HomeOameni care au intrat în istorieCopii celebriEroina Independenței Greciei: Laskarina Bouboulina

Eroina Independenței Greciei: Laskarina Bouboulina

DS TW

Laskarina Bouboulina s-a născut pe 11 mai 1771, într-o închisoare din Constantinopol, în Imperiul Otoman, fiind fiica lui Stavrianos Pinotsis, un căpitan din insula Hydra, și a soției acestuia, Skevo. Otomanii îl închiseseră pe tatăl ei pentru participarea sa la Revolta Orlov din 1769-1770 împotriva dominației otomane, iar fetița s-a născut în timpul uneia dintre vizitele mamei ei la închisoare. Tatăl Laskarinei a murit curând după acel moment, iar mama și copilul s-au întors în insula Hydra și s-au mutat în insula Spetses patru ani mai târziu, când mama sa s-a căsătorit cu Dimitrios Lazarou-Orlof. Bouboulina a avut opt frați vitregi și a fost căsătorită de două ori, prima oară cu Dimitrios Yiannouzas și mai târziu cu bogatul armator și căpitan de navă Dimitrios Bouboulis.

Acesta din urmă a fost ucis în lupta împotriva piraților algerieni în 1811. Bouboulina, care avea 40 de ani, i-a moștenit averea și afacerile comerciale și a mai construit alte patru nave pe propria ei cheltuială, inclusiv marea navă de război Agamemnon.

În 1816, otomanii au încercat să confiște proprietățile Laskarinei pentru că cel de-al doilea soț al ei luptase alături de ruși împotriva turcilor în Războaiele Ruso-Turce, dar ea a călătorit la Constantinopol pentru a-l întâlni pe ambasadorul rus, contele Pavel Stroganov, și a-i cere protecția.

În semn de recunoaștere a serviciilor aduse rușilor de către soțul ei, Dimitrios Bouboulis, Strogonov a trimis-o în siguranța în Crimeea. Femeia s-a întâlnit și cu mama sultanului Mahmud al II-lea, care, după aceea, l-ar fi convins pe fiul ei să lase neatinsă averea Bouboulinei. După trei luni de exil în Crimeea, Bouboulina s-a întors la Spetses.

Se presupune că Laskarina s-a alăturat organizației Filiki Etaireia care pregătea declanșarea unei revoluții pentru eliberarea Greciei de sub dominația otomană și ar fi fost una dintre puținele femei din organizație, desi nu se află înscrisă în listele membrilor.

Mărturiile din epocă arată că a cumpărat arme și muniții pe propria ei cheltuială și le-a adus în secret pe navele ei la Spetses, pentru a lupta „pentru binele națiunii mele”. Construcția navei Agamemnon a fost terminată în anul 1820, iar ea i-a mituit pe funcționarii turci să ignore mărimea navei, aceasta devenind mai târziu una dintre cele mai mari nave de război ale rebelilor greci.

Femeia a organizat, de asemenea, trupe înarmate, formate din locuitorii insulei Spetses, care îi raportau direct și și-a folosit o mare parte din avere pentru a-i aproviziona cu hrană și muniții pe marinarii și soldații aflați sub comanda ei.

Pe 13 martie 1821 Bouboulina a arborat pe catargul navei Agamemnon propriul ei steag grecesc, inspirat din steagul împăraților bizantini din dinastia Comnenilor. Populația insulei Spetses s-a revoltat pe 3 aprilie și mai târziu și-a unit forțele cu marinarii de pe navele care proveneau de pe alte insule grecești. Bouboulina a navigat cu opt nave la Nafplion și a început o blocadă navală. Mai târziu, ea a luat parte la blocada navală și la eliberarea orașelor Monemvasia și Pylos.  Fiul ei, Yiannis Yiannouzas, a murit în mai 1821 în bătălia de la Argos împotriva unui număr superior de militari otomani.

Femeia a ajuns la Tripoli la timp pentru a asista la căderea orașului pe 11 septembrie 1821 și pentru a-l întâlni pe generalul Theodoros Kolokotronis. Fiica ei, Eleni Boubouli, și fiul generalului, Panos Kolokotronis, aveau să se căsătorească mai târziu. În perioada care a urmat înfrângerii garnizoanei otomane, Bouboulina a salvat o mare parte din femeile aflate în serviciul sultanului.

După declararea independenței Greciei, când facțiunile rivale au declanșat un război civil în 1824, guvernul a arestat-o pe Bouboulina din cauza legăturii ei de familie cu generalul Kolokotronis, care fusese fi el trimis în pușcărie și a ordonat uciderea ginerelui ei. În cele din urmă Laskarina a fost trimisă în exil la Spetses.

Curajoasa Bouboulina a fost ucisă în 1825 în urma unui conflict de familie ce a avut loc în Spetses. Fiica familiei Koutsis și fiul Bouboulinei, Gheorghios Yiannouzas, fugiseră împreună. Tatăl fetei, Christodoulos Koutsis, a mers la casa Bouboulinei cu câțiva membri înarmați ai familiei sale în speranța de a-și recupera fiica, iar Bouboulina i-a înfruntat de la balcon. După o ceartă aprigă cu Christodoulos Koutsis, cineva a tras spre ea, a fost lovită de un glonț în frunte și a murit pe loc, dar criminalul nu a fost identificat.

După moartea femeii, împăratul Alexandru I al Rusiei i-a acordat gradul onorific de Amiral al Marinei Ruse, fiind, până de curând, singura femeie din istoria navală care a deținut acest titlu. Descendenții Laskarinei au vândut nava Agamemnon statului elen, care a redenumit-o Spetsai. Vasul avea să fie incendiat de către Andreas Miaoulis, împreună cu fregata Hellas și cu corveta Hydra, în baza navală Poros, în următorul război civil grec din 1831.

DS TW
No comments

leave a comment