HomeVizionariiScriitoriRodica Ojog-Brașoveanu, mama romanelor polițiste ale anilor ’70 – ’80

Rodica Ojog-Brașoveanu, mama romanelor polițiste ale anilor ’70 – ’80

Angela Rodica Ojog-Brașoveanu s-a născut pe 28 august 1939 la București, fiind fiica profesoarei Ana Ojog și a avocatului Victor Ojog. Tatăl său a fost arestat de mai multe ori imediat după venirea comuniștilor la putere pentru că fusese membru al Partidului Național Liberal, iar familia a trecut prin perioade în care trăia din vânzarea lucrurilor din casa – tablouri, covoare, bijuterii, chiar și mobilier.

 

Rodica a urmat primele clase la școala „Maison des Français”, apoi a terminat Liceul „Domnița Ileana”. La absolvire s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității din București, dar în 1956 a fost exmatriculată din toate facultățile din țară și arestată sub acuzația de solidarizare cu susținătorii revoltei anticomuniste din Budapesta. De altfel, mulți studenți se aflau în aceeași situație, dar Rodica Ojog fusese chiar direct implicată în organizarea mișcărilor studențești de protest de la Facultatea de Drept.

Desfășurarea evenimentelor din Ungaria era urmărită cu mare interes de studenții din România care obțineau de la radio Europa Liberă sau din alte surse informații despre evenimentele de la Budapesta și au început să discute despre ideea de a începe la București acțiuni similare. Studenții români nu au format comitete care puteau fi considerate organizații clandestine, dar, în schimb, au apărut grupuri de acțiune locală, la nivel de facultăți.

 

Mișcările cele mai active au fost cele din facultățile de Științe Juridice (din care făcea parte și Rodica Ojog), Filologie, Teatru, Medicină, Arhitectură, Politehnică, Filozofie, precum și de la Institutul Medico-Militar. Singurele surse despre numele celor implicați sunt procesele care au urmat după înăbușirea mișcării, datele prezentate în ședințele de demascare ale studenților rebeli și ulterioarele excluderi din facultăți. Rodica și mulți alți colegi de la Științe Juridice și din alte facultăți bucureștene și-au pierdut în acel an dreptul de a mai urma facultatea.

 

După exmatriculare, pentru a-și asigura un viitor, s-a căsătorit cu un bărbat din Timișoara, dar nu a abandonat ideea de a-și construi o carieră. A făcut memorii la Ministerul Învățământului pentru a se putea întoarce în facultate, dar i s-a comunicat că revenirea este condiționată de o „reabilitare”, adică de un an de muncă necalificată într-o fabrică, unde să devină „fruntașă în producție”.

În aceeași perioadă a divorțat și s-a angajat ca muncitoare la fabrica de medicamente „Galenica” unde a ajuns „fruntașă în producție”, iar în 1962 tânăra a fost admisă la Facultatea de Științe Juridice din Iași, pe care a absolvit-o în 1967.

 

În 1963, Rodica Ojog l-a cunoscut pe actorul Cosma Brașoveanu, cu care s-a căsătorit în același an. Mariajul lor a fost unul fericit și s-a încheiat în 1981, când Cosma a încetat prematur din viață după ce a suferit cel de-al cincilea infarct, la doar 45 de ani.

În 1969, Rodica Ojog-Brașoveanu a debutat cu un scenariu la televiziune, “Crima din Cișmigiu”, iar primul roman polițist, “Moartea semnează indescifrabil”, l-a scris la insistența soțului ei și l-a publicat în 1971, la Editura „Albatros”.

 

În urma succesului cu acest volum și al numeroaselor comenzi pe care le-a primit pentru alte cărți, Rodica Ojog Brașoveanu a renuntat la cariera în avocatură după șapte ani de practică și s-a dedicat scrisului. A publicat 38 de romane, în majoritate polițiste, dar și câteva istorice și unul științifico-fantastic, mai multe povestiri, o piesă de teatru și cinci scenarii TV.

Scriitoarea a murit pe 2 septembrie 2002, la vârsta de 63 de ani, la București.

 

 

Latest comment
  • Am apreciat-o mult pe Rodica Ojog Brașoveanu ! I-am citit cu mare plăcere aproape toate romanele, unele pe nerăsuflate ! A fost una din marile bucurii ale adolescenței și tinereții mele ! Am admirat-o mult ! Păcat că a murit destul de repede, în plină floare creativă!

leave a comment