Tragica moarte a țareviciului Nicolae la Nisa. Ultima dorință a tânărului răpus de meningită la doar 21 de ani

Țareviciul Nicolae Alexandrovici Romanov s-a născut pe 20 septembrie 1843 la Tsarskoe Selo, fiind al doilea copil și primul băiat al lui Alexandru Nicolaievici, moștenitorul tronului Rusiei, și al prințesei Maria de Hesse. În 1855, când bunicul patern moare, tatăl său îi succede ca împăratul Alexandru al II-lea.

În vara anului 1864 tânărul Nicolae s-a logodit cu prințesa Dagmar, cea de-a doua fiică a regelui Christian al IX-lea al Danemarcei și a reginei Louise.

 

La începutul anului 1865, țareviciul, care era bine educat și instruit pentru a deveni conducătorul Rusiei țariste, face un turneu în Europa de Sud și contractează o boală care a fost inițial în mod greșit diagnosticată ca reumatism. Mai târziu avea să se dovedească a fi meningită cerebro-spinală.

Simptomele inițiale includeau dureri de spate și sensibilitatea la zgomot și lumină. Totuși, tânărul și-a continuat vizita în Italia. Dar starea lui de sănătate s-a agravat rapid și a ajuns în sudul Franței, la Nisa, unde se aflau deja părinții săi. Țarul Rusiei, Alexandru al II-lea, se găsea la Villefranche pentru a discuta cu Napoleon al III-lea despre o apropiere între Franța și Rusia, ocazie cu care a fost folosită noua secțiune a liniei de cale ferată care tocmai se deschisese la Nisa.

Tânărul Nicolae se simte din ce în ce mai rău, iar medicii au considerat că îi va fi utilă convalescența într-o regiune cu climă blândă, așa că a rămas, împreună cu mama sa, aici peste iarnă. Din păcate, boala de care suferea s-a agravat. În primăvara lui 1865 Nicolae a continuat să se simtă rău și a murit pe 24 aprilie 1865 la Nisa, la Villa Bermond.

Martorii povestesc că, aflat pe patul de moarte, Nicolae și-a exprimat dorința ca logodnica lui, Dagmar a Danemarcei, să devină mireasa fratelui său mai mic, țareviciul Alexandru, iar în 1866, această dorință avea să fie împlinită.

 

Moartea lui Nicolae la vârsta de doar 21 de ani a devastat-o pe mama sa, împărăteasa Maria Alexandrovna, care nu și-a revenit niciodată după această tragică pierdere.

Trupul tânărului va fi dus la Sankt Petersburg, dar țarul Alexandru al II-lea decide să construiască la Nisa un monument exact pe locul unde a murit fiul său, așa că va cumpăra proprietatea Bermond. Casa este în întregime demolată pentru a  putea fi construită o capelă dedicată țareviciului, piatra de temelie fiind pusă pe 2 martie 1867.

Inaugurarea va avea loc un an mai târziu, în prezența noului moștenitor al tronului Rusiei, Alexandru, și a soției lui, botezată ortodox Maria Feodorovna. Ei aveau să devină peste un an părinții ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

Mai târziu, pe proprietatea suficient de mare pe care se afla Capela Țareviciului va fi construită Catedrala Ortodoxă Rusă, a cărei construcție va începe în 1903. Catedrala va fi inaugurată în 1912, avându-l ca patron spiritual pe noul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, și pe mama acestuia, cea care fusese logodită cu țareviciul mort aici la vârsta de 21 de ani.

 

După revoluția bolșevică și execuția țarului Nicolae al II-lea și a familiei lui în iulie 1918, considerând ca Patriarhia rusă colabora cu Lenin, rușii albi din Nisa au cerut trecerea Catedralei la Patriarhia Constantinopolului. În 2006, Moscova a solicitat retrocedarea catedralei din Nisa, motivând ca Federația Rusă este moștenitoarea de drept a terenului și clădirilor construite pe el, acestea fiind cumpărate de familia imperială.

 

Justiția franceza a tranșat cazul în favoarea statului rus, în proprietatea căruia se afla astăzi Catedrala Ortodoxă din Nisa, Capela țareviciului Nicolae Alexandrovici și superbul parc care le găzduiește.

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *