Văduva Jacqueline Kennedy. Ultimii ani și lupta cu cancerul (partea a IV-a)

Jackie Kennedy și copiii ei au rămas la Casa Albă timp de două săptămâni după asasinarea președintelui John Fitzgerald Kennedy. Președintele Lyndon B. Johnson i-a oferit postul de ambasador al Statelor Unite în Franța, conștient de dragostea lui Jackie pentru cultura acestei țări, dar ea a refuzat să preia această poziție.

În timpul iernii de după asasinat, Jacqueline și copiii au rămas în fosta lor casă din Georgetown. Pe 14 ianuarie 1964, văduva Kennedy a făcut o înregistrare pentru televiziune din biroul procurorului general, mulțumind poporului american pentru sutele de mii de mesaje de susținere pe care le-a primit după asasinarea soțului ei.

Câteva săptămâni mai târziu, a cumpărat o casă pentru ea și pentru copiii săi în Georgetown, dar a vândut-o ceva mai târziu, tot în 1964, și a cumpărat un penthouse în Manhattan, pe Fifth Avenue, la etajul 15, pentru suma de 250.000 de dolari, în speranța că va avea mai multă intimitate.

În următorii ani, Jacqueline a supravegheat înființarea Bibliotecii și Muzeului Prezidențial John F. Kennedy, care este depozitarul documentelor oficiale ale Administrației Kennedy. Imediat upă asasinat, Jacqueline s-a sprijinit foarte mult pe cumnatul său, Robert F. Kennedy, care era ca un tată pentru nepoții săi.

Pe 20 octombrie 1968, Jackie Kennedy s-a căsătorit cu prietenul ei de-o viață, Aristotel Onassis, un bogat magnat grec, care i-a oferit confidențialitatea și securitatea de care avea atâta nevoie. Nunta a avut loc pe Skorpios, insula grecească privată a lui Onassis din Marea Ionică. După ce s-a căsătorit cu armatorul grec, a luat numele acestuia devenind Jacqueline Onassis și, prin urmare, și-a pierdut dreptul la protecția Serviciului Secret. Căsătoria i-a adus o publicitate negativă considerabilă. Faptul că Aristotel a divorțat și fosta lui soție, Athina Livanos, care era încă în viață la momentul noului mariaj, a dus la speculații conform cărora Jacqueline ar putea fi excomunicată din biserica romano-catolică, deși acest scenariu a fost respins în mod explicit de arhiepiscopul Bostonului, Cardinalul Richard Cushing, ca fiind un nonsens.

În timpul căsătoriei, cuplul a locuit în șase locuințe diferite: apartamentul de pe Fifth Avenue cu 15 camere din Manhattan, ferma de cai din New Jersey, apartamentul lui din Avenue Foch din Paris, insula privată Skorpios, casa din Atena și iahtul Christina.

Sănătatea de sănătate a lui Aristotel Onassis s-a deteriorat rapid după moartea fiului său, Alexander, într-un accident aviatic, în 1973. Magnatul grec a murit din cauza unei insuficiențe respiratorii la vârsta de 69 de ani, la Paris, pe 15 martie 1975.

După moartea celui de-al doilea soț, Jacqueline s-a întors definitiv în Statele Unite, împărțindu-și timpul între Manhattan și complexul Kennedy din Hyannis Port, Massachusetts. În 1975, a devenit editor consultant la Viking Press, poziție pe care a deținut-o timp de doi ani.

După ce a demisionat de la Viking Press, Jackie a fost angajată la Editura Doubleday, unde a lucrat ca redactor asociat pentru vechiul ei prieten, John Turner Sargent.

În noiembrie 1993, Jacqueline a căzut de pe cal în timp ce participa la o vânătoare în Middleburg, Virginia și a fost dusă la spital pentru a fi examinată. Medicii au descoperit un ganglion limfatic inflamat în zona inghinală, care a fost inițial diagnosticat ca fiind cauzat de o infecție. Starea ei de sănătate s-a deteriorat în următoarele săptămâni. În decembrie, Jackie a acuzat noi simptome, inclusiv dureri de stomac și ganglioni limfatici umflați la gât.

A fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkin și a început chimioterapia în ianuarie 1994. A continuat să lucreze la Doubleday, dar în martie cancerul s-a răspândit la măduva spinării și la creier, iar în luna mai la ficat. Jackie s-a externat din Cornell Medical Center pe 18 mai 1994. În următoarea noapte, la ora 10 și 15 minute, Jacqueline Kenndey a murit în somn, la doar 64 de ani. În dimineața următoare, pe 20 mai 1994, John F. Kennedy Jr. a anunțat moartea mamei sale, declarând că a fost “înconjurată de prietenii, de familia și de cărțile ei, de poporul american și de lucrurile pe care le-a iubit”.

Fosta Primă Doamnă a Americii este înmormântată la Cimitirul Național Arlington, Virginia, alături de președintele John Fitzgerald Kennedy.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *