Vera Komissarzhevskay, una dintre cele mai iubite actrițe ale Imperiului Rus, și-a părăsit soțul după ce a aflat că acesta o înșela cu propria ei soră

Vera Komissarzevskaya s-a născut pe 8 noiembrie 1864 în Sankt Petersburg, într-o familie bogată și distinsă. Tatăl ei a fost celebrul cântăreț rus de operă Fiodor Komissarzhevsky, tenor la Teatrul Mariinsky, iar mama ei, Mariya Nikolaevna Sulgina, a fost fiica generalului Nikolai Shulgin, erou de război și ofițer în regimentul Preobrazhensky.

Tânăra a debutat în teatru în 1893, după ce a fost mai întâi actriță amatoare la Societatea de Artă și Literatură a lui Constantin Stanislavsky.

 

La vârsta de 19 ani, Vera s-a căsătorit cu Contele Vladimir Leonidovici Muravyov, care era pictor, dar a preferat să-și păstreze numele de scenă chiar și după căsătorie. Câțiva ani mai târziu, a descoperit că sora ei era însărcinată cu copilul lui Muravyov și l-a părăsit pe bărbat, concentrându-se doar asupra carierei ei de actriță. În 1896, a început să lucreze la Teatrul Alexandrinsky din Sankt Petersburg, unde cel mai mare triumf l-a avut în rolul Ninei Zarechnaya, în Pescărușul din Cehov.

În 1904, Vera Komissarzhevskaya și-a fondat propriul teatru în Sankt Petersburg și a jucat chiar ea în Ivanov și Unchiul Vanya, apoi în rolul Desdemonei în Othello, piesa lui William Shakespeare, al Ofeliei în Hamlet și al Norei în Casa păpușilor lui Ibsen.

 

Vera Komissarzhevskaya a murit de variolă în februarie 1910, boală pe care a contractat-o în timpul unui turneu la Tașkent, în Uzbekistan. Ceremonia ei de înmormântare de la Cimitirul Tikhvine din Sankt Petersburg a fost grandioasă, fiind însoțită pe ultimul drum de o mulțime uriașă de admiratori îndoliați.

Unul dintre cele mai importante teatre din Sankt Petersburg încă îi poartă numele și, în 1980, a fost realizat un film biografic despre viața și cariera actriței numit Ya – aktrisa (“Sunt actriță”), cu Natalia Saiko în rolul principal.

 

 

Galerie foto:

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *