AcasăRăzboaie și revoluțiiSinuciderea lui Vladimir Maiakovski, copilul teribil al secolului XX. Poetul a murit la doar 36 de ani

Sinuciderea lui Vladimir Maiakovski, copilul teribil al secolului XX. Poetul a murit la doar 36 de ani

Veronika Polonskaya

Vladimir Vladimirovici Maiakovski s-a născut pe 19 iulie 1893 în satul georgian Bagdadi unde tatăl său lucra ca brigadier silvic. În 1902, la vârsta de 9 ani, copilul este înscrie la școala din Kutais unde va studia până în 1906, când tatăl său moare de septicemie, apoi se mută la Moscova împreună cu mama și cele două surori mai mari, Olga și Ludmila.
În 1908 se înscrie în Partidul Social Democrat Rusesc și începe să scrie literatură marxistă, dar în 1909 este închis timp de 6 luni pentru activități subversive. După eliberare abandonează politica și se înscrie la Școala de Arte din Moscova, singura instituție de învățământ superior în care studenții erau primiți fără fi nevoiți să prezinte certificatul de bună purtare eliberat de poliție.
În 1915 poetul o cunoaște pe cea care avea sa devină iubirea vieții sale, Lili Brik, soția lui Osip Brik, editorul și colaboratorul său literar, cu care începe o aventură ce va dura până în 1928. Între 1915 și 1917 a lucrat ca proiectant pentru Școala Militară de automobile din Sankt Petersburg, iar din 1918 poetul a fost editorul revistei Gazeta futuristov.
În 1919 se întoarce la Moscova, scrie poeme populare și piese scurte de propaganda, iar în 1923, după niște neînțelegeri cu Lili Brik, pleacă la Berlin și Paris. Aici va avea o idilă cu Tatyana Jakovleva, o tânără de de 18 ani, prietenă a scriitoarei Elsa Triolet.
Când se întoarce la Moscova întemeiază împreună cu Osip Brik gruparea literară dadaistică LEF, iar în 1924 scrie elegia morții lui Vladimir Lenin care-l va face cunoscut în toată Rusia.
Poetul călătorește în Europa, Statele Unite, Mexic, Cuba, fiind unul din puținii scriitori cărora li s-a permis să plece în străinătate. Nu trece mult timp și Maiakovski începe să fie atacat în presa sovietică, interzicându-i-se să mai călătorească în străinătate .
În vara anului 1925, Maiakovski, aflat la New York, a întâlnit-o pe emigranta rusă Elli Jones, născut Yelizaveta Petrovna Zibert, o traducătoare care vorbea fluent rusa, franceza, germana și engleza. Cei doi au devenit iubiți și timp de trei luni au fost nedespărțiți, dar au decis să păstreze secretul relației. La scurt timp după revenirea poetului în Uniunea Sovietică, Elli a născut o fiică pe care a numit-o Patricia. Poetul și-a văzut fată o singură dată, la Nisa, în 1928, când aceasta avea trei ani. Patricia Thompsona fost profesoară de filozofie și studii feministe în New York și este autoarea cărții „Mayakovsky din Manhattan”, în care a povestit povestea de dragoste dintre părinții ei.
Trei ani mai târziu, în 1928, poetul a întâlnit-o la Paris pe emigrata rusă Tatyana Yakovleva, un fotomodel în vârstă de 22 de ani care lucra pentru casa de modă Chanel și era nepoata pictorului Alexandre Jacovleff. S-a îndrăgostit nebunește de ea și i-a dedicat două poezii, „Scrisoare către tovarășul Kostrov despre esența iubirii” și „Scrisoare către Tatiana Yakovleva”. Maiakovski a încercat să o convingă pe Tatyana să se întoarcă în Rusia, dar ea a refuzat. La sfârșitul anului 1929, el a încercat să călătorească la Paris pentru a se căsători cu frumoasa rusoaică, dar i s-a refuzat viza pentru prima dată.
La sfârșitul anilor 1920, Maiakovski a avut încă două aventuri, mai întâi cu studenta Natalya Bryukhanenko și apoi cu actrița Veronika Polonskaya, pe atunci soția actorului Mikhail Yanshin. Faptul că aceasta nu a vrut să divorțeze de soțul ei a dus la certuri repetate cu poetul.
Pe 12 aprilie 1930, Maiakovski a fost văzut în public pentru ultima dată, la o ședință de la Sovnarkom despre legea drepturilor de autor. Pe 14 aprilie 1930, partenera lui, actrița Veronika Polonskaya, care se pregătea să iasă din apartamentul în care locuiau împreună, a auzit o lovitură în spatele ușii camerei poetului. S-a repezit și l-a găsit pe Vladimir întins pe podea. Se pare că s-a împușcat în inimă. Maiakovski lăsase, însă, un bilet: „Pentru toți. Eu mor, dar nu învinovățiți pe nimeni pentru asta. Mama, surori, tovarăși, iartați-mă, dar nu exista altă cale de ieșire pentru mine. Lily, iubește-mă. Tovarăși din guvern, familia mea este formată din Lily Brik, mama, surorile mele și Veronika Vitoldovna Polonskaya. Dacă puteți să le oferiți o viață decentă, vă mulțumesc”.
Ceremonia funerară a lui Maiakovski a avut loc pe 17 aprilie 1930 și au participat aproximativ 150.000 de persoane, acesta fiind cel de-al treilea cel mai mare eveniment de doliu public din istoria sovietică, depășit doar de funeraliile lui Vladimir Ilici Lenin și, în 1953, de cele ale lui Iosif Visarionovici Stalin. Trupul său a fost incinerat pe data de 17 aprilie 1930.
Curând după moartea poetului au apărut însă speculații despre tragicul eveniment. Glonțul scos din trupul său nu se potrivea cu modelul pistolului pe care îl avea. În plus, vecinii au spus ulterior că au auzit două focuri de armă, nu unul și mai târziu s-a spus că ultimele sale cuvinte au fost: „Nu trageţi, tovarăşi!”. Zece zile mai târziu, ofițerul care cerceta sinuciderea scriitorului a fost ucis el însuși, alimentând speculațiile despre moartea lui Maiakovski.
Lili, femeia de care a fost îndrăgostit toată viața, era sora mai mare a scriitoarei Elsa Triolet și soția scriitorului și criticului literar Osip Brik. Elsa și Lili erau renumite în epocă pentru frumusețea lor, aveau o educație foarte bună, amândouă cântau la pian și vorbeau fluent germana și franceza. Lili Brik va scrie în memoriile sale: „Ideea sinuciderii lui Vladimir Maiakovski a fost ca o boală cronică în interiorul lui și, ca orice boală cronică, s-a agravat în anumite circumstanțe”.
Mai târziu în 1930, după ce a divorțat de Osip la începutul acelui an, Lili s-a căsătorit cu generalul sovietic Vitali Primakov, care va fi arestat în 1936 și executat în 1937, iar după un an, în 1938, s-a căsătorit cu scriitorul Vasily Abgarovici Katanyan, cu care a avut un mariaj de patruzeci de ani.
Lili Brik s-a sinucis la vârsta de 87 de ani, fiind grav bolnavă.

 

Galerie foto:

Niciun comentariu

Lasă un comentariu