Prințesa georgiana Maria Eristavi, unul din primele modele ale Casei Chanel. Lungul exil la Paris al frumoasei aristocrate

Prințesa Maria Eristavi s-a născut în 1888 în Batumi, un oraș-port din Georgia, în familia generalului Prokof Shervashidze și a devenit cunoscută datorită frumuseții ei deosebite. Tânăra a fost remarcată de țarul Nicolae al II-lea care a întâlnit-o în timpul vizitei sale din 1912 la Tbilisi.
Când tatăl ei a devenit membru al Dumei Imperiale, familia s-a mutat la Sankt Petersburg, unde Maria a fost doamnă de onoare a împărătesei Alexandra Feodorovna. După moartea tatălui, frumoasa prințesă s-a mutat din nou în Georgia natală și și-a petrecut următorii ani în țară împreună cu mama și surorile ei gemene, Ellen și Tamar.
În 1918, după înființarea Primei Republici Georgiene în urma Revoluției Ruse, logodnicul Mariei, Prințul George Eristavi – un important nobil georgian, stră-strănepot al regelui Heraclius al II-lea al Georgiei și fost asistent al lui Nicolae al II-lea, s-a întors în Georgia cu intenția de a se căsători cu ea. Cei doi tineri s-au căsătorit la Kutaisi la scurt timp după sosirea lui și, probabil din motive de securitate, s-au stabilit permanent în Georgia care părea relativ stabilă politic, fiind sub protecție germană.
Liniștea din Georgia nu a durat însă mult și cuplul a fost nevoit să fugă din țară în martie 1921, în timpul invaziei Armatei Roșii. Pentru a scăpa de iminenta arestare, Maria, împreună cu alți câțiva nobili din Georgia și oficiali guvernamentali, au plecat pe o navă din orașul Batumi. S-a reîntâlnit la Istanbul cu soțul ei, care please cu câteva săptămâni înainte, și s-au îndreptat spre Franța.
Maria și George s-au stabilit pe Rue de la Tour, în cartierul 16, unul dintre cele mai luxoase din Paris, dar nu după mult timp au apărut probleme financiare, mai ales pentru că acest cartier era mult prea scump pentru ceea ce își permiteau tinerii emigranți la acel moment. Din acest motiv, mama și surorile Mariei, Ellen și Tamar, au trăit inițial cu tânărul cuplu. Situația s-a schimbat când familia a reușit să-și deschidă un atelier de haute-couture și s-a îmbunătățit mult după ce Maria a fost angajată ca model de Coco Chanel, designer-ul cel mai cunoscut la acea vreme la Paris. Se pare că ea a fost primul fotomodel care a îndrăznit să poate un șirag de perle pe podium și, după aceea, perlele au devenit o marcă a luxului Casei Chanel.
În ciuda succesului pe care l-a avut ca model, Maria a perceput acest job ca pe unul nepotrivit pentru ea. Astfel că, atunci când situația financiară i-a permis, prințesa a părăsit lumea modei și, pentru o lungă perioadă de timp nu a vrut să vorbească despre experiențele pe podium.
blankIstoricul Alexandru Vasiliev scris în cartea sa „Frumusețea în exil”: „Fragila brunetă Maria a personificat tipul de frumusețe care era la modă în anii ’20. Fața și figura ei se potriveau perfect stilului Chanel din acei ani, iar Koko era impresionată că prințese adevărate lucrau pentru ea, o provincială din Auvergne. Parisul acelor ani a glorificat câteva doamne ale Imperiului Rus: Marea Ducesă Maria Pavlovna,
Principesa Maria Yusupova, Maria Shervashidze, Gali Bazhenova, toate au fost admise în înalta societate. Din numărul imens de frumuseți din Rusia aflate la Paris în acei ani, puține au fost cele alese”.
În 1946 soțul ei, George, a murit. Cuplul nu avusese copii, astfel că Maria și-a petrecut restul vieții trăind singură și a intrat rareori în contact cu alți emigranți georgieni.
În ultimii ani ai vieții, a fost nevoită să se mute într-o casă de îngrijire medicală de lux, unde i-a fost oferită o servitoare personală. Continua însă să-și viziteze prietenii din cartierul 16 pentru a juca cărți, iar apartamentul ei de la azil era plin de flori primite de la admiratori cunoscuți și necunoscuți.
Maria nu s-a mai întors niciodată în Batumi, orașul natal. A murit în la Paris, pe 21 ianuarie 1986, la 97 de ani și a fost înmormântată la cimitirul reusesc Sainte-Geneviève-des-Bois, alături de soțul ei.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *