Sultana Mihrimah, “soarele și luna” perioadei de aur a Imperiului Otoman

Sultana Mihrimah

Sultana Mihrimah s-a născut pe 21 martie 1522 la Palatul Topkapî și a fost unica fiică a sultanului otoman Soliman Magnificul și a soției sale, Sultana Hürrem, mai cunoscută drept Roxelana. Numele celei mai puternice prințese din istoria otomană, una dintre figurile cele mai importante din timpul Sultanatului Femeilor, înseamnă “soare și lună” în persană, pentru că ziua sa de naștere corespundea echinocțiului de primăvară, 21 martie.

Mama ei, Hürrem Sultan, fiica unui preot ortodox ucrainean, se afla în harem din 1518 și era în mod deosebit apreciată și protejată de eunucul responsabil de harem și de mama sultanului. Roxelana i-a câștigat rapid afecțiunea lui Soliman și a devenit favorita lui, dăruindu-i cinci copii: Prințul Mehmed, Sultana Mihrimah, Selim al II-lea, Prințul Baiazid și Şehzade Cihangir. În 1533 sau 1534 Hürrem a fost eliberată și a devenit soția legitimă a lui Soliman.

Soliman Magnificul

Unica fiică, Mihrimah, s-a îndrăgostit de Malkoçoğlu Bali Bey, un luptător curajos și isteț, dar mama fetei, Roxelana, nu i-a permis să se căsătorească cu el, obligând-o să se logodească cu Rüstem, un boier din Croația.

Pe 26 noiembrie 1539, Mihrimah, care avea 17 ani, s-a căsătorit cu acesta, care va deveni Marele Vizir al lui Soliman, iar ceremonia de nuntă și sărbătoarea pentru circumcizia fratelui mai mic al fetei, Baiazid, au avut loc în aceeași zi.

Deși cuplul a avut doi copii, pe Osman și pe Hümașah, căsătoria a fost nefericită, dar Mihrimah s-a concentrat pe pasiunea ei pentru arte și și-a continuat călătoriile cu tatăl ei pe tot teritoriul Imperiului Otoman.

Roxelana

Se pare că sultana Hürrem și Mihrimah, pe care Soliman o iubea nespus de mult, au complotat pentru căderea în dizgrație a prințului Mustafa, primul fiu al sultanului și fratele vitreg al frumoasei Mihrimah, pentru a-i asigura tronul lui Baiazid.

Mustafa a fost executat la ordinul tatălui său în 1553, în timpul campaniei împotriva dinastiei Safavide din Persia. Probabil dacă el ar fi urcat pe tron, toți frații lui Mihrimah – Selim, Bayezid și Cihangir – ar fi fost executați, conform obiceiului fratricid al dinastiei otomane.

După ce toate rudele lui Soliman au murit sau au fost exilate pe rând: Mustafa (executat în octombrie 1553), Mahidevran Sultan (și-a pierdut statutul în palat după moartea lui Mustafa și a plecat la Bursa), Cihangir (a murit în noiembrie 1553), Rüstem (a murit în iulie 1561), Baiazid (a fost executat în septembrie 1561) și Gülfem (a murit în 1561 sau 1562), dar mai ales după moartea mamei sale, în aprilie 1558, Mihrimah a luat locul acesteia ca Valide Sultan (Sultana-mamă) și consilier al tatălui său.

Mihrimah Sultan Mosque

Mihrimah a avut acces nelimitat la resurse economice considerabile, finanțând proiecte majore de arhitectură.

Cele mai cunoscute opere ale sale sunt cele două complexe de moschee din zona Istanbulului care îi poartă numele, ambele proiectate de arhitectul șef al tatălui ei, Mimar Sinan: Moscheea Mihrimah Sultan, cunoscută și sub numele de Moscheea İskele și Moscheea Sultanei Mihrimah de la Poarta Edirne, aflată la zidul vestic al vechiului oraș.

Legenda spune că arhitectul Sinan s-a îndrăgostit de tânăra prințesă în timp ce aceasta îşi însoţea tatăl în campania din Moldova. Ca s-o impresioneze, Sinan a construit un pod peste Râul Prut în doar 13 zile. I-ar fi cerut mâna, dar sultanul Soliman l-a refuzat categoric.

După moartea tatălui ei în 1566, Mihrimah a continuat să fie și consiliera fratelui ei, Sultanul Selim al II-lea, care a primit tronul imperiului, devenind prima soră a unui sultan care a ocupat locul de Valide Sultan, loc ce ar fi trebuit să fie ocupat de către mama sa.

Süleymaniye Mosque

Mihrimah a fost și cea mai bogată femeie a secolului său, împrumuta deseori trezoreria şi făcea acte de milostenie. Când fratele ei a urcat pe tron, i-a împrumutat 50.000 de suverani de aur pentru a-l ajuta la nevoile imediate.

După moartea sultanului Selim, în 1574, nu mai există informații despre viața Sultanei Mihrimah. Unii istorici spun că și-a pierdut din putere și s-a retras la Palatul Vechi. Alții susțin că Mihrimah și-a păstrat poziția la Palatul Topkapı și a continuat să-și exercite puterea alături de Nurbanu, noua Valide Sultan, până la moarte.

Mihrimah a murit în Istanbul, pe 25 ianuarie 1578 în timpul domniei nepotului ei Murad al III-lea, la vârsta de 55 de ani, și fost înmormântată lângă tatăl ei, Soliman Magnificul și mama sa, Roxelana, în interiorul Moscheei Süleymaniye, fiind singurul dintre copiii lui Soliman care a fost înmormântat alături de acesta, ca omagiu adus statutului special al acestei fiice unice a celui mai mare sultan al Imperiului Otoman.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *