AcasăEroii României moderneDoamne și domnițePrea-blânda Elena Doamna, o viață în umbra unui soț infidel

Prea-blânda Elena Doamna, o viață în umbra unui soț infidel

Elena Rosetti s-a născut pe 17 iunie 1825 și a fost fiica postelnicului Iordache Rosetti-Solescu și a Ecaterinei Rosetti-Solescu. Fetița și-a petrecut copilăria la moșia părinților de la Solești, în Vaslui, unde cei patru copii ai boierului primesc educație bună, mama fiind cea care supraveghea îndeaproape pregătirea lor.

Elena a învățat de mică limba germană și franceza și de la șapte ani își continuă studiile particulare cu guvernante și profesori străini la moșia de la Șcheia a unchiului său, Constantin Sturdza.

Când fata a împlinit 15 ani, familia s-a stabilit la Iași și ea a fost introdusă în înalta societate. Așa l-a cunoscut pe Alexandru Ioan Cuza cu care se căsătorește la Iași, pe 30 aprilie 1844.

 

Mariajul nu a fost deloc fericit, Cuza nefiind nici pe departe un soț statornic. Totuși, între ei s-au păstrat întotdeauna relații de respect. El invoca deseori lipsa de atractivitate a soției și faptul că nu reușea să-i ofere moștenitori. Ea a îndurat toate infidelitățile soțului său și l-a urmat în ciuda indiferenței cu care acesta o trata de cele mai multe ori.

I-a fost devotată și l-a sprijinit în cele mai dificile momente ale carierei lui politice, iar după înăbușirea Revoluției de la 1848, Elena Cuza a pornit singură de la Solești spre Galați, unde a mers să-l vadă pe consulul britanic Cuninghan pentru a pune la punct evadarea lui Cuza, care era reținut de oamenii domnitorului Mihail Sturdza. De acolo, Elena și Alexandru Ioan Cuza au fugit la Cernăuți și apoi la Viena și Paris. S-au reîntors în Moldova de-abia peste un an, când venise domn Grigore Ghica.

După Unirea din 1859, Elena Cuza a devenit Înalta Doamnă a Principatelor, dar pentru a nu se expune intrigilor și atacurilor adversarilor unioniștilor, Elena Cuza a plecat, la sfatul soțului ei, în 1860 la Paris.

 

Aceasta este perioadă când în viața lui Cuza intră ambițioasa Maria Obrenovici, o doamnă de la curte, fiica cea mare a lui Costin Catargiu și mama viitorului principe al Serbiei, Milan.

Relația cu această amantă mereu în căutare de partide bune și de aventuri amoroase îi va schimba destinul ambițiosului Cuza.

Elena Doamna, discretă și blândă, a revenit în țară, la îndemnul soțului, la mijlocul anului 1862 pentru a-și face datoria de primă doamnă. De fapt, vocile adversarilor lui Cuza erau tot mai ascuțite împotriva Mariei Obrenovici și a relației acesteia cu domnul, iar Elena a fost chemată să acopere, prin prezența ei, scandalul de la curte.

În scurt timp și-a început opera de binefacere la București, patronând Azilul Elena Doamna din Cotroceni, destinat fetelor orfane, apoi a lucrat benevol ca infirmieră la spitalul „Caritatea” din Iași.

 

Elena Cuza a fost de acord să-i adopte pe cei doi fii nelegitimi ai domnitorului, Alexandru, născut în 1862, și Dimitrie, născut în 1865, copii pe care soțul său îi avea cu Maria Obrenovici, s-a ocupat cu grijă de educația lor și, cu siguranță, i-a iubit mult.

Maria Obrenovici

În noaptea când Cuza a abdicat, în februarie 1866, el se afla în dormitor cu Maria Obrenovici. Două zile mai târziu, domnitorul, soția și cei doi fii au părăsit Bucureștiul spre Brașov. Există surse care spun că micul alai era însoțit și de amanta lui Cuza care ar fi mers după domn și în exil, dar nu se știe cu exactitate dacă această informație a fost reală. Se știe cu certitudine că, ajunsă la vârsta de 41 de ani, Maria Obrenovici a aflat că este bolnavă de cancer și s-a sinucis la Dresda.

Cuza și-a petrecut restul vieții în exil, locuind la Paris, Viena și Wiesbaden. A încercat să revină în țară ca persoana privată, dar nu a reușit, Consiliul de Miniștri fiind cel care a refuzat să-i acorde permis de intrare în România pentru că se considera că ar putea periclita stabilitatea politică și așa fragilă. Domnitorul a murit în Germania, pe 15 mai 1873, la vârsta de 53 de ani.

Cei doi fii înfiați au murit înaintea Elenei, primul la vârsta de 23 de ani, la Madrid, iar cel de-al doilea s-a sinucis în 1888. Întoarsă în Moldova după moartea lui Cuza, discreta doamnă s-a retras la Piatra Neamț, unde a murit pe 2 aprilie 1909, la vârsta de 83 de ani.

Lasă un comentariu