AcasăOameni care au intrat în istorieCreatori de modăPrințul Dmitri Romanov s-a căsătorit cu contesa Marina Kutuzova, model al casei de modă Chanel

Prințul Dmitri Romanov s-a căsătorit cu contesa Marina Kutuzova, model al casei de modă Chanel

Prințul Dmitri Alexandrovici Romanov s-a născut pe 15 august 1901 la Palatul Gatchina, în apropiere de Sankt Petersburg, fiind al patrulea fiu și al cincilea copil dintre cei șapte ai Marelui Duce Alexandru Mihailovici și ai Xeniei Alexandrovna a. Prin urmare, băiatul a fost strănepot al Țarului Nicolae I pe linie paternă și nepot al Țarului Alexandru al III-lea.

 

În timpul Revoluției Ruse, Prințul Dmitri a fost închis împreună cu părinții săi și bunica maternă, țarina Maria Feodorovna, la Dulber, în Crimeea. Spre deosebire de verii săi din familia Romanov care au fost uciși de bolșevici, micul Dmitri, părinții și bunica sa au reușit să scape, fiind eliberați de trupele germane în 1918. Băiatul a părăsit Rusia pe 11 aprilie 1919, la vârsta de 17 ani, la bordul navei britanice „HMS Marlborough”, care i-a transportat pe toți în Malta, iar după nouă luni s-a stabilit în Anglia.

 

În exil, Prințul Dmitri a trăit între Anglia și Franța, iar la sfârșitul anilor 1920 a emigrat în Statele Unite, unde a lucrat ca broker în Manhattan. Tânărul s-a întors în Europa la începutul anilor 1930 și pentru o perioadă scurtă de timp a condus magazinul Coco Chanel din Biarritz.

 

În mediul acesta a cunoscut o aristocrată rusă care lucra ca model pentru casa de modă Chanel, pe contesa Marina Sergeievna Golenistcheva-Kutuzova. Tânăra era a doua fiică a contelui Serghei Alexandrovici Golenishchev – Kutuzov și a soției sale, Maria Alexandrovna. După Revoluția bolșevică, familia acesteia se mutase la Kislovodsk și mai târziu în Crimeea, iar în august 1920 Marina și părinții ei au fost evacuați la Istanbul, apoi au ajuns la Paris. Aici tânăra a început să lucreze pentru Coco Chanel, devenind unul dintre modelele cele mai admirate ale casei de modă datorită frumuseții și eleganței sale.

 

Prințul Dmitri s-a îndrăgostit de ea și cei doi s-au căsătorit la Paris pe 25 octombrie 1931, mireasa purtând la nuntă o superbă rochie Chanel. Cuplul a avut o fiică, pe prințesa Nadejda Dmitrievna.

În 1947 Dmitri a divorțat de Prințesa Marina care s-a mutat cu fiica lor în Statele Unite. În anii ’50, prințul a studiat piața vinurilor de lux și apoi a devenit reprezentant de vânzari europene pentru o firmă de whisky în Anglia. S-a recăsătorit pe 20 octombri 1954 cu Lady Milbanke, născută Margaret Sheila MacKellar Chisholm, și a dus o viață modestă în Belgravia, în centrul Londrei.

 

În 1979, după ce a fost fondată Asociația familiei Romanov, Prințul Dmitri a fost ales primul ei președinte, ocupându-se de cercetarea istoriei familiei sale până la moarte lui un an mai târziu, pe 7 iulie 1980.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu