Theresa, blânda regină a Bavariei, umilită de aventurile regelui cu dansatoarea Lola Montez

Theresa Charlotte Luise de Saxonia-Hildburghausen s-a născut pe 8 iulie 1792, fiind fiica lui Frederic, Duce de Saxa-Altenburg și a Ducesei Charlotte Georgine de Mecklenburg-Strelitz.
Mica ducesă a fost botezată pe 13 iulie 1792 și a primit numele împărătesei Maria Terezia a Austriei, fiind crescută la Schloss Hildburghausen împreună cu frații ei: Charlotte, Joseph, Luise, Georg, Friedrich și Eduard. Theresa a fost instruită în muzica clasică, literatura germană și limba franceză, a primit lecții de desen de la pictorul curții, Carl August Kesler, și lecții de pian de la Johann Peter Heuschkel și Carl Maria von Weber.
În 1809 ea a fost luată în calcul ca una dintre posibilele mirese pentru Napoleon, dar pe 12 octombrie 1810 s-a căsătorit cu prințul moștenitor al Bavariei, Ludwig, la Munchen. Căsătoria a fost prima nuntă regală în Munchen din 1722, iar festivitățile ocazionate de această căsătorie sunt la originea primului Oktoberfest.
Pe 13 octombrie 1825, după decesul lui Maximilian I Iosif de Bavaria, Ludwig și Theresa au devenit regele și regina Bavariei. Cuplul a avut nouă copii, dar regele a început curând să o înșele pe delicata Theresa. În timpul numeroaselor aventuri ale soțului ei, regina a suferit mult, însă a tolerat infidelitățile lui. Totuși, nu s-a abținut și și-a demonstrat dezaprobarea în mod discret, în 1831, când a părăsit orașul în timpul uneia dintre aventurile lui cu marchiza italiană Marianna Bacinetti, pe care regele o invitase la curtea bavareză, astfel că Thereza a plecat la Hildburghausen.
Cel mai mult a suferit când soțul ei a apărut în public cu noua lui amantă, Lola Montez. Lola era o dansatoare și actriță irlandeză care a devenit rapid faimoasă datorită dansului inventat de ea, “dansul păianjenului”, și pentru expresia “Orice își dorește Lola, Lola primește.”
Când aceasta a primit cadou de la rege, de ziua ei de naștere, în 1847, pe lângă alte daruri, o sumă de 40.000 de guldeni, în vreme ce regina primea un venit anual de doar 12.000 de guldeni, Theresa s-a considerat umilită definitiv. În același an Lola a fost numită Contesă de Landsfeld chiar de ziua regelui, pe data de 25 august.
Adesea Theresa îl înlocuia pe Ludwig în îndatoririle publice, în special în timpul călătoriilor sale numeroase, și avea o oarecare influență politică. Era foarte populară și a fost considerată regina, soția și mama ideală. În 1846, când a început aventura regelui cu nepopulara Lola Montez, toată simpatia populației s-a îndreptat spre regină.
În 1848, când a început revoluția bavareză, parte a mișcărilor pașoptiste din întreaga Europă, regele Ludwig I a abdicat în favoarea fiului său, Maximilian al II-lea al Bavariei. Despre Lola se știe că a fugit din țară și a ajuns dansatoare la New York.
Credincioasa soție, Theresa, a murit pe 26 octombrie 1854, la vârsta de 62 de ani, din cauza holerei, după ce s-a îmbolnăvit în urma participării, la Munchen, la un serviciu public de mulțumire pentru sfârșitul epidemiei care făcuse 9000 de victime în Bavaria.

Alte articole

Moartea lui Tănase

Ca mai bine să ne fie, Ne-a crescut salariul brut, Dar trăim în sărăcie, Și cu asta ce-am făcut? Actorul s-a născut într-o familie modestă,

Citeste mai mult»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *