AcasăMonarhieMari Ducese și PrințeseMama Reginei Maria, primită glacial la curtea reginei Victoria

Mama Reginei Maria, primită glacial la curtea reginei Victoria

Mama Reginei Maria

Marea Ducesă Maria Alexandrovna, mama Reginei Maria, s-a născut pe 17 octombrie 1853 la Țarskoe Selo, fiind al șaselea copil și singura fiică care a supraviețuit copilăriei dintre cei opt copii ai țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și ai soției acestuia, Maria Alexandrovna.
Copilăria și-a petrecut-o în palatele mari și luxoase aflate pe moșiile deținute de familia imperială Romanov, principala reședință fiind Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg care avea 1600 de camere. Vara cuplul imperial și copiiiMama Reginei Maria stăteau la Palatul Peterhof, un complex cu ferme, vile și diverse pavilioane aflat în Golful Finlandei. De la sfârșitul verii până iarna, familia se muta la Țarskoe Selo, la palatul Caterina și palatul Alexander.

În insula copiilor, aflată lângă un iaz în parcul palatului Alexander,

Maria Alexandrovna a avut propria ei căsuță, pe care a folosit-o ca pe un teatru. Pentru țarul Alexandru al II-lea, ea a fost copilul favorit și îi plăcea mult să-și petreacă timpul cu fetița.
Copila a fost educată la curtea rusă sub stricta supraveghere a guvernantei sale, contesa Alexandrine Tolstoi, dar a avut bone englezești și vorbea fluent engleza, rusa, germana și franceza.
În august 1867, în timp ce familia era la Palatul Livadia din Crimeea, Mark Twain a întâlnit-o pe Maria Alexandrovna și pe părinții ei și a descris-o pe fetiță: „avea ochi albaștri, era modestă și frumoasă”.

Mama Reginei Maria

În timpul unei vizite la rudele materne, la Jugenheim, în vara anului 1868, Marea Ducesă Maria Alexandrovna, ajunsă la vârstă de 15 ani, l-a întâlnit pe Alfred, Ducele de Edinburgh, al doilea fiu al reginei Victoria, un tânăr timid și frumos. Maria și Prințul Alfred s-au văzut din nou în vara anului 1871, când Alexandru al II-lea și soția sa își vizitau rudele la Schloss Heiligenberg.

În timpul acelei veri, cei doi tineri s-au simțit atrași unul de celălalt și și-au petrecut timpul plimbându-se și stând de vorbă. Amândoi iubeau muzica. Alfred era un violonist amator entuziast, în timp ce Maria cânta la pian. Deși își doreau să se căsătorească, nu s-a anunțat nicio logodnă și Alfred s-a întors în Anglia.

Părinții ducesei erau împotriva căsătoriei, țarul Alexandru al II-lea nu-și dorea un ginere britanic. Totuși, negocierile de căsătorie au început în iulie 1871, însă au stagnat în 1872 pentru că nici Regina Victoria nu era o artizană a acestei căsătorii.
În iulie 1873, Alfred s-a întâlnit din nou la Jugenheim cu țarul și pe 11 iulie i-a cerut mâna Mariei Alexandrovna. Ducele avea aproape 29 de ani, iar Maria împlinise 19 ani. Alfred a trimis o telegramă din Germania mamei sale: „Maria și cu mine ne-am logodit în această dimineață. Nu pot spune cât sunt de fericit. Sper ca binecuvântarea ta să ne vegheze”.

Țarul i-a oferit ca zestre fiicei sale suma de 100.000 de lire și un venit anual de 32.000 de lire, precum și unele dintre cele mai valoroase bijuterii ale Romanovilor, inclusiv safirele pe care le moștenise de la mama sa, împărăteasa Alexandra Feodorovna, și o parură care aparținuse țarinei Ecaterina cea Mare. Ca dar de nuntă, țarul a comandat bijutierului curții o parură din diamante și rubine și o tiară din diamante, care putea fi purtată drept colier.

Pe 4 ianuarie 1874, Alfred a ajuns la Sankt Petersburg pentru nuntă și a fost primit la Palatul de Iarnă, unde se va desfășura, pe 23 ianuarie, și nunta celor doi tineri,

Mama Reginei Maria

dar Regina Victoria nu a participat, fiind reprezentată de fiul ei cel mare, Eduard, Prinț de Wales, și de soția acestuia, Alexandra, care era sora Țarinei Maria Feodorovna.

Ducele și Ducesa de Edinburgh au ajuns în Anglia pe 7 martie 1874, orașul Windsor fiind decorat în cinstea lor cu steagurile celor două țări. Alfred și Maria au locuit la Casa Clarence din Londra și în conacul de la țară, Eastwell Park, o moșie de 2.500 de acri aflată în apropiere de Ashford, în Kent.

Maria s-a adaptat greu în Anglia. Când a vizitat Scoția, a înghețat de frig în dormitorul ei neîncălzit de la Castelul Balmoral și a ordonat să fie aprins un foc, dar regina Victoria a intrat în cameră și i-a cerut unei servitoare să arunce apă în sobă și să deschidă toate ferestrele. Curând tânăra a început să scrie acasă tatălui ei, descriind-o pe regina Victoria drept „o bătrână cu o încăpățânare prostească”.

La doar nouă luni după nuntă, ducesa a născut un fiu, micul Alfred, la Palatul Buckingham, pe 15 octombrie 1874. Țarina a venit la Londra să-și viziteze fiica și să-și vadă nepotul. În următorii ani, familia s-a mărit. O fiică s-a născut la 29 octombrie 1875 la Eastwell Park, a fost numită Marie, după mama și bunica ei și avea să devină Regina Maria a României. A urmat Victoria Melita, pe 25 noiembrie 1876, apoi a treia fiică, Alexandra, pe 1 septembrie 1878, născută la Castelul Rosenau din Coburg. Pe 13 octombrie 1879 ducesa a născut prematur un fiu care a murit la naștere.
Maria Alexandrovna, mama Reginei Maria, s-a întors în Rusia în iunie 1880, pentru a fi alături de mama ei care

era pe moarte, iar când tatăl ei a fost ucis într-un atentat, a plecat de urgență de la Londra pentru a participa la funerariile acestuia, în martie 1881.

În 1884, avea să se nască cea de-a patra fiică, Prințesa Beatrice. Doi ani mai târziu, în octombrie 1886 familia s-a stabilit în Malta, unde Ducele a fost numit comandant șef al flotei britanice, iar după trei ani, în martie 1887, s-au mutat la Coburg.

Odată cu trecerea timpului, Alfred și Maria au început să trăiască separate, relațiile lor se degradaseră din parte pasiunii pentru băutură a ducelui. Pe 30 iulie 1900 acesta a murit în somn la Castelul Rosenau, fiind vegheat de Maria Alexandrovna și fiicele lor: Victoria Melita, Alexandra și Beatrice.

Mama Reginei Maria avea 46 de ani când a devenit văduvă, iar după moartea soțului ea a locuit, pentru un timp, în Anglia. La izbucnirea Primului Război Mondial, Maria Alexandrovna se afla la Coburg. Simpatiile ei erau divizate, însă s-a situat de partea Germaniei împotriva Rusiei natale. Multe dintre rudele ducesei au fost ucise în timpul Revoluției ruse, inclusiv singurul frate care mai era în viață, Marele Duce Paul, nepotul ei, țarul Nicolae al II-lea, și familia sa.

În urma războiului, Maria și-a pierdut marea ei avere care se afla în Rusia și, cum venitul primit de la casa regală britanică era mic, a fost forțată să-și vândă o mare parte din colecția de bijuterii.

La opt zile după ce a împlinit 67 de ani, pe 25 octombrie 1920, mama Reginei Maria a României, singurul copil al Țarului Alexandru al II-lea care a supraviețuit Revoluției, a murit în somn din cauza unui atac de cord, fiind înmormântată la mausoleul Glockenberg din Coburg, lângă soțul și fiul lor decedat prematur.

 

(Fotografiile care ilustrază acest articol aparțin domeniului public)

Mama Reginei Maria
Comentarii

Lasă un comentariu