AcasăOameni care au intrat în istorieHollywood clasicJean-Paul Belmondo a încetat din viață

Jean-Paul Belmondo a încetat din viață

Jean-Paul Belmondo s-a născut pe 9 aprilie 1933 în Neuilly-sur-Seine, lângă Paris, fiind fiul lui Paul Belmondo, un sculptor de origine italiană născut în Algeria. În copilărie Jean-Paul a fost mai interesat de sport decât de școală, fiind foarte pasionat de box și de fotbal.

Tânărul Belmondo a urmat o școală privată de teatru, timp în care a jucat mici roluri de comedie, apoi și-a făcut serviciul militar în Algeria. Când s-a întors din armată, s-a înscris la Conservatorul de Artă Dramatică, unde a studiat timp de trei ani.

 

 

Cariera sa de actor a început în 1953, cu două spectacole la Theatre de L’Atelier din Paris, apoi a început un turneu în provincie, fiind însoțit de Annie Girardot și Guy Bedos.

Prima sa apariție în cinematografie a fost în 1956, într-un scurt rol în Moliere. A jucat apoi în comedia „Be Beautiful But Shut Up”, alături de tânărul Alain Delon, dar primul său rol principal a fost în „Les Copains du dimanche”, în 1958. Un an mai târziu l-a interpretat pe D’Artagnan în „Cei trei muschetari”, un film realizat de televiziunea franceză.

Filmul „Breathless” a avut un succes major în Franța și l-a lansat Belmondo ca reprezentant al Noului Val, chiar dacă, așa cum spunea chiar el: „Nu știu ce înseamnă acest Nou Val”.

Au urmat, pe rând, filmele “Cu sufletul la gură”, în regia lui Jean-Luc Godard, “Ciociara”, în regia Vittorio De Sica, „Cartouche”, „Denunțătorul”, „O maimuță în iarnă”, „Omul din Rio”, „Week-end la Zuydcoote”, „Arde Parisul?”, „Creierul”, „Borsalino”, „Mirii anului II”, „Spărgătorii”, „Un surâs, o palmă, un sărut”, „Animalul”, „Polițist sau delincvent”, „Măscăriciul”, „Asul așilor”.

 

Inspirat de succesul pe care Alain Delon îl avusese ca producător al propriilor sale filme, Belmondo și-a format propria companie de producție, Cerito Films, numită după bunica sa, Rosina Cerrito.

În 1987, s-a întors la teatru după o absență de 26 de ani. „Am făcut teatru timp de zece ani înainte de a intra în film și în fiecare an plănuiam să mă întorc”, își va aminti el.

Pe 4 decembrie 1952, Belmondo s-a căsătorit cu Élodie Constantin, cu care a avut trei copii: Patricia, care a murit într-un incendiu, Florence și Paul. Cei doi soți s-au despărțit însă în 1966 și marele actor a avut, pe rând, relații cu Ursula Andress, Laura Antonelli, Carlos Sotto Mayor și Barbara Gandolfi.

 

În 1989, când Belmondo avea deja 50 de ani, a cunoscut-o pe dansatoarea Natty Tardivel, care avea la acel moment 24 de ani. Cei doi au locuit împreună mai bine de un deceniu înainte de a se căsători în 2002, iar un an mai târziu Natty a născut cel de-al patrulea copil al lui Belmondo, pe Stella Eva Angelina. Cuplul a divorțat în 2008.

Marele actor a murit astăzi, în locuința sa din Paris, după o perioadă de suferință.

 

Lasă un comentariu