Regina Geraldine a Albaniei s-a întors să moară acasă după o viață în exil

Contesa Géraldine Margit Virginia Olga Mária Apponyi de Nagy-Appony s-a născut pe 6 august 1915 la Budapesta, în Imperiul Austro-Ungar, fiind fiica contelui Gyula Apponyi de Nagy-Appony care făcea parte din nobilă familie Apponyi și a americancei Gladys Virginia Steuart, fiica unui diplomat care care era consul american la Anvers.
Când Geraldine avea trei ani, Imperiul Austro-Ungar s-a prăbușit, iar familia Apponyi a plecat să locuiască în Elveția, dar în 1921 s-a întors în Ungaria, care se afla sub conducerea lui Miklós Horthy. La moartea tatălui Geraldinei, în 1924, mama și cei trei copii ai săi – Geraldine, care avea acum nouă ani, Virginia și Gyula au plecat în stațiunea Menton, în sudul Franței. Contesa s-a recăsătorit cu un ofițer francez, iar socrii săi maghiari au insistat ca copiii să fie trimiși în Ungaria pentru a urma școala acolo. Fetele au fost trimise la internatul Sacred Heart din Pressbaum, aflat lângă Viena, apoi Geraldine a ajuns la castelul Oponice aflat astăzi pe teritoriul Slovaciei, conac care se afla în proprietatea bunicilor paterni, unde a locuit până în 1938. Cum averea uriașă a familiei s-a risipit, Geraldine și-a câștigat existența ca dactilografă și apoi a lucrat în magazinul de cadouri al Muzeului Național din Budapesta, unde unchiul ei era director.
Tânăra i-a fost prezentată în decembrie 1937 regelui Zog I al albanezilor, care văzuse o fotografie cu ea și a invitat-o să viziteze Regatul Albanez. După câteva zile cuplul s-a logodit, iar miresei i s-a spus “Trandafirul Alb al Ungariei”, fiind ridicată la statutul de prințesă înainte de căsătorie.
Nunta se va desfășura pe 27 aprilie 1938 la Tirana, într-o ceremonie la care a asistat Galeazzo Ciano, trimisul și ginerele premierului Italiei, Benito Mussolini. Ea era romano-catolică, iar regele Zog era musulman. Mireasa a purtat o diademă cu diamante, comandată special la un bijutier de lux de la Viena, prezentând motivele trandafirului alb pentru mireasă și capra heraldică pentru mire, apoi cei doi au plecat în luna de miere cu un Mercedes-Benz 540K de culoare stacojiu deschis, un cadou primit de la Adolf Hitler.
blankCuplul va avea un singur fiu, prințul moștenitor Leka Zogu, născut în 1939. Domnia regelui Zog a fost întreruptă de invazia italiană a Albaniei din aprilie 1939, așa că familia regală a plecat în exil. Din aprilie 1939, Geraldine și Zog au fugit prin Grecia și Turcia și s-au stabilit în Franța și apoi în Anglia. Cuplul regal a locuit la Hotelul Ritz din Londra și apoi, pentru cea mai mare parte perioadei de război, la Parmoor House în Buckinghamshire. În 1946 au plecat în Egipt, apoi în 1952 au revenit în Franța. Regele Zog I a murit la Hauts-de-Seine în 1961, iar fiul său, prințul moștenitor Leka, a fost proclamat regele Leka I de guvernul fidel regimului monarhist în exil. Familia regală s-a mutat în Spania, la Rodezia, și apoi Africa de Sud.
După moartea soțului ei, Geraldine a devenit cunoscută ca Regina-mamă a Albaniei, iar în iunie 2002, s-a întors din Africa de Sud pentru a locui în Albania, pentru că modificările legislative i-au permis întoarcerea acasă și a continuat să afirme că fiul ei, Leka, este regele legitim al albanezilor.
Regina Geraldine a murit cinci luni mai târziu, la vârsta de 87 de ani, într-un spital militar din Tirana și a fost onorată printr-o ceremonie organizată de Casa Centrală a Armatei, fiind înmormântată în cimitirul public din Sharra, ulterior fiind mutată în mausoleul regal din Tirana.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *