HomeEroii României moderneEroi uitațiDestinul lui Nicky, principele uitat

Destinul lui Nicky, principele uitat

DS TW

Principele Nicolae, Nicky cum îl alinta mama sa, s-a născut la Sinaia, la Castelul Pelișor, pe 5 august 1903, fiind al patrulea copil al cuplului princiar Ferdinand și Maria și a fost botezat prin procură de țarul Nicolae al II-lea al Rusiei.

Încă înainte de izbucnirea Primului Război Mondial principele Nicolae a fost trimis la vestitul Eton College, în Marea Britanie, în ciuda pasiunii sale declarate pentru medicină, la care s-a opus bătrânul rege Carol I pentru că un fiu sau un nepot regal nu putea fi decât militar. După începerea Primului Război Mondial și moartea Regelui Carol I, în toamna anului 1914, familia a decis că e mai bine ca băiatul să se întoarcă în Romania, dar imediat după 1918 Nicolae și-a continuat studiile la Eton și apoi a făcut un stagiu militar în flota britanică.

 

În anii ’20 au început să apară zvonuri în legătură cu viaţa deloc disciplinată pe care o ducea tânărul. Regina Maria a decis să taie răul de la rădăcină, nevrând să se mai ajungă în situația creată de celălalt fiu al sau, Carol, aşa că i-a atras atenția lui Nicolae să fie mai cumpătat cu distracțiile.

Regina a încercat să îi găsească o partidă bună în aristocrația britanică, iar gândurile ei s-au îndreaptat către tânăra contesă Nina Seafield, care era nu numai cea mai bogată contesă, dar probabil cea mai bogată femeie din Europa la acel moment pentru că, pe lângă titlul nobiliar, moștenise o  sumă de 10 milioane lire sterline.

Este interesant că, la propunerea ocolită ce i s-ar fi facut în 1925, contesa nu a spus “nu”, dar nici nu a spus da”, ci a lăsat oferta casei regale a României fără răspuns. Întreaga aristocrație europeană așteapta cu nerăbdare decizia contesei, însă planurile Reginei Maria de a aranja această căsătorie benefică pentru familia regală a României au eșuat. Contesa Nina s-a căsătorit cu Derek Herbert Studley-Herbert în 1930.

 

După ce prințul Carol al II-lea a fugit cu Elena Lupescu și Mihai a devenit rege al României, principele Nicolae, în calitatea lui de unic unchi, a fost numit membru al Regenţei, dar, cum acest rol nu i-a fost deloc pe plac, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-l sprijini pe fratele său mai mare să revină pe tronul țării. Nicky a fost un fervent artizan al Restauraţiei şi, dupa ce aceasta s-a înfăptuit, şi-a imaginat că Regele Carol îi va fi recunoscător.

Nu după mult timp, adică după doar un an de la revenirea Regelui Carol al II-lea în România, Nicolae s-a îndrăgostit de soţia lui Radu Doletti, fiul politicianului N.N. Saveanu. Ioana Doletti avea 29 de ani, iar principele era cu 10 ani mai vârstnic.

Nicky i-a cerut lui fratelui său să-i aprobe căsătoria cu Ioana, divorţată între timp de fostul soţ, dar suveranul nu a acceptat deoarece, conform Statutului Casei Regale, membrii acesteia nu se puteau căsători decât cu persoane aparţinând unor familii domnitoare. În scurt timp relaţiile dintre cei doi fraţi s-au deteriorat.

În faţa refuzului categoric, Nicolae şi Ioana Doletti s-au căsătorit, în secret, la sfârşitul lui octombrie 1931, în localitatea Tohani din judeţul Buzau. Aflând, Carol i-a cerut ministrului Constantin Argetoianu să găsească o soluţie pentru anularea căsătoriei. Cum o rezolvare a situaţiei nu s-a găsit, regele a decis să i se acorde principelui „un timp de gândire” și în acest scop să fie lăsat să plece, pentru o perioadă de şase luni, în străinătate, oferindu-i suma de 50 000 de franci pe lună şi 500 000 de lei la plecare. Principele Nicolae a acceptat, mai ales că şi-a luat şi soţia cu el, cei doi călătorind mai întâi în Franţa și apoi în Elveţia. Peste tot principele Nicolae a prezentat-o pe Ioana cu titlul „principesă a României”.

În decembrie 1931, Tribunalul de Ilfov a decis că principele Nicolae nu a avut consimţământul regelui pentru căsătoria sa cu Ioana Doletti, drept pentru care mariajul a fost declarat „inexistent”.

După doi ani, Nicolae a revenit în România pentru festivităţile prilejuite de semicentenarul Castelului Peleş din Sinaia. În timpul paradei militare, principele a refuzat să stea alături de Carol al II-lea, iar când secretarul regelui l-a invitat lânga suveran, l-a înjurat în auzul publicului. Relaţiile dintre cei doi fraţi vor rămâne tensionate mult timp de acum înainte. Totuși, în anii ’40, în perioada exilului lui Carol al II-lea, Nicolae şi-a iertat fratele.

Principele a fost singurul membru al familiei care a participat la înmormântarea fostului rege al României care a murit în 1953, la Estoril. Explicaţia lui: “Am venit la înmormântarea sa pentru ca am simţit că era de datoria mea, deşi mi-am urât fratele mai mult decât orice pe lume. Carol a fost însă regele meu”.

Nicolae a iubit-o enorm pe Ioana Doletti. Moartea ei, în 1963, i-a provocat multă suferinţă, dar patru ani mai târziu, în 1967, s-a recăsătorit cu Maria Thereza Lisboa Figueira de Mello. Nicolae a încetat din viaţă pe 9 iunie 1978, la vârsta de 74 de ani, la Madrid, în Spania, şi a fost înmormântat în Elveţia, la Lausanne. Dorinta sa, ca trupul sa-i fie adus în țară după moarte, la Sinaia, Curtea de Argeș sau Snagov, nu a fost încă dusă la îndeplinire.

 

No comments

leave a comment