Sir Arthur Conan Doyle, medicul englez care l-a inventat pe Sherlock Holmes

Arthur Conan Doyle s-a născut pe 22 mai 1859, la Edinburgh, din părinți irlandezi care emigraseră în Scoția. A fost trimis la Stonyhurst, o școală a iezuiților, la vârsta de 9 ani, iar din 1876 până în 1881 a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh și a făcut practică la Aston.

După absolvirea facultății, s-a angajat ca doctor pe un vas care se îndrepta spre coasta Africii de Vest, iar în 1882 și-a deschis un cabinet la Plymouth. Și-a luat doctoratul în medicină în 1885.

Pentru că ducea lipsă de pacienți, doctorul își umplea timpul dintre consultații scriind povestiri, dar abia după ce și-a mutat cabinetul la Southsea Doyle s-a dedicat cu seriozitate scrisului. Prima operă importantă a fost “Un studiu în roșu” în care apărea pentru prima oară personajul Sherlock Holmes, erou inspirat de Joseph Bell, un fost profesor aL doctorului de la universitate.

În 1885 Arthur Conan Doyle s-a căsătorit cu Louise Hawkins, care suferea de tuberculoză și a murit în 1906. Un an mai târziu, s-a recăsătorit cu Miss Jean Leckie pe care o cunoștea încă din 1897 și de care era îndrăgostit. Dragostea pentru Jean a fost platonică între 1897-1907, pentru că era perioada în care era căsătorit cu prima lui soție. Scriitorul a avut cinci copii, doi împreună cu Louise și trei cu cea de-a doua.

În 1890 Doyle a obținut o specializare în oftalmologie la Viena, iar în 1891 s-a mutat la Londra pentru a deschide un cabinet de oftalmologie. A avut astfel mai mult timp pentru scris, dar în noiembrie 1891 îi scria mamei sale: „Mă gândesc să-i vin de hac lui Holmes… s-o închei odată pentru totdeauna cu el. De fapt el mă împiedică să mă concentrez asupra unor lucruri mai importante.”

În decembrie 1893 l-a sacrificat pe Sherlock Holmes într-o scenă din povestirea “Ultima problemă”, în care detectivul îl înfrunta pe profesorul Moriarty, dușmanul lui de moarte. Publicul a reacționat însă prompt și Doyle a fost forțat să revină asupra deciziei sale. A urmat povestirea „The Adventure of the Empty House”, iar Doyle a recurs la o explicație ingenioasă pentru a-l „reînvia” pe Holmes, scriind că doar Moriarty a murit, iar Holmes, care avea și alți dușmani, a preferat să o facă pe mortul.

În ultima parte a vieții sale Doyle a fost atras de spiritism în așa măsură încât a scris un roman împreună cu profesorul Challenger pe această temă, “Țara ceții”.

Doyle a fost, în egală măsură, prieten bun cu magicianul american Harry Houdini, un oponent de marcă al mișcării spiritiste. Deși Houdini insista asupra ideii că mediile spiritiste se folosesc doar de trucuri, Doyle era convins că Houdini însuși posedă puteri supranaturale, opinie exprimată în volumul Granița necunoscutului. Se pare că Houdini nu a reușit să-l convingă că folosea doar elemente de scamatorie în fața unui public insuficient de antrenat ca să-și dea seama că era tras pe sfoară, iar Conan Doyle a fost mereu convins că magicianul are puteri supranaturale.

Arthur Conan Doyle a murit în 1930 în urma unui atac de cord și este înmormântat în cimitirul bisericii din Minstead, New Forest din Hampshire.

Eroul pe care el l-a creat, Sherlock Holmes, este personajul principal în 56 povestiri și patru romane ale lui Doyle și este probabil cel mai faimos detectiv fictiv din literatura universală.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *