Salvador și Gala Dali, o iubire dincolo de limite

Salvador Dali s-a născut pe 11 mai 1904, la Figueras, în Spania. Încă din copilărie este pasionat de pictură, iar primele încercări sunt desene naïve pe care le face pe cutii de carton pentru pălării, primite de la mătușa sa, o croitoreasă de lux.

Într-o vară, părinții îl trimit la Moula de la Torre, la unul dintre prietenii lor, Ramon Pichot, pictor impresionist. Convins de talentul lui Salvador, acesta le sugerează să-l lase să-și continue studiile în Madrid.

În 1921 Dali intră la Academia de Arte Frumoase San-Fernando, unde se împrietenește cu Federico García Lorca și Luis Bunuel, dar nu după mult timp este exclus din școală. Începe să poarte favoriți, pantaloni scurți, pardesiu lung, pălărie de pâslă și să fumeze pipă.

În anul 1926 se duce la Paris, unde îi cunoaște pe André Breton, Pablo Picasso, Joan Miró și Paul Eluard. În acest cerc suprarealist se împrietenește cu scriitorul francez René Crevel, care îi va dedica pictorului o broșură intitulată “Dalí sau antiobscurantismul”.

În 1929 o întâlnește pentru prima dată pe Gala Diaconov, soția poetului Paul Éluard, pentru care face o pasiune pe viață. Elena Ivanovna Diakonova era născută pe 7 septembrie 1894 la Kazan, în Imperiul Rus, într-o familie de intelectuali. În 1912, fusese trimisă la un sanatoriu la Clavadel, lângă Davos, în Elveția, pentru a se trata de tuberculoză și aici l-a cunoscut pe Paul Éluard, un tânăr poet de 17 ani, ca și ea, și s-a îndrăgostit nebunește de el. Gala s-a întors la Moscova unde a început să lucreze ca profesoară în 1915, dar un an mai târziu, în timpul Primului Război Mondial, a plecat din Rusia la Paris pentru a-l reîntâlni pe Éluard. Cei doi s-au căsătorit în 1917 și au avut o fiică, Cécile, născută în 1918.

Datorită lui Éluard, Gala a intrat în mișcarea suprarealistă și a devenit o sursă de inspirație pentru mulți prieteni ai soțului ei. Printre aceștia, Louis Aragon, Max Ernst și André Breton, iar cel din urmă va spune mai târziu că femeia a avut o influență distructivă asupra artiștilor cu care s-a împrietenit. Max Ernst îi devine amant soției prietenului lui, acesta știe, dar nu protestează, declarându-se adeptul iubirii libere, astfel că Gala, Éluard și Ernst au petrecut trei ani într-un ménage à trois, din 1924 până în 1927. La începutul lunii august 1929, Éluard și Gala l-au vizitat în atelierul său pe tânărul pictor suprarealist Salvador Dalí. Gala l-a sedus pe Dali, care era cu aproximativ 10 ani mai tânăr decât ea și și-a părăsit soțul devenindu-i iubită și muză lui Salvador.

Cei doi s-au căsătorit într-o ceremonie civilă în 1934 și mai târziu, în 1958, au făcut o nuntă catolică. Gala a primit o dispensă specială din partea Papei pentru că fusese căsătorită anterior și, în plus, era ortodoxă, nu catolică.

Între 1939 și 1948 cei doi trăiesc la New York, unde expozițiile lui Dali au un mare succes. Artistul se plimbă pe străzile orașului purtând cu sine un clopoțel pe care îl folosește pentru a atrage atenția asupra sa spunând că gândul că ar putea trece neobservat i se pare insuportabil.

Când acordă interviuri, vorbește despre sine la persoana a treia, folosind formularea “divinul Dalí” sau pur și simplu “divinul”. Povestește cum mănâncă în fiecare dimineață jambon cu dulceață de trandafiri, cum înoată în fiecare zi douăzeci de minute, face o siestă de șapte minute, dar mărturisește că frica de moarte nu îl părăsește niciodată. Susține că această spaimă este, împreună cu libido-ul, motorul creației lui.

În 1968, Dalí a cumpărat pentru ea Castelul Púbol din Girona, unde cei doi și-au petrecut fiecare vară din 1971 până în 1980. Gala Dali a murit în Port Lligat din Catalonia, în dimineața zilei de 10 iunie 1982, la vârsta de 87 de ani și a fost înmormântată în Castelul  Púbol, într-o criptă cu model de tablă de șah.

Până în ultima perioadă a vieții lui, Dalí a alimentat faima sa de artist excentric, original până la limita delirului, devenind cu timpul prizonierul propriului său personaj.

În 1983, după moartea Galei, Dalí pictează ultimul său tablou, Coada de rândunică. Are un accident în care suferă arsuri grave și se retrage din viața publică, părăsește castelul și se adăpostește în turnul “Galatea” din “Teatro-Museo”, pe care îl fondase în Figueras. Aici, în localitatea în care s-a născut, va muri în ziua de 23 ianuarie 1989, la vârsta de 84 de ani.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *