HomeMonarhieMari Duci și PrințiSinuciderea lui Alfred, fratele Reginei Maria

Sinuciderea lui Alfred, fratele Reginei Maria

DS TW
Prințul Alfred de Edinburgh s-a născut pe 15 octombrie 1874 la Palatul Buckingham și a fost fiul prințului Alfred, cel de-al doilea născut al reginei Victoria, și al Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei, fiica țarului Alexandru al II-lea. Copilul a fost botezat pe 27 noiembrie 1874 de arhiepiscopul de Canterbury, iar nașii săi au fost regina Victoria, țarul Alexandru al II-lea și împăratul Wilhelm I al Germaniei. În familia princiară a urmat nașterea celor patru fete: prințesa Maria, viitoarea regină a României, Victoria Melita, Alexandra și Beatrice.

Părinții prințului Alfred

Când, în 1893, unchiul Ernest al II-lea, Duce de Saxa-Coburg și Gotha, fratele bunicului patern, a murit, ducatul acestuia i-a revenit tatălui lui Alfred, care, în acel moment, era Duce de Edinburgh, iar familia, care până atunci locuia la Casa Clarence, s-a mutat la Palatul Rosenau, în apropiere de Coburg.
Pe 28 ianuarie 1895, la Curtea britanică s-a publicat următorul anunț: “Suntem informați că o căsătorie a fost aranjată între Alteța Sa Regală Prințul Alfred de Saxa-Coburg și Gotha, singurul fiu al Altețelor Lor Regale Ducele și Ducesa de Saxa-Coburg și Gotha cu Elsa, una dintre cele două fiice gemene ale Marii Ducese Vera Constantinovna a Rusiei”. Logodna fusese probabil aranjată de mamele tinerilor, amândouă Mari Ducese ale Rusiei prin naștere, dar aranjamentul a fost rupt nu după mult timp de familia miresei, când s-au aflat mai multe lucruri neplăcute despre stilul de viață a lui Alfred.
La începutul anului 1899, prințul a început să prezinte simptome severe de sifilis pe care se pare că îl dobândise în perioada când era ofițer. Conform istoriei oficiale a familiei, el a lipsit de la nunta de argint a părinților, celebrată pe 22 ianuarie 1899, pentru că era într-un moment critic al bolii, deși motivul oficial al absenței a fost o depresie. Câteva zile mai târziu, prințul s-a sinucis împușcându-se cu un revolver. Rana nu a fost letală și timp de trei zile, fiind grav rănit, a fost îngrijit la Castelul Friedenstein din Gotha înainte de a fi trimis la sanatoriul Martinnsbrunn, aflat în sudul Tirolului. Părinții și surorile nu bănuiau că sfârșitul îi era aproape, așa că a fost însoțit doar de perceptorul lui francez și de servitorul personal, Rose.
Prințul Alfred a murit pe 6 februarie 1899, la vârsta de 24 de ani, și a fost înmormântat la mausoleul ducal din Coburg. Regina Maria povestea: “Moartea lui fu pentru noi o lovitură zdrobitoare. Eram toți așa de sănătoși, așa de voinici, boala era ceva necunoscut în familia noastră și acum iată că se prăpădise Alfred, singurul băiat, cel mai mare dintre noi. Prima spărtură în frontul nostru (…) Nu puteam răbda gândul că murise departe de noi.
Niciodată nu voi uita ziua când fu adus la Gotha trupul lui neînsuflețit. Eram cu mama în odaia ei, toate îmbrăcate în cel mai adânc doliu, așteptând să intre în curtea castelului funebrul alai. Deodată începură să sune clopotele bisericilor din Gotha și auzirăm sunetele înăbușite ale unui marș funebru, iar mama, totdeauna atât de potolită în mișcări, atât de stăpână pe ea, căzu deodată în genunchi făcându-și cruce de nenumărate ori, apoi izbucni în plâns.
Mama! Mama care întotdeauna își ascundea orice emoție… Era o priveliște care ne zdrobea sufletul: Mama plângând pe primul ei născut… Căzurăm toate în genunchi alături de ea, pe când ni se părea că fiecare sunet al clopotelor ne izbea în cap și în inimă…”

Ziarul Opinia consemna la acel moment:

“O telegramă sosită astă-noapte în Capitală şi confirmată azi la Palatul regal anunţă întristătoarea ştire că A. S. R. prinţul Alfred de Saxa-Coburg-Gotha, fratele A. S. R. Principesa Maria a României, a încetat ieri din viaţă la Meran, în urma unei tuberculoze pulmonare.

A.S.R. prinţul Alfred Alexandru Wilhelm Ernest Albert, fiul A. S. R. ducele Alfred de Saxa-Coburg-Gotha, print de Marea Britanie şi Irlanda, duce de Edinburg, s-a născut în Palatul Buckingham din Londra la 15 octombre 1874. Era căpitan în mai multe regimente germane, ruseşti și engleze. Cavaler al ordinului german Vulturul Negru şi al Jartierei, prinţul Alfred era moştenitorul tronului ducatului de Saxa-Coburg-Gotha.

Prinţul Alfred era singurul băiat al ducelui de Coburg. Cele trei surori ale sale sunt: prinţesa Maria de România, prinţesa Victoria, Mare Ducesă de Hessa, Alexandra, principesă de Hohenlohe-Langenburg, şi prinţesa Beatrice, născută în 1884.

Moartea prințului Alfred deschide chestia succesiunii tronului de Saxa-Coburg-Gotha. După cum se știe, mama A. S. R. Principele Alfred este A. S. R. Maria, Mare Ducesă de Rusia, sora răposatului Țar Alexandru al III-lea şi mătuşa M. S. Ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei.

*** În urma încetării din viaţă a A. S. R. principele Alfred de Saxa Coburg-Gotha, Curtea MM. LL Regele şi Reginei luând doliu pe timp de două săptâmâni, cu începere de la 25 curent, serata dansantă care trebuia să fie joi, 28 curent, este amânată.”

Gazeta Transilvaniei din 29 ianuarie 1899 oferea mai multe detalii despre circumstanțele decesului:

“Despre mortea tânărului prinț s-a răspândit o știre din Berlin — care trebue să fie luată cu rezervă — că ea nu s-a întâmplat tocmai pe cale naturală, ci ar fi fost urmarea unei încercări de sinucidere.

Câteva luni înainte a produs mare senzaţie în Berlin un caz scandalos, a cărui jertfă se zice a fi fost tocmai prinţul Alfred. El era membrul aşa numitului „Klub der Harmlosen”, în care poliţia a descoperit că se fac cele mai mari abuzuri şi înşelătorii. În acest club prinţul a jucat hazard şi într-o singură noapte a pierdut 160.000 de mărci. Părinţii lui au aplanat orecum afacerea, însă în decursul cercetării s-a descoperit că cei trei indivizi cu care a jucat prinţul sunt omeni fără caracter şi necinstiţi.

Înainte cu câteva săptămâni a produs mare sensaţie că împăratul Wilhelm a dat un concediu prințului și i-a ordonat să petreacă la vărul său, Țarul Nicolae, în Petersburg, iar după expirarea termenului de concediu să se reîntorcă la Darmstadt, în garnizoana de-acolo.

Prințul s-a supus poruncii și a făcut întocmai. În Darmstadt însă, el deveni foarte melancolic și trist, din cauza scandalului ce i s-a întâmplat cu ocaziunea jocului de hazard, căci se zice că, înainte de-a pierde banii, el a fost îmbătat de către cei trei șarlatani. Cu toate silinţele ce și-a dat vara sa, Maria, ducesă de Hessen, ca să deştepte vioiciunea în tânărul prinț și să-l facă a uita trecutul, acesta totuși, într-o zi și-ar fi tras un glonț de revolver în cap. Glonțul nu i-a cauzat imediat moartea, însă de atunci începând, soarta prințului fu pecetluită.

Medicii au constatat că el nu va putea trăi mai mult de 1 – 2 luni. Prinţul Alfred a fost îngrijit la început la curtea de Hessen, apoi îndată ce i-a permis starea fizică, a fost dus în Coburg, unde viaţa lui fu numai un chin. Din Coburg, prinţul fu dus la Meran, unde a şi murit. Înmormântarea i se va face în Darmstadt.”

DS TW
No comments

leave a comment