AcasăOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteRaisa Gorbaciova, o primă doamnă atipică

Raisa Gorbaciova, o primă doamnă atipică

Raisa Maximovna Gorbaciova s-a născut pe 5 ianuarie 1932 în orașul Rubtsovsk din regiunea Altai din Siberia, fiind cea mai mare dintre cei trei copii ai inginerului feroviar Maxim Andreievici Titarenko, născut în orașul Cernihiv din Ucraina, și ai Alexandrei Petrovna Porada.

Raisa și-a petrecut copilăria în Munții Ural și l-a cunoscut pe viitorul ei soț în timp ce studia filosofia la Moscova, unde tânăra va obține o diplomă la Institutul Pedagogic și va preda pentru scurt timp la universitatea din capitala URSS.

 

S-a căsătorit cu Mihail Gorbaciov în septembrie 1953, apoi cuplul s-a mutat în regiunea Stavropol din sudul Rusiei, unde ea a predat filosofia marxist-leninistă și și-a susținut teza de cercetare sociologică despre viața oamenilor care lucrau în colhozuri.

În 1957 se naște singurul copil al familiei, Irina Mihailovna, iar când Mihail Gorbaciov s-a ajuns la Moscova ca oficial al Partidului Comunist Sovietic, Raisa a devenit lector la Universitatea de Stat, dar și-a părăsit postul în momentul în care soțul ei a fost ales secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, în 1985.

 

Aparițiile publice alături de soțul ei, ca primă doamnă a Rusiei sovietice, au fost un element inedit pentru regimurile din est, Raisa fiind una dintre puținele soții ale liderilor comuniști care a avut un profil public atât de vizibil.

Pe 1 iunie 1990, Gorbaciova a însoțit-o pe prima doamnă a Statelor Unite, Barbara Bush, într-o vizită la Wellesley College din Massachusetts, unde a ținut un discurs despre rolul femeilor în societatea modernă și toate televiziunile americane au transmis evenimentul în direct, popularitatea ei atingând cote greu de imaginat pentru statutul pe care îl avea.

Tentativa de lovitură de stat din august 1991, urmată de cele trei zile de arest la domiciliu, când Raisa a stat alături de soțul ei într-o dacea din Crimeea, demisia lui Mihail Gorbaciov din rolul de secretar general al PCUS, urmată, în decembrie 1991, de demisia lui din funcția de președinte al URSS, în condițiile în care, de facto, uniunea încetase să mai existe, au afectat-o grav pe prima doamnă care a suferit în acele zile un accident vascular cerebral.

 

În 1997 soția lui Mihail Gorbaciov a înființat Clubul Raisa Maximovna pentru încurajarea participării femeilor la viața politică care a avut un rol major în democratizarea vieții politice în fosta Uniune Sovietică.

Organizația a reunit persoane marcante din punct de vedere cultural și academic, personalități publice și jurnaliști și a fost menită elaborării unor planuri de combatere a violenței în societate și în familie, a inegalității de gen și a altelor probleme sociale acute. Clubul Raisa Maximovna, care este condus acum de Irina M. Virganskaya, fiica Raisei și a lui Mihail Gorbaciov, își continuă activitatea organizând conferințe și evenimente caritabile și sprijinind diverse proiecte sociale.

În iulie 1999, Raisa a fost diagnosticată cu leucemie de medicii de la Institutul de Hematologie RAMS, la scurt timp a călătorit împreună cu soțul și fiica ei la Münster, în Germania, unde a început un tratament la clinica medicală a Spitalului Universitar din oraș sub supravegherea profesorului Thomas Buechner, dar după două luni, pe 20 septembrie, Raisa Gorbaciova a murit, la vârsta de 67 de ani. Rămășițele ei au fost repatriate în Rusia, fosta primă doamnă fiind înmormântată la Cimitirul Novodevichy din Moscova.

 

Galeria foto:

 

Comentarii
  • Seamănă cu Thalia

Lasă un comentariu