HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliȚarina-mamă Elena Glinskaya a fost otrăvită la doar 28 de ani

Țarina-mamă Elena Glinskaya a fost otrăvită la doar 28 de ani

DS TW

Elena Vasilievna Glinskaya s-a născut în anul 1510 și a fost fiica prințului Vasili Lvovich Glinsky, care aparținea unui clan tătar, și a prințesei sârbe Ana Jakšić. În 1525, Marele Cneaz Vasili al III-lea al Moscovei, fiul lui Ivan al III-lea al Rusiei și al celei de-a doua soții a acestuia, Sofia Paleolog, a decis să divorțeze de soția sa, Solomonia Saburova, cu care era căsătorit de 20 de ani, pentru că aceasta nu putea avea copii.

Boierii credincioși au fost cei care i-au sugerat să-și ia o nouă soție și, în ciuda opoziției clerului, cneazul a divorțat de soția lui stearpă și s-a căsătorit cu Elena Glinskaya, o prințesă tătăroaică de 23 de ani, care era nepoata prietenului său, Mihail Glinski. Vasili era atât de îndrăgostit de ea încât a sfidat normele sociale din Rusia și și-a tuns barba ca să pară mai tânăr. După trei zile de festivități începute pe 21 ianuarie 1526, cuplul și-a consumat căsătoria, dar după câteva luni, cum nu apărea niciun moștenitor, a apărut zvonul că Elena era la fel de sterilă ca și Solomonia.

 

Atunci boierii de la curte au început să bănuiască că acesta este un semn al lui Dumnezeu care ar dezaproba uniunea. Spre marea bucurie a lui Vasili, pe 25 august 1530 Elena a dat naștere unui fiu, viitorul țar Ivan al IV-lea cel Groaznic. Trei ani mai târziu s-a născut al doilea fiu, Iuri, viitorul prinț de Uglich, dar cum acesta era surdo-mut, toate speranțele dinastiei se puneau în primul născut. Potrivit unor informații neconfirmate, Solomonia Saburova a născut și ea un fiu în mănăstirea unde fusese exilată, la doar câteva luni după divorțul controversat de Vasili. Mai târziu oamenii de la curtea regală au spus că Elena ar fi adus mai multe vrăjitoare din Finlanda, iar acestea au ajutat-o să rămână însărcinată cu ajutorul magiei.

În 1533, în timp ce era la o vânătoare în apropiere de Volokolamsk, Vasili a simțit o durere în șoldul drept. Cneazul a fost transportat la Kolp, unde a fost vizitat de doi medici germani, dar nu au reușit să oprească infecția care se instalase, iar Vasili a făcut septicemie.

Simțind că este pe moarte, a cerut să fie dus la Moscova, unde a adunat boierii și pe mitropolitul Daniel cerându-le să-l recunoască pe fiul său de trei ani, Ivan, drept moștenitor, iar Elena să fie numită regentă, apoi a decis să se călugărească, iar pe 3 decembrie 1533 cneazul Vasili a murit.

În următoarea perioadă tânăra văduvă a fost conducătoarea de facto a treburilor politice și le-a impus boierilor să îi raporteze în amănunt toate deciziile pe care le luau. Intervalul dintre moartea lui Vasili și moartea ei, în 1538, este cunoscut sub numele “domnia Elenei”, o perioadă marcată de conflicte puternice în interiorul guvernului cauzate de relația femeii cu un tânăr boier numit Ivan Feodorovici Ovchina Telepnev Obolensky și de influența Mitropolitului Daniel. Elena Glinskaya a decis chiar arestarea cumnaților ei, Yury Ivanovici și Andrey de Staritsa, care se împotriveau hotărârilor sale.

În 1535, țarina a efectuat o reformă monetară introducând un sistem unificat, a reușit să încheie un armistițiu cu Lituania în 1536, a construit un nou zid de apărare în jurul Moscovei și a luat măsuri de ordine publică pentru a-i proteja pe oameni de bandiții de stradă. Regenta Moscovei era foarte credincioasă, existând mărturii referitoare la vizitele ei frecvente la mănăstiri și se pare că a trecut la ortodoxism.

Țarina-mamă a murit în 1538, la doar 28 de ani. Agrippina Fedorovna Chelyadnina, guvernanta fiului ei, Ivan, a fost arestată imediat, unii istorici suspectând că a fost pusă să o otrăvească pe Elena de familia boierilor Suiski, care au uzurpat puterea după moartea ei.

Micuțul Ivan, orfan de ambii părinți, a asistat în perioada următoare la momente de o cruzime greu de imaginat și a învățat multe despre viclenia supușilor săi. Ajuns la vârsta de 13 ani, devine conștient de autoritatea sa și începe să se răzbune. Primă faptă cruntă a țarului Ivan cel Groaznic a fost ordinul pe care l-a dat pe 29 decembrie 1543, anume ca boierul Andrei Suiski, uzurpatorul său, să fie sfâșiat de câini de vânătoare înfometați.

Când a împlinit 16 ani, Ivan a fost încoronat țar la Moscova, apoi s-a căsătorit pe 3 februarie 1547, în Catedrala Adormirii Maicii Domnului, cu Anastasia Romanova, fiică a unor boieri dintr-o familie de viță veche.

DS TW
Latest comment

leave a comment