AcasăVizionariiPictori și sculptoriSuzanne Valadon, fiica unei spălătorese, a pozat pentru Renoir și Toulouse-Lautrec

Suzanne Valadon, fiica unei spălătorese, a pozat pentru Renoir și Toulouse-Lautrec

Suzanne Valadon s-a născut pe 23 septembrie 1865, la Bessines-sur-Gartempe, în Franța și a fost fiica unei spălătorese necăsătorite. Copila a plecat de acasă la vârsta de cincisprezece ani și a devenit acrobată de circ, dar un accident pe care l-a suferit după un an i-a curmat cariera artistică, apoi s-a stabilit împreună cu mama ei în cartierul Montmartre din Paris. Trei ani mai târziu avea să vină pe lume fiul său, viitorul pictor Maurice Utrillo, dar tatăl copilului a rămas necunoscut, deși mai târziu un prieten al Suzannei a semnat o declarație fictivă de paternitate.

Frumusețea tinerei a atras privirile multor pictori, devenind modelul acestora, a pozat pentru artiști ca Pierre-Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Puvis de Chavannes, pentru unii dintre ei fiind mai mult decât model. Edgar Degas a observat că este talentată și a încurajat-o să învețe tehnica picturii, iar Suzanne a început să lucreze, și-a expus picturile și a avut succes, ceea ce i-a oferit un confort financiar pentru că a reușit să câștige suficient pentru a-și crește fiul.

 

Tânăra mergea frecvent în localurile rău famate din Montmartre, iar pictorul Henri de Touluse-Lautrec i-a făcut un portret care avea să devină celebru, „La buveuse”. Era excentrică, purta deseori un buchet de morcovi, avea o capră pe care o ținea în atelierul său cu scopul de a-i mânca desenele proaste sau avea obiceiul de a-și hrăni vinerea pisicile cu caviar.

 

Artista s-a căsătorit în 1896 cu un agent de schimb, Paul Mousis, dar mariajul a luat sfârșit în 1909, când Suzanne l-a părăsit pentru André Utter, un tânăr cu trei ani mai mic decât fiul său și s-a căsătorit cu acesta în 1914.

Pictorița Suzanne Valadon a murit pe 7 aprilie 1938, la vârsta de 72 de ani, înconjurată de prietenii săi, pictorii André Derain, Pablo Picasso și Georges Braque, și a fost înmormântată în cimitirul parizian Saint-Ouen. Cele mai multe dintre operele sale se află astăzi la Centrul Cultural „Georges-Pompidou” din Paris și la Metropolitan Museum of Art din New York.

 

Galerie foto:

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu