Cartea Junglei, moștenirea lui Rudyard Kipling

Rudyard Kipling s-a născut s-a născut pe 30 decembrie 1865 la Bombay, în India, unde tatăl său, John Lockwood Kipling, era profesor la Școala de artă. Se spune că părinții săi s-au cunoscut la Lacul Rudyard din Staffordshire, în Anglia, aceasta fiind originea prenumelui lui Kipling.

Bebelușul a fost trimis în Anglia unde a fost crescut până la cinci ani de o femeie numită doamna Holloway, dar aceasta nu i-a acordat cea mai bună îngrijire. După ce mătușa din partea mamei s-a căsătorit cu artistul Edward Burne-Jones, Kipling și sora sa au fost preluați de aceasta până la vârsta de 12 ani, în timp ce părinții săi se aflau în continuare în India.

După o perioadă petrecută ca intern la United Services College, în 1881 Kipling se întoarce în India, la Lahore, în Pakistanul de azi, unde lucrau părinții săi. A început să lucreze ca redactor la un ziar local, în paralel cu primele activități literare.

Pe la mijlocul anilor 1880 a călătorit în jurul Indiei, în calitate de corespondent al publicației Allahabad Pioneer.

În anul următor, Kipling a început o lungă călătorie spre Anglia – trecând prin Burma, China, Japonia și California, traversând Statele Unite și Oceanul Atlantic și stabilindu-se la Londra.

Din acel moment, faima sa a crescut rapid, fiind considerat vocea literară din Regatul Unit cea mai apropiată de tendința imperialistă a vremii. Primul său roman, The Light that Failed, a fost publicat în 1890.

În 1892 s-a căsătorit cu Caroline Balestier cu al cărei frate, un scriitor american, era bun prieten, dar acesta murise de febră tifoidă cu un an înaintea căsătoriei cuplului.

În timp ce cei doi tineri se afla în luna de miere, banca lui Kipling a dat faliment și banii le-au mai ajuns doar pentru biletele de călătorie pentru întoarcerea în Vermont. În următorii patru ani, Rudyard și soția sa au locuit în Statele Unite. În această perioadă s-a dedicat literaturii pentru copii și a publicat operele care îl fac cunoscut astăzi, Cartea junglei și urmarea ei, A doua carte a junglei, în 1894 și 1895.

Cuplul va avea trei copii: prima lor fiică, Josephine, a murit la vârsta de șase ani de preumonie. Au urmat un băiat, John, care avea să moară în timpul Primului Război Mondial, la vârsta de 18 ani, și Elsie, care și-a dedicat viața memoriei tatălui ei.

blankDupă o ceartă cu socrii săi, Rudyard s-a întors în Anglia împreună cu soția sa în 1897, iar în anul următor a început să călătorească în sudul Africii aproape în fiecare vacanță de iarnă.

Kipling a continuat să scrie până la începutul anilor 1930, dar într-un ritm mai lent și cu mai puțin succes decât înainte. A murit din cauza unui ulcer duodenal perforat la începutul anului 1936, la vârsta de 70 de ani.

blankMoartea sa a fost anunțată anticipat, în mod eronat, de o publicație căreia Kipling i-a scris: „Tocmai am citit că am murit. Nu uitați să mă ștergeți din lista abonaților.”

După moartea soției lui Kipling în 1939, casa sa din Sussex a fost încredințată Fundației National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty și este azi muzeu public închinat scriitorului. Elsie, singurul s[u copil ajuns la maturitate, a murit fără urmași în 1976, încredințând gestionarea drepturilor de autor ale tatălui său aceleiași fundații.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *