Prințesa Carolyne zu Sayn-Wittgenstein, ultima dragoste a lui Franz Liszt, s-a născut pe 8 februarie 1819 în casa bunicului matern, în Monasterzyska, în vestul Ucrainei, și a fost singurul copil al părinților, Peter Iwanowsky și Pauline Leonharda Podowska, care erau foarte bogați.
Pe 26 aprilie 1836, la doar două luni după împlinirea vârstei de 17 ani, fiind presată de tatăl ei, care își dorea să-i asigure un viitor stabil, s-a căsătorit cu prințul Nicholas von Sayn-Wittgenstein-Berleburg-Ludwigsburg, ofițer rus și membru al unei vechi case nobiliare. Cuplul a locuit pentru o scurtă perioadă de timp la Kiev, dar prințesa era nefericită și s-a mutat la Woronińce, la una dintre numeroasele proprietăți ale familiei. Cei doi au avut un singur copil, pe Marie Pauline Antoinette, care s-a căsătorit mai târziu cu prințul Konstantin de Hohenlohe-Schillingsfürst.
Prințesa Carolyne, o ferventă romano-catolică, s-a separat de soț după doar câțiva ani de căsătorie, iar în 1844, când tatăl ei a murit, a moștenit o avere uriașă. Pe 2 februarie 1847, în timp ce se afla într-o vizită la Kiev, a participat la un recital de pian al lui Franz Liszt, în timpul celui de-al treilea turneu al artistului în Imperiul Rus, când acesta se afla în momentul de vârf al celebrității.
Compozitorul încheiase în 1844 o relație cu contesa Marie d’Agoult, care era cu șase ani mai vârstnică decât el, era căsătorită și avea două fiice, iar din relația cu pianistul rezultaseră încă trei copii: Blandine (care a devenit prima soție a viitorului prim-ministru francez Émile Ollivier; a murit la vârsta de 26 de ani), Cosima, care s-a căsătorit mai întâi cu pianistul și dirijorul Hans von Bülow, apoi cu compozitorul Richard Wagner, și Daniel, care era un pianist promițător, dar a murit în tinerețe din cauza tuberculozei.
După prima întâlnire, prințesa Carolyne l-a invitat pe pianist la Woronińce, mai întâi la aniversarea de 10 ani a fiicei sale, apoi pentru o ședere prelungită.
În septembrie 1847, Liszt a decis să nu mai plece în turnee și s-a stabilit la reședința ei, iar anul următor s-au mutat împreună în orașul german Weimar, unde compozitorul a fost numit în funcția de Kapellmeister Extraordinaire și unde cuplul a rămas timp de peste un deceniu.
Carolyne își dorea să se căsătorească cu marele pianist, dar, din moment ce soțul ei încă trăia, a trebuit să convingă autoritățile romano-catolice că mariajul său nu mai funcționa de foarte mult timp. După un proces complicat, care a implicat mutarea ei la Roma și obținerea a două audiențe la papă, prințesa a avut succes și cuplul a planificat să se căsătorească pe 22 octombrie 1861, la aniversarea de 50 de ani a lui Liszt.
Pianistul a ajuns la Roma în ziua precedentă, doar că ea tocmai primise vestea că nu va mai putea să se căsătorească, pentru că atât soțul, cât și țarul Rusiei interveniseră între timp și reușiseră să anuleze permisiunea pe care o obținuse de la Vatican. În plus, guvernul rus îi confiscase mai multe moșii, ceea ce făcea ca eventualul mariaj cu Liszt sau cu oricine altcineva să fie aproape imposibil de realizat.
Relația Carolynei cu pianistul s-a schimbat din acel moment, cei doi nu au mai fost iubiți, ci au avut doar o prietenie platonică, mai ales că Liszt a devenit abate în Biserica Catolică. Deși nu mai locuiau împreună, au rămas apropiați, se întâlneau când el se afla la Roma și s-au trecut reciproc în testamente ca principal beneficiar. După ce doi dintre copiii pianistului au murit, mai întâi băiatul, care avea 20 de ani, în 1859, și, trei ani mai târziu, fiica cea mare, Blandine, bătrânul Liszt și-a anunțat prietenii că se retrage din viața publică și și-a găsit liniștea la mănăstirea Madonna del Rosario, aflată în afara Romei.
Mai târziu compozitorul a început să predea la Budapesta, unde era privit ca un erou național. Liszt și-a petrecut ultima parte a vieții la Bayreuth, unde a murit din cauza unei pneumonii, pe 31 iulie 1886, la patru ani după decesul ginerelui său, Richard Wagner.
Carolyne, care locuia în continuare în Italia, a fost devastată când a aflat vestea morții lui. I-a supraviețuit muzicianului doar câteva luni, murind pe 9 martie 1887, la Roma.
Pingback: Barbu Lăutarul și Franz Liszt, o întâlnire în Iașii de odinioară - Mesagerul de Nord / August 1, 2023
/
Pingback: Franz Liszt în România. Un turneu istoric - Dosare Secrete / December 21, 2023
/