HomeMonarhieMari Duci și PrințiTragica moarte a țareviciului Nicolae la Nisa

Tragica moarte a țareviciului Nicolae la Nisa

DS TW

Țareviciul Nicolae Alexandrovici Romanov s-a născut pe 20 septembrie 1843 la Țarskoe Selo, fiind al doilea copil și primul băiat al lui Alexandru Nicolaievici, moștenitorul tronului Rusiei, și al prințesei Maria de Hesse. În 1855, când bunicul patern a murit, tatăl său a devenit țarul Alexandru al II-lea. În vara anului 1864, Nicolae s-a logodit cu prințesa Dagmar, cea de-a doua fiică a regelui Christian al IX-lea al Danemarcei și a reginei Louise.

Țareviciul Nicolae

Țareviciul Nicolae

La începutul anului următor, tânărul, care era bine educat și instruit pentru a deveni conducătorul Rusiei țariste, a făcut un turneu în Europa de Sud și a fost afectat în acea perioadă de o boală care a fost inițial în mod greșit diagnosticată ca reumatism. Mai târziu avea să se dovedească a fi meningită cerebro-spinală.

Simptomele includeau dureri de spate și sensibilitate la zgomot și lumină, dar țareviciul și-a continuat vizita în Italia, starea lui de sănătate s-a agravat rapid și a ajuns în sudul Franței, la Nisa, unde se aflau deja părinții săi. Țarul Rusiei, Alexandru al II-lea, se găsea la Villefranche, pentru a discuta cu Napoleon al III-lea despre o apropiere între Franța și Rusia, cu prilejul acestei vizite de nivel înalt fiind folosită noua secțiune a liniei de cale ferată care tocmai se deschisese la Nisa.

Nicolae se simțea din ce în ce mai rău, iar medicii francezi care au fost consultați au considerat că ar fi bine să rămână o vreme într-o regiune cu climă blândă, așa că a locuit, împreună cu mama sa, peste iarnă în Franța, dar așteptările doctorilor și ale familiei s-au dovedit deșarte. În primăvara anului 1865 starea lui Nicolae era din ce în ce mai gravă, iar pe 24 aprilie țareviciul a încetat din viață la Villa Bermond din Nisa.

Țareviciul Nicolae

Martorii au povestit că, aflat pe patul de moarte, tânărul și-a exprimat dorința ca logodnica lui, Dagmar a Danemarcei, să devină mireasa fratelui mai mic, țareviciul Alexandru, iar în 1866, această dorință avea să-i fie îndeplinită.

Moartea lui Nicolae la doar 21 de ani a fost o lovitură cumplită pentru mama lui, împărăteasa Maria Alexandrovna, care nu și-a revenit niciodată după această tragică pierdere. Trupul tânărului a fost dus la Sankt Petersburg, iar țarul Alexandru al II-lea a decis să construiască la Nisa un monument exact pe locul unde murise fiul său, așa că a cumpărat proprietatea Bermond. Casa a fost în întregime demolată pentru a  putea fi ridicată o capelă dedicată țareviciului, piatra de temelie fiind pusă pe 2 martie 1867.

Inaugurarea a avut loc un an mai târziu, în prezența noului moștenitor al tronului Rusiei, Alexandru al III-lea, și a soției lui, Dagmar, fosta logodnică a lui Nixa, botezată ortodox Maria Feodorovna. Tinerii aveau să devină peste un an părinții ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

Mai târziu, pe proprietatea pe care se afla capela țareviciului Nicolae a fost ridicată Catedrala Ortodoxă Rusă, a cărei construcție a început în 1903. Biserica a fost inaugurată în 1912, avându-l ca patron spiritual pe noul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, și pe mama acestuia, cea care fusese logodită cu prințul decedat la Nisa la vârsta de 21 de ani.

După Revoluția bolșevică și execuția țarului Nicolae al II-lea și a familiei imperiale în iulie 1918, considerând ca Patriarhia rusă colabora cu Lenin, rușii albi din sudul Franței au cerut trecerea Catedralei la Patriarhia Constantinopolului. În 2006, Moscova a solicitat retrocedarea catedralei din Nisa, motivând ca Federația Rusă este moștenitoarea de drept a terenului și a clădirilor construite pe țar, pentru că acestea fuseseră proprietatea familiei imperiale.

Justiția franceza a tranșat la acel moment cazul în favoarea statului rus, în custodia căruia se afla astăzi Catedrala Ortodoxă din Nisa, capela țareviciului Nicolae Alexandrovici și superbul parc care le găzduiește.

DS TW
No comments

leave a comment