HomeOameni care au intrat în istorieImpostori și infractoriVremurile tulburi: Superstițiosul Vasili al IV-lea

Vremurile tulburi: Superstițiosul Vasili al IV-lea

Vasili al IV-lea al Rusiei s-a născut pe 22 septembrie 1552 și a fost țar al Rusiei între 1606 și 1610, după uciderea Falsului Dmitri I, în timpul Vremurilor tulburi, fiind singurul membru al Casei Șuiski care a devenit țar și ultimul membru al dinastiei Rurik care a domnit.

Vasili era mic de statură, aproape orb, avea o fire superstițioasă și uneltitoare, iar pretenția lui la tronul Rusiei se baza pe un arbore genealogic în care figura ca rudă îndepărtată a fratelui mai mare al lui Alexandr Nevski, cneazul Novgorodului.

În tinerețe, Vasili fusese membru al gărzii de corp a țarului Ivan cel Groaznic și era sprijinit de comunitatea negustorilor din Moscova, dar era privit cu suspiciune de mulți boieri.

Încercările sale de a reinstaura ordinea în imperiu împiedicând țăranii să părăsească moșiile boierilor și creând un registru al iobagilor au eșuat, pentru că autoritatea sa nu acoperea tot teritoriul țării și în scurt timp familiile importante, inclusiv familia Romanov, au decis să nu îl mai susțină.

Vasili Șuiski a fost căsătorit de două ori. Prima lui soție, Elena Mihailovna Repnina, a murit înainte de alegerea lui ca țar. După încoronare, Vasili a remarcat-o pe prințesa Ekaterina Buynosova-Rostovskaya, al cărui nume a fost schimbat în Maria, cu care a avut două fiice, Anna și Anastasia, dar ambele au murit în copilărie, fiind înmormântate la Kremlin.

 

În această perioadă au început să circule zvonuri că Falsul Dmitri, fostul auto-intitulat țar, scăpase în mod miraculous de la moarte, iar în octombrie 1607 a avut loc o revoltă împotriva lui Șuiski care a coincis cu apariția unui nou pretendent la tron. Acesta era Falsul Dmitri al II-lea, care spunea că este fiul lui Ivan cel Groaznic, și s-a căsătorit cu Marina, soția Falsului Dmitri I, au avut un fiu, iar în 1608 și-a stabilit reședința lângă Moscova.

Incapabil să-l contracareze, Vasili Șuiski i-a chemat în ajutor pe suedezi în 1609, promițându-le că renunță la pretențiile Rusiei asupra Livoniei și s-a angajat să se alieze cu suedezii împotriva polonezilor.

În iulie 1610, Vasili Șuiski a fost răsturnat de la putere printr-o lovitură de stat pusă la cale de familia Romanov și de aliații lor. A fost călugărit cu forța și în cele din urmă a fost transportat împreună cu cei doi frați ai săi la Varșovia de către hatmanul polonez Stanisław Zołkiewski.

 

Fostul țar a murit ca prizonier în castelul Gostynin, aflat lângă Varșovia, pe 12 septembrie 1612. Familia Romanov, devenită conducătoare a Rusiei în 1613, l-a recunoscut postum ca țar legal și, în timpul negocierilor cu autoritățile poloneze, a cerut în permanență dreptul de a-i reînhuma corpul în Rusia. După Tratatul de la Polyanovka din 1635, rămășițele lui Vasili au fost în cele din urmă aduse la Moscova, fiind depuse în catedrala Arhanghelului Mihail.

 

 

 

No comments

leave a comment