AcasăVizionariiDivina Maria Callas: Soprana care și-a pierdut iubirea

Divina Maria Callas: Soprana care și-a pierdut iubirea

Maria Callas s-a născut la New York, pe 2 decembrie 1923, într-o familie de greci care emigraseră în Statele Unite ale Americii, Gheorghiou Kalogheropoulos și Evangelia Dimitriades. În 1929, tatăl ei își schimbă numele în Georges Callas și deschide o farmacie în Manhattan, iar fetița primește noul nume sub care va deveni celebră în întreaga lume.

În copilărie, la vârsta de cinci ani, Maria este lovită de un automobil și rămâne în stare de comă timp de 22 de zile. Din fericire, își revine, accidentul nu are urmări grave, fetița se dezvoltă normal și începe să ia lecții de pian.

 

În 1937, părinții se despart și Maria se mută cu mama ei în Grecia, iar ]n anul următor este admisă la Conservatorul din Atena și studiază în continuare pianul, dar ia și lecții de canto.

Între 1942 și 1945 primește diferite roluri pe scena Teatrului Regal de Operă din Atena, apoi se duce la New York, pentru o audiție la „Metropolitan Opera Theater”, dar este respinsă.

Continuă să studieze, se perfecționează și este angajată la Opera din Chicago, unde debutează în rolul principal din „Turandot” de Puccini.

 

Ajunge în Italia în iunie 1947 și îl cunoaște pe Giovanni Zanatello, directorul artistic al Arenei din Verona, un amfiteatru roman situat în Piazza Bra, construit în secolul I, care este și astăzi cunoscut pe plan internațional pentru spectacolele de operă care sunt organizate aici. Bărbatul este fascinat de vocea tinerei soprane și îi încredințează rolul principal în opera „La Gioconda” de Ponchielli. La Verona Maria îl cunoaște pe Giovanni Battista Meneghini, un industriaș bogat și pasionat amator de muzică, cu care se căsătorește pe 21 aprilie 1949, deși diferența de vârstă dintre ei era de 37 de ani. Meneghini devine managerul ei și o ajută să încheie contracte cu cele mai importante teatre de operă din Italia.

 

Viața Mariei Callas se împarte între diverse reprezentații, călătorii și mai multe relații sentimentale, deși era căsătorită în continuare cu Meneghini. Regizorul Luchino Visconti, directorul de scenă Franco Zeffirelli și tenorul Giuseppe di Stefano sunt doar câțiva dintre iubiții celebrei soprane.

În anul 1959, este invitată de bogatul armator grec Aristotel Onassis într-o croazieră pe yacht-ul său, „Christina”. Este momentul când Maria Callas se desparte de Meneghini și devine iubita lui Onassis care, gelos, o ține departe de scenă.

 

Ea și-ar fi dorit să se căsătorească cu bogatul armator, dar acesta nu va divorța de soția sa. Dezamăgită, Maria Callas încearcă să își reia cariera artistică și reapare pe scenă în 1964, cu Tosca, la Covent Garden, apoi cu Norma, la Paris, dar nu mai are succesul de altădată. Cei cinci ani în care a fost ținută departe de lumina reflectoarelor și-au pus amprenta pe vocea divinei Callas.

 

La Roma este nevoită să întrerupă un spectacol după actul al II-lea, iar o reprezentație fără succes la Londra, cu „Tosca”, va fi ultima sa aparițe într-un spectacol de operă.

Relația cu armatorul grec se încheie, Onassis divorțează, dar o părăsește pe Callas în 1968 pentru a se căsători cu Jacqueline Kennedy. Soprana nu mai are angajamente artistice, vocea ei este afectată de mai multe traheite și faringite succesive și nu mai reușește niciodată să își revină.

Se retrage la Paris, unde trăiește în singurătate, aproape uitată de lume. Doar vizitele lui Onassis, deja căsătorit cu Jackie Kennedy, le mai primește, dar acesta va muri în 1975 și Maria Callas va fi și mai izolată.

 

Maria Callas a murit pe 16 septembrie 1977, la vârstă de 55 de ani, din cauza unui atac de cord, dar, la vremea respectivă, au existat voci care au considerat că circumstanțele morții ei au fost neclare, ba, mai mult, a fost avansată varianta sinuciderii, pe care ziarele au pus-o pe seama depresiei de care ar fi suferit soprana.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu