HomeRăzboaie și revoluțiiVladimir Maiakovski, copilul teribil al secolului XX

Vladimir Maiakovski, copilul teribil al secolului XX

DS TW

Vladimir Vladimirovici Maiakovski s-a născut pe 19 iulie 1893 în satul georgian Bagdadi, unde tatăl său lucra ca brigadier silvic. În 1902, la vârsta de 9 ani, copilul a fost înscris la școala din Kutaisi, unde a studiat până în 1906, apoi, după moartea tatălui, s-a mutat la Moscova împreună cu mama și cele două surori mai mari, Olga și Ludmila. În 1908, Maiakovski s-a înscris în Partidul Social Democrat și a început să scrie literatură marxistă, dar un an mai târziu a fost arestat pentru activități subversive și a fost condamnat la 6 luni de închisoare. După eliberare, a abandonat politica și s-a înscris la Școala de Arte din Moscova, singura instituție de învățământ superior în care studenții erau primiți fără a fi nevoiți să prezinte certificatul de bună purtare eliberat de poliție.

În 1915, poetul a cunoscut-o pe cea care avea sa devină iubirea vieții sale, Lili Brik, soția lui Osip Brik, editorul și colaboratorul său, cu care începe o aventură ce va dura până în 1928. Între 1915 și 1917, a lucrat ca proiectant pentru Școala Militară de automobile din Sankt Petersburg, iar din 1918 a fost editorul revistei Gazeta Futuristov.


În 1919 s-a întors la Moscova, a scris poeme populare și piese scurte de propagandă, iar în 1923, după niște neînțelegeri cu Lili Brik, a plecat la Berlin și Paris. Aici va avea o idilă cu Tatyana Jakovleva, o tânără de de 18 ani, prietenă a scriitoarei Elsa Triolet.
Revenit din nou la Moscova, întemeiază împreună cu Osip Brik gruparea literară dadaistică LEF, iar în 1924 scrie elegia morții lui Vladimir Lenin care-l va face cunoscut în toată Rusia sovietică.
Poetul călătorește în Europa, Statele Unite, Mexic, Cuba, fiind unul din puținii scriitori cărora li s-a permis să plece în străinătate, dar nu după mult timp a început să fie atacat în presa sovietică.

În vara anului 1925, Maiakovski, aflat la New York, a întâlnit-o pe emigranta rusă Elli Jones, născut Yelizaveta Petrovna Zibert, o traducătoare care vorbea fluent rusa, franceza, germana și engleza. Cei doi au devenit iubiți și timp de trei luni au fost nedespărțiți, dar au decis să păstreze secretul relației. La scurt timp după revenirea poetului în Uniunea Sovietică, Elli a născut o fiică pe care a numit-o Patricia. Poetul și-a văzut fată o singură dată, la Nisa, în 1928, când copila avea trei ani. Patricia Thompson a fost profesoară de filozofie și studii feministe în New York și este autoarea cărții “Mayakovsky din Manhattan”, în care a povestit povestea de dragoste dintre părinții ei.

 

 

Trei ani mai târziu, în 1928, poetul a întâlnit-o la Paris pe emigrata rusă Tatyana Yakovleva, un fotomodel în vârstă de 22 de ani care lucra pentru casa de modă Chanel și era nepoata pictorului Alexandre Jacovleff. S-a îndrăgostit nebunește de ea și i-a dedicat două poezii, “Scrisoare către tovarășul Kostrov despre esența iubirii” și “Scrisoare către Tatiana Yakovleva”. Maiakovski a încercat să o convingă pe Tatyana să se întoarcă în Rusia, dar ea a refuzat, iar la sfârșitul anului 1929 a încercat să călătorească la Paris pentru a se căsători cu frumoasa rusoaică, dar de această dată, pentru prima dată, i s-a refuzat viza.

La sfârșitul anilor 1920, scriitorul a avut încă două aventuri, mai întâi cu studenta Natalya Bryukhanenko și apoi cu actrița Veronika Polonskaya, pe atunci soția actorului Mikhail Yanshin, dar faptul că aceasta din urmă nu a vrut să divorțeze de soțul ei a dus la certuri repetate cu poetul.

Pe 12 aprilie 1930, Maiakovski a fost văzut în public pentru ultima dată, la o ședință de la Sovnarkom despre legea drepturilor de autor. Pe 14 aprilie 1930, partenera lui, actrița Veronika Polonskaya, care se pregătea să iasă din apartamentul în care locuiau împreună, a auzit o lovitură în spatele ușii camerei poetului. S-a repezit și l-a găsit pe Vladimir întins pe podea. Maiakovski lăsase un bilet: “Pentru toți. Eu mor, dar nu învinovățiți pe nimeni pentru asta. Mamă, surori, tovarăși, iartați-mă, dar nu exista altă cale de ieșire pentru mine. Lily, iubește-mă. Tovarăși din guvern, familia mea este formată din Lily Brik, mama, surorile mele și Veronika Vitoldovna Polonskaya. Dacă puteți să le oferiți o viață decentă, vă mulțumesc”.

Ceremonia funerară a lui Maiakovski a avut loc pe 17 aprilie 1930, a fost organizată de comuniști cu mult fast, iar la eveniment au participat aproximativ 150.000 de persoane, acesta fiind cel de-al treilea cel mai mare doliu public din istoria sovietică, depășit doar de funeraliile lui Vladimir Ilici Lenin și mai târziu, în 1953, de cele ale lui Iosif Visarionovici Stalin.

 

Curând după moartea poetului au apărut însă speculații despre tragicul eveniment care i-a curmat viața, pentru că glonțul scos din trupul său nu se potrivea cu modelul pistolului pe care îl avea. În plus, vecinii au declarat ulterior că au auzit două focuri de armă, nu unul și mai târziu s-a spus că ultimele sale cuvinte ar fi fost: “Nu trageţi, tovarăşi!”. Zece zile mai târziu ofițerul care cerceta sinuciderea scriitorului a fost și el ucis, alimentând speculațiile despre moartea lui Maiakovski.

 

 

Lili, femeia de care a fost îndrăgostit toată viața, era sora mai mare a scriitoarei Elsa Triolet și soția scriitorului și criticului literar Osip Brik. Elsa și Lili erau renumite în epocă pentru frumusețea lor, aveau o educație foarte bună, amândouă cântau la pian și vorbeau fluent germana și franceza. Lili Brik va scrie în memoriile sale: “Ideea sinuciderii lui Vladimir Maiakovski a fost ca o boală cronică în interiorul lui și, ca orice boală cronică, s-a agravat în anumite circumstanțe”.

În 1930, după ce a divorțat de Osip, Lili s-a căsătorit cu generalul sovietic Vitali Primakov, care va fi arestat în 1936 și executat în 1937, iar după un an, în 1938, s-a recăsătorit cu scriitorul Vasily Abgarovici Katanyan, alături de care a avut un mariaj care a durat patruzeci de ani. Lili Brik s-a sinucis pe 4 august 1978, la vârsta de 87 de ani, după ce a aflat că suferă de o boală terminală.

 

Galerie foto:

DS TW
Latest comment

leave a comment