HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseSuperba prințesă Marie-José a Piemontului

Superba prințesă Marie-José a Piemontului

DS TW

Marie-José s-a născut pe 4 august 1906 la Ostende și a fost cel mai mic copil al regelui Albert I al Belgiei și al soției sale, ducesa Elisabeta a Bavariei. În timpul Primului Război Mondial, micuța a fost evacuată în Anglia, unde a devenit elevă a unui liceu romano-catolic din Essex, apoi a urmat Colegiul Santissima Annunziata din Florența, unde și-a întâlnit pentru prima dată viitorul soț, Umberto al II-lea. În 1924, prințesa a participat la primul său bal la curtea belgiană și, cu această ocazie, i s-a oferit o diademă de perle și diamante care fusese deținută inițial de Stéphanie de Beauharnais, bunica maternă a regelui Carol I al României și străbunica paternă a regelui Ferdinand.

 

Șase ani mai târziu, pe 8 ianuarie 1930, Marie-José s-a căsătorit cu prințul moștenitor Umberto al Italiei la Palatul Quirinal din Roma și a devenit astfel prințesă a Piemontului, iar printre cadourile de nuntă s-a numărat un set de bijuterii cu turcoaze și diamante pe care l-a purtat chiar la recepție.
Cuplul a avut patru copii: Maria Pia de Savoia, care s-a căsătorit cu prințul Alexandru al Iugoslaviei, Vittorio Emanuele, Maria Gabriella și Maria Beatrice, dar mariajul ei cu Umberto nu a fost niciodată fericit.


În octombrie 1939, frumoasa prințesă a fost numită președintă a Crucii Roșii din Italia, prințesa Margherita și ducesa Anne de Aosta fiind prezente la ceremonia instalării în funcție. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a devenit unul dintre puținele canale diplomatice dintre tabăra germano – italiană și celelalte țări europene implicate în război, pentru că era sora lui Leopold al III-lea al Belgiei și, în același timp, fiind soția moștenitorului tronului, era apropiată de unii miniștri ai cabinetului lui Benito Mussolini. Un diplomat britanic aflat la Roma în acea perioadă a consemnat chiar că prințesa din Piemont era singurul membru al familiei regale italiene cu o bună judecată politică.

Amanta lui Benito Mussolini, Claretta Petacci, susținea în jurnalul ei că în 1937 prințesa ar fi încercat să-l seducă pe dictator în timp ce se afla într-o stațiune de vacanță de lângă Roma, dar nu a reușit. Cu toate acestea, fiul lui Mussolini, Romano, a spus că Marie-José și dictatorul italian au avut cel puțin o relație sexuală, dar niciuna dintre aceste versiuni nu se bazează pe dovezi certe. În 1943, tânăra s-a implicat în negocierea unui posibil tratat de pace separată între Italia și Statele Unite, având susținere chiar de la Vatican, de la Monseniorul Giovanni Battista Montini, care a devenit ulterior Papa Paul al VI-lea, dar discuțiile au eșuat. În schimb, a participat la o discuție cu Adolf Hitler prin care îi cerea acestuia milă față de poporul belgian. Încercările ei diplomatice nu au fost făcute cu consimțământul regelui și se pare că Umberto nu a fost implicat deloc în discuții. După eșecul acțiunii de negociere, prințesa a fost trimisă împreună cu copiii la Sarre, în Valea Aosta, fiind practic izolată de viața politică a casei regale.

Marie-José a simpatizat cu partizanii și, mai târziu, în timp ce era refugiată în Elveția, a sprijinit contrabanda cu arme, bani și alimente, fiind chiar nominalizată pentru a fi numită în funcția de șef al unei brigăzi partizane, dar a refuzat angajamentul.
Pe 9 mai 1946, socrul ei, regele Victor Emmanuel al III-lea, care avea 77 de ani, s-a retras din guvern în favoarea fiului său și a părăsit Italia plecând în  Egipt. În aceeași zi, soțul prințesei a devenit rege al Italiei sub numele de Umberto al II-lea și, împreună cu Marie-José, a vizitat țara devastată de război, iar oamenii au fost foarte impresionați de gestul lor.

Tinerii erau admirați mai ales pentru purtarea lor în ultimii doi ani ai războiului și, probabil că dacă Victor Emmanuel ar fi abdicat mai devreme, popularitatea lor ar fi putut salva monarhia italiană, dar la 23 de zile de la ascensiunea la tron, pe 2 iunie 1946, italienii s-au pronunțat într-un procent de 54% în favoarea republicii.

Pe 13 iunie, regele Umberto al II-lea și regina Marie-José au părăsit coroana Italiei fără să abdice și au plecat în exil, părăsindu-și țara pentru totdeauna.

La început familia a locuit pe Riviera portugheză, dar apoi Marie-José și Umberto s-au despărțit. Prințesa și cei patru copii au plecat în Elveția, unde ea a trăit aproape tot restul vieții, în timp ce Umberto a rămas în Portugalia, dar cuplul nu a divorțat niciodată. Constituția republicană a interzis tuturor bărbaților din Casa de Savoia și fostelor regine să se întoarcă pe pământul italian, dar în următorii ani frumoasa prințesă a călătorit mult, vizitând Egiptul, India, China, Polonia, Rusia, Orientul Mijlociu și locuind timp de cinci ani în Mexic, împreună cu fiica ei, Marie-Beatrice, și copiii acesteia.

Marie-José a încetat din viață într-o clinică din Geneva pe 27 ianuarie 2001 din cauza unui cancer pulmonar, la vârsta de 94 de ani. Înmormântarea suveranei care a condus Italia doar o lună a avut loc la Mănăstirea Hautecombe, în Savoia, în sudul Franței, printre cei care au condus-o pe ultimul drum aflându-se Albert al II-lea al Belgiei, Juan Carlos I al Spaniei și Farah Pahlavi, ultima împărăteasă a Iranului.

 

DS TW
No comments

leave a comment