HomeVizionariiScriitoriLucian Blaga, supravegheat de Securitate

Lucian Blaga, supravegheat de Securitate

DS TW

Lucian Blaga s-a născut pe 9 mai 1895 la Lancrăm, lângă Sebeș, fiind al nouălea copil al preotului Isidor Blaga și al soției sale, Ana. Primele clase le-a urmat la Sebeș, la școala primară germană, după care s-a înscris la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov. A debutat în ziarele arădene Tribuna și Românul, iar în 1911 a călătorit în Italia, unde și-a petrecut timpul în librării, citind cărți de filosofie și vizitând mai multe muzee de artă.

Revenit în țară, a urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu și Oradea în perioada 1914–1916, apoi a studiat filosofia și biologia la Universitatea din Viena, obținând titlul de doctor în filosofie.

 

Aici a cunoscut-o pe Cornelia Brediceanu, cu care se va căsători. Cornelia era cea mai mică dintre cei patru copii ai avocatului și politicianului român Coriolan Brediceanu, iar cuplul a avut un singur copil, pe Ana-Dorica “Dorli” Blaga, care a venit pe lume pe 2 mai 1930, la Berna.

În 1926 Lucian Blaga a intrat în diplomație, ocupând postul de atașat cultural la legațiile României din Varșovia, Praga, Lisabona, Berna și Viena, apoi de ministru plenipotențiar al României în Portugalia.

 

În anul 1939 a devenit profesor de filosofia culturii la Universitatea din Cluj, care va fi mutată temporar la Sibiu în perioada 1940–1944, apoi a revenit, în 1946, la Facultatea de Litere și Filosofie din Cluj.

Poetul a fost profesor universitar până în 1948, când a fost îndepărtat de la catedră, din acel moment începând urmărirea lui constantă de către Securitate. Motivul a fost politic: se pare că Blaga a refuzat oferta de a conduce Partidul Național Popular, un satelit al Partidului Comunist.

Din 1948, a fost scos din învățământ și a lucrat în cadrul filialei din Cluj a Academiei Române ca bibliograf. În 1949 a devenit cercetător la Institutul de Istorie și Filosofie, apoi bibliotecar-șef și director-adjunct al filialei clujene a Bibliotecii Academiei, dar nu i-au mai fost publicate volumele și a preferat să se ocupe de traduceri. Lucian Blaga a murit la doar 66 de ani, pe 6 mai 1961, în Cluj și a fost înmormântat în ziua nașterii sale, pe 9 mai, în cimitirul din Lancrăm.

 

Dorli, fiica poetului, a fost împuternicită de tatăl său prin testament să îi administreze opera, fiind până la sfârșitul vieții sale, deținătoarea drepturilor de autor, iar după Revoluția din decembrie 1989 s-a angajat într-o muncă titanică de recuperare și valorificare a operei poetului. Într-un interviu, doamna Blaga a povestit: „Tata a murit ca scriitor interzis, scos din programa analitică a şcolilor şi universităţilor, din manuale, din bibliotecile publice. Lucrările lui puteau fi citite numai cu aprobare, la fondurile speciale ale marilor biblioteci”. Dorli Blaga a încetat din viață la vârsta de 91 de ani. pe 16 noiembrie 2021.

DS TW
No comments

leave a comment