AcasăMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreMarie Duplessis, adevărata „Damă cu camelii”

Marie Duplessis, adevărata „Damă cu camelii”

Marie Duplessis

Alphonsine Rose Plessis s-a născut la Nonant-le-Pin, în Normandia, pe 15 ianuarie 1824 și a fost fiica lui Marin Plessis și a soției lui, Marie. La vârsta de 15 ani, adolescenta, care va deveni sursa de inspirație a lui Alexandre Dumas fiul pentru romanul „Dama cu camelii”, s-a mutat la Paris, unde și-a găsit de lucru într-un magazin de rochii.
Marie era o tânără extrem de atractivă, cu o față micuță și un zâmbet seducător. La 16 ani devenise conștientă de puterea ei de atracție și și-a dat seama că poate să-și folosească farmecele pentru a cuceri diverși bărbați importanți care erau dispuși să-i ofere bani în schimbul companiei ei. AMarie Duplessis, adevărata „Damă cu camelii” devenit curtezană, a învățat să citească și să scrie și era la curent cu toate evenimentele mondene și politice, astfel încât era capabilă să aibă o conversație captivantă, indiferent de temă, cu clienții ei bine situați. Tânăra și-a adăugat particula nobiliară „Du” la nume, pentru a încerca să pară de o condiție superioară.

Marie Duplessis

Marie Duplessis a devenit curând o curtezană foarte populară și era gazda Marie Duplessis, adevărata „Damă cu camelii” unui salon unde veneau politicieni, scriitori și artiști pentru a socializa. Tânăra mergea la plimbare în Bois de Boulogne, participa la spectacole de operă și în această perioadă pictorul Édouard Viénot i-a făcut un portret devenit celebru.
Duplessis a fost amanta lui Alexandre Dumas fiul între septembrie 1844 și august 1845 și se pare că după aceea a devenit amanta compozitorului Franz Liszt, care ar fi dorit să se mute cu ea.

Delicata curtezană s-a căsătorit pe 21 februarie 1846, la Londra, cu unul dintre iubiții ei, vicontele Édouard de Perregaux, un nobil francez care era cu nouă ani mai vârstnic decât ea. Reveniți la Paris, cei doi soți au locuit într-o reședință confortabilă pe Boulevard de la Madeleine, dar nu după mult timp tânăra s-a îmbolnăvit grav.

Marie Duplessis a murit de tuberculoză la doar 23 de ani, pe 3 februarie 1847. Soțul ei, contele de Perregaux,

și fostul iubit, contele german Gustav Ernst von Stackelberg, i-au fost alături în ultimele clipe de viață.

La înmormântarea ei, care a avut loc la cimitirul Montmartre din Paris, au participat zeci de persoane, dar după câteva săptămâni, locuința sa a devenit scena unui spectacol trist. Tânăra avea mari datorii, toate bunurile ei au fost scoase la licitație și martorii povestesc că creditorii s-au aruncat ca niște șacali peste lucrurile personale ale dispărutei.

Marie Duplessis

Romanul “Dama cu camelii” scris în 1848 de Alexandre Dumas s-a bazat pe povestea Mariei Duplessis și a apărut la exact un an de la moartea ei. În carte, scriitorul a devenit „Armand Duval”, iar personajul Mariei a fost numit “Marguerite Gautier”. Dumas și-a adaptat apoi romanul și patru ani mai târziu l-a transformat într-o piesă de teatru care a inspirat, în 1853, opera Traviata a lui Giuseppe Verdi. În cartea lui Dumas, Marguerite Gautier este poreclită dama cu camelii deoarece poartă o camelie roșie când era în perioada menstruației și o camelie albă când era disponibilă pentru iubiții ei.

Prima reprezentație a piesei lui Dumas a avut premiera pe 2 februarie 1852, la Teatrul Vaudeville din Paris, actrița Eugénie Doche interpretând rolul Margueritei, iar Charles Fechter pe cel al lui Armand Duval. În 1853, Jean Davenport a jucat în prima producție americană a piesei, apoi rolul tragic al Margueritei Gautier a devenit unul dintre cele mai râvnite din Europa și Statele Unite, fiind interpretat, de-a lungul timpului, de Sarah Bernhardt, Laura Keene, Eleonora Duse, Greta Garbo, Margaret Anglin, Gabrielle Réjane, Tallulah Bankhead, Lillian Gish, Dolores del Río, Eva Le Gallienne, Isabelle Adjani , Cacilda Becker și Helena Modjeska.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu