HomeMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreScandaloasa viață a ducesei Joufflotte de Berry

Scandaloasa viață a ducesei Joufflotte de Berry

DS TW

Louise Élisabeth, Ducesă de Berry, s-a născut pe 20 august 1695 la Palatul Versailles și a fost cel mai mare dintre copiii supraviețuitori ai lui Filip al II-lea, Duce de Orléans, regentul Franței, și ai soției sale, Françoise-Marie de Bourbon, o fiică legitimă a lui Ludovic al XIV-lea al Franței. Copila a primit titlul onorific Mademoiselle d’Orléans la naștere și a fost botezată la Saint-Cloud pe 29 iulie 1696.

Louise Élisabeth a crescut la Palais-Royal, numit inițial Palais-Cardinal, aflat în arondismentul 1 din Paris, la nord de Palatul Luvru, reședința familiei Orléans. Prințesa și-a revenit după o boală aproape fatală la vârsta de șase ani, tatăl ei fiind cel care a îngrijit-o personal zi și noapte pentru a-i salva viața. Bunica paternă, Elizabeth Charlotte de Palatinat, cunoscută ca Liselotte, a scris în memoriile sale că de la o vârstă fragedă Louise Élisabeth a avut “un anume fel de a fi”, astfel încât nu este surprinzător că la adolescență era ca un cal încăpățânat.

Familia a decis, cu ajutorul Mariei Adélaïde, Ducesa de Burgundia, viitoarea ei cumnată, că fetița trebuie să se căsătorească cu Carol, Duce de Berry, fiul cel mic al Marelui Delfin. Din cauza vârstei fragede a miresei, care avea doar 15 ani, a fost nevoie de o dispensă papală care a sosit la Paris pe data de 5, iar căsătoria a avut loc pe 6 iulie 1710 la Palatul Versailles. Poziția de doamnă principală de onoare a fost încredințată Mariei Gabrielle de Durfort de Lorges, soția Ducelui de Saint-Simon, în timp ce verișoara ei primară, Marie Anne de Bourbon, a devenit a doua doamnă de onoare, post din care aceasta a demisionat mai târziu din cauza naturii capricioase a prințesei.

În iulie 1711 tânăra ducesă a adus pe lume primul ei copil la Palatul Fontainebleau, dar bebelușul, o fetiță, a murit după câteva minute. Moartea acesteia a fost pusă pe seama faptului că regele îi ceruse prințesei de doar 16 ani să călătorească la Fontainebleau, în ciuda faptului că medicii o sfătuiseră să rămână la Versailles sau la Palais Royal din cauza sarcinii avansate și, potrivit doctorilor, decesul copilului s-a datorat stresului călătoriei. Ducesă de Berry și-a revenit însă rapid după pierderea suferită și doi ani mai târziu, pe 26 martie 1713, la Versailles, a născut un fiu care a primit titlul de Duce de Alençon, însă după mai multe crize convulsive, copilul a murit la Versailles pe 16 aprilie.

În noiembrie 1713, a devenit public faptul că Ducele de Berry și-a luat-o ca amantă pe una dintre cameristele soției sale, dar la rândul ei, Louise Élisabeth a avut și ea un amant, pe un anumit “Monsieur La Haye”. Când aventura a devenit cunoscută, soțul ei a amenințat-o că o va trimite la o mănăstire, iar Saint-Simon a mărturisit că a fost de față când ducele și-a lovit soția în public. În timpul aventurii cu La Haye, ducesa a plănuit să fugă cu amantul ei în Olanda, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Pe 5 mai 1714, soțul ei a murit din cauza rănilor suferite la un accident de vânătoare, iar pe 16 iunie 1714, la șapte săptămâni după moartea lui, ducesa a născut la Versailles o fiică care a murit a doua zi.

În septembrie 1715, Louise Élisabeth a primit Palatul Luxemburg ca reședință oficială, loc unde obișnuia să dea banchete magnifice.

Pentru că regele Ludovic al XIV-lea murise pe 1 septembrie, tatăl prințesei devenise regent pentru tânărul Ludovic al XV-lea (moștenitor al tronului Franței la doar cinci ani), iar Madame de Berry, care era oficial în doliu, a promis că nu va participa la niciun spectacol timp de șase luni, însă în curând s-a transformat într-o “fată veselă”. Tatăl ei i-a oferit un venit anual de 600.000 de livre, bani pe care îi cheltuia pentru ținute extravagante și distracții.

Pe 23 septembrie 1715 Ducesa de Berry și-a stabilit reședința în Palatul Luxemburg și, în ciuda doliului, a început să organizeze jocuri de noroc, petreceri și baluri mascate, iar în mai 1717, l-a primit aici pe țarul Petru cel Mare al Rusiei, aflat într-o vizită semioficială în Franța.

 

În acea perioadă Voltaire a fost arestat după ce i-a spus unui informator al poliției că fiica regentului Franței este o curvă, adăugând că prințesa s-a retras timp de șase luni la La Muette pentru a naște un copil cu tată necunoscut și se pare că, într-adevăr, ducesa și-a petrecut cea mai mare parte a primăverii și verii anului 1717 la Castelul de la Muette, a renunțat la vânătoare și la călărie și se îngrășase foarte tare, ceea ce justifică zvonurile care au circulat în epocă. În primăvara anului 1718, era din nou însărcinată, iar bârfele s-au întețit. Monitorul La Régence menționează pe 9 mai 1718 că tânăra va rămâne mai mult timp în La Muette și că în ultimele zile a sângerat din cauza “situației în care se află”. Prințesa era probabil însărcinată în 3-4 luni, dar mai târziu a pierdut și această sarcină.

Louise Élisabeth a rămas din nou însărcinată în august și se pare că această nouă experiență s-a dovedit fatală pentru ea. Pe 2 aprilie 1719, după patru zile de travaliu, a adus pe lume o fetiță al cărei tată era, potrivit lui Saint-Simon, locotenentul gărzilor sale, Sicaire Antonin Armand Auguste Nicolas d’Aydie, Cavaler de Rion. Prințesa a intrat în comă în timpul nașterii, preotul Bisericii Saint-Sulpice din Paris, Jean-Baptiste Languet de Gergy, chemat la căpătâiul muribundei, a refuzat să-i ierte păcatele sau să lase pe altcineva să-i dea sacramentele dacă tatăl copilului nu este alungat din palat, iar regentul Franței a încercat în zadar să-l convingă pe episcopul furios să o împărășească pe fiica sa. Potrivit lui Saint-Simon, Ducesa de Berry s-a căsătorit în secret cu Sicaire Rion câteva zile mai târziu, sperând astfel să diminueze scandalul public provocat de refuzul Bisericii de a-i da împărtășania.

Sănătatea ei, afectată grav în această perioadă, a determinat-o să părăsească Parisul pentru a se reface la reședința de la Meudon. Ducesa nu și-a revenit pe deplin, s-a mutat apoi la Château de la Muette, iar aici și-a sfârșit zilele, la doar 23 de ani, pe 21 iulie 1719. Potrivit lui Saint-Simon, autopsia a arătat că biata prințesă avea în pântece un făt de doar câteva săptămâni. Două zile mai târziu, inima sa a fost depusă într-o urnă la Biserica Val-de-Grâce din Paris, iar pe 24 iulie 1719 nefericita ducesă de Berry a fost înmormântată în Bazilica Saint-Denis.

DS TW
No comments

leave a comment