AcasăMonarhieMari Ducese și PrințesePrinţesa Beatrice, sora cea mică a Reginei Maria, ultimul copil supraviețuitor al Prințului Alfred și al Marii Ducese Maria Alexandrovna

Prinţesa Beatrice, sora cea mică a Reginei Maria, ultimul copil supraviețuitor al Prințului Alfred și al Marii Ducese Maria Alexandrovna

Prințesa Beatrice s-a născut pe 20 aprilie 1884 la Eastwell Park, Kent. Tatăl ei era Alfred, Duce de Edinburgh, cel de-al doilea fiu al reginei Victoria, iar mama era Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei, singura fiică a țarului Alexandru al II-lea.

Beatrice și-a petrecut cea mai mare parte din copilărie la Malta, unde tatăl ei servea în Marina Regală Britanică, iar din 1893 familia se mută la Coburg.

În 1902, Prințesa Beatrice s-a îndrăgostit de Marele Duce Mihail al Rusiei, fratele mai mic al Țarului Nicolae al II-lea, și la acel moment, moștenitorul prezumtiv al tronului Rusiei.

Cum Biserica Ortodoxă Rusă interzicea căsătoria între veri primari, mariajul nu a avut loc.

În noiembrie 1903 Mihail i-a scris Beatricei că nu se poate căsătăori cu ea. Umilită, aceasta a plecat în Egipt, însă până în 1905 i-a trimis scrisori de reproș Marelui Duce.

Au existat zvonuri conform cărora Beatrice urma să se căsătorească cu Alfonso al XIII-lea al Spaniei, dar acesta s-a căsătorit cu verișoara ei, Victoria Eugenie de Battenberg, în 1906. La nunta lor, Beatrice l-a întâlnit pe vărul regelui Alfonso, Alfonso de Orleans y Borbón, infante al Spaniei, dar guvernul spaniol nu a fost de acord ca un infante să se căsătorească cu o prințesă britanică care refuza să se convertească la catolicism.

Regele a fost obligat să spună că, în cazul în care nunta va avea loc, cuplul va trebui să trăiască în exil.

Beatrice și Alfonso s-au căsătorit, au avut o slujbă romano-catolică și luterană la Coburg în iulie 1909, apoi s-au stabilit la Coburg până în 1912 când s-au întors în Spania, iar rangul lui de infante a fost restabilit.

Mariajul vărului lor, regele Alfonso al XIII-lea era unul nefericit, cu numeroase aventuri, din care au rezultat și copii nelegitimi. S-a spus că regele ar fi avut o aventură și cu Beatrice, dar nu a fost dovedită niciodată această relație.

Totuși, Regina Maria Cristina, mama regelui Alfonso al XIII-lea, s-a declarat scandalizată de zvonuri și s-a întâlnit cu Beatrice la San Sebastián cerându-i să părăsească Spania. Cum ea a refuzat, regele Alfonso n-a avut încotro și a exilat-o.

Familia s-a mutat în Anglia, unde cei trei băieți pe care îi avea Beatrice au fost educați la Colegiul Winchester. În cele din urmă, familia regală spaniolă a permis Beatricei și familiei sale să se întoarcă în Spania și s-au stabilit la Sanlúcar de Barrameda.

În timpul războiului civil spaniol, Beatrice și Alfonso și-au pierdut averea, iar copilul mijlociu, Alfonso, a fost ucis în lupta împotriva comuniștilor.

Beatrice a murit la Sanlúcar de Barrameda pe 13 iulie 1966, la vârsta de 82 de ani. Soțul său i-a supraviețuit nouă ani. La moarte ei, Beatrice era ultimul copil supraviețuitor al Prințului Alfred și al Marii Ducese Maria Alexandrovna.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu