HomeVizionariiScriitoriCharles Dickens nu și-a iertat niciodată mama

Charles Dickens nu și-a iertat niciodată mama

Charles Dickens s-a născut pe 7 februarie 1812, în Portsmouth, Hampshire, fiind fiul lui John și al Elizabethei Dickens. În 1817, familia sa se mută la Chatham, în Kent, iar în 1822 la Londra. Primii ani ai vieții copilului au fost foarte fericiți, pentru că părinții săi, care făceau parte din clasa de mijloc, au reușit să îi ofere o viață confortabilă și chiar educație la o școală privată.

Totul s-a prăbușit după ce tatăl lui a pierdut o sumă mare de bani în investiții proaste și apoi, străduindu-se să-și mențină poziția socială, a făcut alte și alte datorii. Nemaifiind capabil să le plătească, bărbatul a fost trimis în 1824 la închisoarea datornicilor din Londra unde, conform obiceiurilor vremii, i s-a alăturat întreaga familie, adică soția și șapte dintre copii. Cu o excepție: micul Charles, al doilea născut, care ajunsese la vârsta de 12 ani și a fost considerat destul de mare ca să muncească. Copilul lucra zece ore pe zi într-o fabrica de cremă de ghete pentru șase șilingi pe săptămână și cu acești bani trebuia să-și plătească cazarea și să încerce să-și ajute părinții, dar după o perioadă de timp, situația familiei se îmbunătățește în urma unei moșteniri venite din partea unor rude ale tatălui.

 

Familia Dickens iese din închisoarea săracilor, dar mama îl lasă pe Charles să lucreze în continuare la fabrica de cremă de ghete și băiatul nu o va ierta niciodată pentru acest lucru.

Din 1827 a început să lucreze ca funcționar într-un birou de avocatură, sperând că va ajunge avocat, apoi s-a angajat ca stenograf la tribunal și, în cele din urmă, a devenit ziarist politic, călătorind prin întreaga Anglie cu poștalionul ca să scrie despre campaniile electorale.

Prima sa povestire a fost publicată în Monthly Magazine, în anul 1833, sub pseudonimul Boz. Cu același pseudonim a publicat și în Morning Chronicle și London Evening Chronicle, scrierile sale au devenit foarte populare și în 1836 au fost reunite în volumul Sketches by Boz. În același an, Dickens a acceptat postul de editor la revista Bentley’s Miscellany și se va căsători cu tânăra Catherine Hogarth, fiica unui jurnalist, cu care va avea zece copii.

În scurt timp, Dickens a devenit cunoscut în Anglia, mai ales după publicarea romanelor “Oliver Twist” și “Vechiul magazin de curiozități” și a început să facă turnee de promovare în Europa. În 1842, în timpul primei sale vizite în Statele Unite, a incriminat public sclavia, iar când a revenit în Anglia a investit o bună parte din drepturilr sale de autor pentru a fonda un ziar radical nou, Daily News. În primul număr al publicației, în ianuarie 1846, a scris un articol în care pleda pentru educație, libertate religioasă și egalitate în fața legii.

 

În 1858 scriitorul divorțează de soția sa, dar va continua să aibă o relație de prietenie cu aceasta până la moarte. Dickens continuă să lucreze și să facă turnee de promovare pentru romanele sale, între timp apăruseră “A Christmas Carol”, “David Copperfield”, “Marile speranțe”, “Poveste despre două orașe” și, în același an, face a doua călătorie în America. Revenit în Anglia, își continuă turneele în Scoția și Irlanda.

 

În timpul uneia dintre călătorii, în 1869, suferă un prim infarct după care urmează o perioadă de odihnă. Era deja într-o relație cu actrița Ellen Ternan pe care o cunoscuse în 1857. Dickens era căsătorit când o cunoscuse pe Ellen, iar aceasta avea 18 ani, fiind puțin mai mare decât fiica lui, Katey. Cei doi au început o relație secretă, dar în 1858, Catherine, soția scriitorului, a deschis un pachețel care fusese livrat de un bijutier londonez și care conținea o brățară de aur destinată tinerei actrițe și, ca să nu fie niciun dubiu, avea atașată o notiță cu numele lui Ellen, scrisă chiar de soțul ei.

În ultimele luni ale vieții Charles Dickens a avut multe întâlniri cu cititorii în care citea el însuși fragmente din cele mai noi romane ale sale, dar aceste turnee obositoare vor duce rapid la deteriorarea stării lui de sănătate. Scriitorul a murit pe 9 iunie 1870, la vârsta de 58 de ani, în urma unui atac de cord, și a fost înmormântat în Colțul poeților din Catedrala Westminster.

Latest comments

leave a comment