HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteRaisa Gorbaciova, o primă doamnă atipică

Raisa Gorbaciova, o primă doamnă atipică

DS TW

Raisa Maximovna Gorbaciova s-a născut pe 5 ianuarie 1932 în orașul Rubtsovsk din regiunea Altai din Siberia, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai inginerului feroviar Maxim Andreievici Titarenko, născut în orașul Cernihiv din Ucraina, și ai Alexandrei Petrovna Porada.

Raisa și-a petrecut copilăria în Munții Ural și l-a cunoscut pe viitorul ei soț în timp ce studia filosofia la Moscova. Tânăra a obținut o diplomă la Institutul Pedagogic și a predat pentru scurt timp la universitate.

În septembrie 1953, s-a căsătorit cu Mihail Gorbaciov, apoi cuplul s-a mutat în regiunea Stavropol din sudul Rusiei, unde a predat filosofia marxist-leninistă și și-a susținut teza de doctorat, o cercetare sociologică despre viața oamenilor care lucrau în colhozuri. Patru ani mai târziu a venit pe lume singurul copil al familiei, Irina Mihailovna, iar când Mihail Gorbaciov a ajuns la Moscova ca oficial al Partidului Comunist, Raisa a devenit lector la Universitatea de Stat, dar și-a părăsit postul în momentul în care soțul ei a fost ales secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, în 1985.

Aparițiile publice alături de soțul ei, ca primă doamnă a Rusiei sovietice, au fost un element inedit pentru regimurile din Europa de est, Raisa fiind una dintre puținele soții ale liderilor comuniști care a avut un profil public atât de vizibil.

Pe 1 iunie 1990, Gorbaciova a însoțit-o pe prima doamnă a Statelor Unite, Barbara Bush, într-o vizită la Wellesley College din Massachusetts, unde a ținut un discurs despre rolul femeilor în societatea modernă. Toate televiziunile americane au transmis evenimentul în direct, iar popularitatea ei a atins cote greu de imaginat pentru statutul pe care îl avea.

Tentativa de lovitură de stat din august 1991, urmată de cele trei zile de arest la domiciliu, când Raisa a stat alături de soțul ei într-o dacea din Crimeea, demisia lui Mihail Gorbaciov din rolul de secretar general al PCUS, urmată, în decembrie 1991, de demisia lui din funcția de președinte al URSS au afectat-o grav pe prima doamnă, care a suferit în acele zile un accident vascular cerebral.

În 1997, soția lui Mihail Gorbaciov a înființat Clubul Raisa Maximovna pentru a încuraja participarea femeilor la viața politică și a avut un rol major în democratizarea vieții politice în fosta Uniune Sovietică.

Organizația a reunit persoane marcante din punct de vedere cultural și academic, personalități publice și jurnaliști și a elaborat o serie de planuri pentru combaterea violenței în societate și în familie, a inegalității de gen și a altor probleme sociale acute.

În iulie 1999, Raisa a fost diagnosticată cu leucemie de medicii de la Institutul de Hematologie RAMS, la scurt timp a călătorit împreună cu soțul și fiica ei la Münster, în Germania, unde a început un tratament la clinica medicală a Spitalului Universitar din oraș sub supravegherea profesorului Thomas Buechner. După două luni, pe 20 septembrie, Raisa Gorbaciova a încetat din viață la vârsta de 67 de ani. Rămășițele ei au fost repatriate în Rusia, fosta primă doamnă fiind înmormântată la Cimitirul Novodevichy din Moscova.

Presa străină a publicat frecvent articole legate de cea care a fost supranumită “Red First Lady”, scriind că îi plăceau bijuteriile şi moda haute-couture şi că nu ezita să apeleze la creatori de modă renumiţi, cum ar fi Pierre Cardin sau Yves Saint-Laurent, al cărui parfum “Opium” îl aprecia în mod deosebit. Raisa a fost cea care a insistat pentru lansarea revistei germane “Burda” în limba rusă şi organizarea, în 1986, a unei prezentări Yves Saint-Laurent la Moscova. “Ţarina roşie” a sedus Occidentul, dar se pare că a atras invidia membrilor nomenclaturii sovietice, care nu au apreciat deloc gustul ei pentru lux şi au criticat-o pentru capriciile de vedetă.

 

 

DS TW
Latest comment
  • Seamănă cu Thalia

leave a comment