Povestea ciudată a prințesei Daisy de Pless și a fabulosului ei șirag de perle

Mary Theresa Olivia Cornwallis-West, devenită celebră ca Daisy, prințesă de Pless,  s-a născut pe 28 iunie 1873 la Castelul Ruthin din Denbighshire, în Țara Galilor, fiind fiica colonelului William Cornwallis-West și a soției sale, Mary “Patsy” FitzPatrick și s-a căsătorit cu Hans Heinrich XV von Hochberg.

 

Fratele lui Daisy, George, s-a căsătorit cu Jennie Churchill, mama lui Winston Churchill, iar după divorțul de aceasta s-a recăsătorit, în 1914, cu actrița Patrick Campbell. Sora ei, Constance, s-a căsătorit în 1901 cu Hugh Grosvenor, al doilea Duce de Westminster, dar și ea a divorțat și s-a recăsătorit în 1920 cu James FitzPatrick Lewes.

Frumoasa și delicata Daisy s-a căsătorit cu Hans Heinrich al XV-lea, Prinț de Pless, Conte de Hochberg și Baron de Fürstenstein, unul dintre cei mai bogați moștenitori din Imperiul German, pe 8 decembrie 1891, la Londra, devenind astfel proprietară a Castelului Fürstenstein și a Castelului Pless din Silezia.

 

La eveniment au participat Eduard, Prințul de Wales, mai târziu regele Eduard al VII-lea, și soția sa Prințesa Alexandra. Daisy și soțul ei au devenit proprietarii unor mari moșii și mine de cărbune în Silezia, iar averea enormă i-a permis lui tinerei să aibă un stil de viață extravagant, dar, în același timp, a fost afectată de evenimente personale dezastruoase și de scandaluri politice și de familie.

Frumoasa prințesă a primit în dar de la soțul ei, care îi știa slăbiciunea pentru bijuterii deosebite, un colier de perle care avea nu mai puțin de 6,7 metri lungime și era unul dintre colierele cele mai scumpe din lume. Legenda spune însă că perlele fuseseră blestemate de scafandrul care a murit în timp ce le colecta.

 

Daisy purta deseori acest colier în timpul întâlnirilor mondene, iar când a apărut cu bijuteria spectaculoasă la Londra, a făcut senzație. Acest șirag de perle a devenit un simbol al celei mai bune perioade a vieții ei, dar, după moartea prințesei, oamenii au început să creadă că perlele au fost motivul pentru multe nenorociri ale vieții ei.

Cuplul a avut patru copii – o fetiță care a murit la o lună după naștere și trei băieți: Hans Heinrich al XVII-lea, Alexander Frederick și Bolko Conrad Frederick, care mai târziu a provocat un scandal căsătorindu-se cu mama sa vitregă, Clotilde de Silva y Gonzáles de Candamo.

 

Frumoasa Daisy a înțeles foarte repede cât de importantă este expunerea publică în anumite condiții și i-a plăcut ideea de a fi cunoscută nu numai în saloanele regale, ci și în viața oamenilor comuni. O fotografie a prințesei împreună cu copiii ei a apărut într-un număr al revistei britanice “Viața la țară”, în 1910, iar jurnalele private ale lui Daisy de Pless, care descriau în amănunt viața prințesei și a aristocrației europene din perioada 1873 – 1914, au fost editate de maiorul Desmond Chapman-Huston și publicate pentru prima dată la Londra de John Murray în 1931.

Daisy și soțul ei au început însă să aibă probleme în căsnicie și cuplul a divorțat la Berlin pe 12 decembrie 1922. Încă din timpul mariajului, prințesa devenise o prietenă apropiată a împăratului german Wilhelm al II-lea și a regelui Eduard al VII-lea. Legătura foarte puternică dintre Daisy și kaiserul Wilhelm era chiar o sursă de bârfă în ziare și la curțile regale europene, iar Daisy a alimentat și mai mult zvonurile când i-au apărut memoriile citite pe scară largă în Anglia, Statele Unite și Europa Continentală.

 

Fostul soț, Hans Heinrich, s-a căsătorit cu Clotilde de Silva y Gonzalez de Candamo pe 25 ianuarie 1925. Cuplul a avut doi copii, dar căsătoria a fost anulată după 9 ani de la nuntă, iar Clotilde s-a recăsătorit cu fiul ei vitreg, Bolko.

Epoca de aur a vieții prințesei s-a încheiat odată cu începutul Primului Război Mondial când a devenit asistentă medicală și a decis să ofere ajutor soldaților de ambele părți ale conflictului, lucru foarte apreciat de opinia publică.

 

Când Adolf Hitler a ajuns la putere, în 1933, Daisy a devenit o ferventă oponentă a fuhrerului, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost activă în organizații caritabile care au sprijinit prizonierii lagărului de concentrare Gross Rosen. Considerată un dușman al Reich-ului german, Daisy a fost alungată din superbul său castel din Książ în care locuia în momentul în care regiunea a căzut în mâinile naziștilor.

Castelul, cel mai mare din Silezia și cel de-al treilea ca mărime din Polonia după Malbork și Wawel, a devenit, la cererea lui Hitler, parte a complexului subteran Project Riese, probabil un sediu proiectat Hitler ca viitoare locuință a sa. Lucrările de construcție ale tunelurilor au fost făcute în condiții absolut inumane, fiind folosiți deținuții din lagărul de concentrare Gross-Rosen și, din păcate, părți mari ale structurii istorice a clădirii au fost demolate în timpul acestor lucrări și multe artefacte au fost furate sau distruse mai târziu, în timpul ocupației sovietice.

 

Daisy de Pless s-a mutat într-o vilă din orașul Wałbrzych și a murit pe 29 iunie 1943, săracă și singură. Conform legendei locale, prințesa ar fi fost îngropată cu fabulosul șirag de perle de care nu se despărțea niciodată în cimitirul de lângă castel. Fiica grăjdarului a susținut însă că a fost înmormântată într-un mausoleu al familiei din parcul castelului Książ care a fost jefuit de soldații Armatei Roșii, iar aceștia au reînhumat-o într-un alt loc din parc.

Apoi osemintele au fost din nou dezgropate, iar Daisy a fost reîngropată încă o dată, de data aceasta într-un cimitir protestant din Szczawienek. În anii ’80, cimitirul a fost distrus de autoritățile locale și rămășițele ei s-au întors pentru totdeauna la castelul Hochberg. Mai mulți căutători de comori au încercat, de-a lungul timpului, să găsească colierul legendar al lui Daisy care devenise un fel de ”Sfântul Graal” al regiunii.

 

 

Datorită cercetărilor efectuate de Fundația Daisy, misterul bijuteriei a fost recent rezolvat. Povestea reală este că Daisy și-a vândut majoritatea perlelor în 1936. Fiul ei cel mic, Bolko, fusese arestat de Gestapo din motive necunoscute și a fost torturat timp de două luni. Tânărul a fost eliberat din închisoare doar după ce mama lui a plătit Partidului Nazist o sumă uriașă de bani, cea provenită din vânzarea celebrului șirag de perle. Din păcate, băiatul a murit în scurt timp după eliberare din cauza rănilor provocate de tortură.

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *