Trandafirul de aur pentru Maria Pia de Savoia. Regina acuzată de lux era îngerul carității

Maria Pia de Savoia s-a născut pe14 februarie 1847 și a fost fiica lui Victor Emmanuel al II-lea, primul rege al Italiei și a soției lui care îi era și verișoară primară, Adelaide a Austriei. Sora ei, Maria Clotilde, a fost prințesă Napoléon, iar frații ei au fost regi ai Italiei și ai Spaniei.

În ziua botezului Mariei Pia, Papa Pius al IX-lea, nașul ei, i-a dăruit Trandafirul de Aur. Darul se oferă încă din secolul al XI-lea și reprezintă Învierea lui Iisus Hristos, fiind practic o recunoaștere a serviciilor aduse bisericii catolice.

Pe 6 octombrie 1862 Maria Pia s-a căsătorit cu regele Luís I al Portugaliei. Nu au avut o căsnicie fericită din cauza personalităților lor diferite. Luís a fost mai degrabă un om de știință, pasionat de oceanografie și a investit sume mari din averea sa în finanțarea vaselor de cercetare care au colectat probe din oceanele lumii. Datorită lui a fost fondat primul acvariu din Lisabona numit “Aquário Vasco da Gama”, care este deschis publicului și astăzi și este al doilea acvariu din lume ca mărime. Dragostea lui pentru știință și cercetare a fost moștenită de cei doi fii ai săi.

La început a iubit-o pe Maria Pia, dar nenumăratele amante pe care regale le-a avut au făcut-o pe tânăra regină să intre în depresie. Maria Pia a devenit cunoscută pentru extravaganța ei, dar și pentru munca de caritate. Avea o obsesie pentru lux, petreceri, baluri, baluri mascate și modă. De exemlu, la balul mascat din 1865 și-a schimbat costumul de trei ori. Când parlamentul portughez a discutat despre cheltuielile prea mari ale reginei, Maria Pia a spus: “dacă vreți o regină, trebuie să plătiți pentru ea”.

Dar, în egală măsură, era cunoscută în Portugalia ca “înger al carității” sau “mamă a celor săraci” pentru compasiunea și munca ei pentru cauze sociale.

Maria Pia și Luís au avut doi copii: Carlos I al Portugaliei, care i-a succedat lui Luís ca rege și a fost ucis în 1908 de Carbonária, o mișcare revoluționată pro-republică și Infantele Afonso, Duce de Porto, și Vicerege al Indiei.

După ce regele Luís a murit pe 19 octombrie 1889, Maria Pia a devenit regină mamă, a fost foarte activă și și-a continuat proiectele sociale, deținând o poziție dominantă la curte.

A fost devastată de asasinarea fiului ei, regele Carlos I al Portugaliei, și a nepotului ei, Luís Filipe, Duce de Braganza, pe 1 februarie 1908. Familia regală se întorcea de la Vila Viçosa la Lisabona, au călătorit cu trenul la Barreiro și de acolo au luat un vas cu aburi cu care au traversat râul Tagus, debarcând în centrul Lisabonei. În drum spre palatul regal, trăsura deschisă în care se aflau regele Carlos I și familia sa a trecut prin Terreiro do Paço. În timp ce traversau piața, doi activiști republicani, Alfredo Costa și Manuel Buiça, au tras mai multe focuri de armă din mulțime.

Regele a murit imediat, moștenitorul său, Luís Filipe, a fost rănit mortal, iar Prințul Manuel, cel de-al doilea fiu, a fost lovit în braț. Doar regina a scăpat fără răni. Cei doi asasini au fost uciși pe loc de către poliție și gărzile de corp. Douăzeci de minute mai târziu a murit și prințul Luís Filipe. După câteva zile, fiul cel mic, prințul Manuel, a fost proclamat rege al Portugaliei.

Dezechilibrată de consecințele regicidului, în timpul ultimilor ei ani în Portugalia Maria Pia dădea semne de senilitate și apărea rar în public.

Detronarea nepotului ei, Manuel al II-lea al Portugaliei, prin revoluția de la 5 octombrie 1910 și instaurarea primei republici portugheze i-a fost aproape fatală.

Maria Pia a părăsit țara împreună cu restul familiei regale și a plecat în exil în 1910, întorcându-se în Italia natală, unde a murit pe 5 iulie 1911.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *