AcasăOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliTraian Grozăvescu, victima unei crime pasionale

Traian Grozăvescu, victima unei crime pasionale

Traian Grozavescu

Traian Grozăvescu s-a născut pe 23 niembrie 1895 la Caraș-Severin, în Lugoj, la acel moment parte a Austro-Ungaria, fiind fiul funcționarului Costi Grosăvescu. Tânărul a urmat Facultatea de Drept la Budapesta, unde va începe în 1914 și cursurile Academiei de Muzică. Tenorul debutează la Cluj în 1919, iar după patru ani, în martie 1923, pleacă la Viena, fiind angajat pe rând de Operele din Viena, Budapesta, Berlin.

Pe 10 februarie 1927 Traian Grozăvescu va cânta pentru ultima dată pe scena operei din Viena, în Rigoletto. Peste doar cinci zile, pe 15 februarie, într-un acces de gelozie, soția sa, Nelly Koveszdy (presa interbelică o numește și Mary), fosta nevastă a unui ofițer de jandarmi, cu care avea un copil, dar de care divorțase pentru tânărul artist, îl ucide cu un revolver.

Crima s-a petrecut în fața surorii lui Grozăvescu, Olga, care încercase să aplaneze conflictul conjugal pornit de la refuzul tenorului de a o lua cu el la Berlin pe soție. Cuplul avusese recent un copil care murise la doar câteva luni, iar Nellie Grozăvescu suferea de depresie și isterie. Femeia a fost reținută de poliția vieneză, fiind acuzată de omor cu premeditare.

Traian Grozavescu

Tenorul de doar 31 de ani a murit pe loc și a fost înmormântat în cimitirul ortodox din Lugoj. Soția sa, Nellie, va fi achitată un an mai târziu, pentru că judecătorii austrieci nu au considerat crima pasională o faptă care să poată fi pedepsită cu închisoarea. Inițial, femeia și-a exprimat regretele în fața instanței, dar pe parcursul procesului va declara că nu a existat premeditare în fapta sa și că cearta conjugală a fost provocată din cauza infidelităților repetate ale soțului său.

Artistul a cântat alături de mari artiști ai operei, precum Lotte Lehmann, Maria Jeritza sau Ada Polekova, devenind un adevărat star al epocii. În martie 1927 Traian Grozăvescu urma să cânte la Metropolitan Opera din New York.

Traian Grozavescu
Niciun comentariu

Lasă un comentariu