AcasăVizionariiMedici și oameni de științăSir George Everest nu a văzut niciodată Everestul

Sir George Everest nu a văzut niciodată Everestul

Colonelul George Everest s-a născut pe 4 iulie 1790 fie la Greenwich, fie la Gwernvale Manor, proprietatea familiei sale de lângă Crickhowell, în Țara Galilor, fiind cel mare dintre cei șase copii ai Lucettei Mary și ai avocatului William Tristram Everest.

Băiatul a fost educat la Royal Military College din Marlow, apoi în 1806 a devenit cadet în Compania Indiilor de Est, plecând spre India în același an.

Tânărul ofițer a fost detașat în Java în 1814, fiind desemnat de guvernatorul Stamford Raffles să supravegheze insula. S-a întors în Bengal în 1816 și a intrat în atenția colonelului William Lambton, liderul proiectului “Marea ridicare topografică” care își propunea măsurarea cu precizie științifică a subcontinentului indian, el fiind responsabil cu munca de teren. În 1820 a contractat malarie, necesitând o perioadă de recuperare pe care petrecut-o la Capul Bunei Speranțe.

 

Avea să se întoarcă în India în 1821, iar după moartea lui Lambton, în 1823, Everest a preluat conducerea proiectului și a extins eforturile predecesorului său până la Sironj, în Madhya Pradesh de astăzi. Tânărul avea însă o stare de sănătate precară și, din cauza frecventelor îmbolnăviri, a rămas pe jumătate paralizat, fiind nevoit să plece în Anglia în 1825, unde și-a petrecut următorii cinci ani recuperându-se.

Sir Everest a fost ales membru al Societății Regale Britanice în martie 1827 și și-a dedicat timpul făcând lobby în favoarea Companiei Indiilor de Est pentru a obține finanțare și echipamente mai bune de cercetare.

În iunie 1830, ofițerul s-a întors în India pentru a-și continua activitatea la GTS și a fost numit inspector general al Indiei, dar, spre disperarea sa, o mare parte din timp și-a petrecut-o rezolvând probleme administrative. În 1842 a demisionat și s-a întors în Anglia.

 

În 1845 Everest a fost pasager în prima călătorie a vasului SS Great Britain și mai târziu a fost ales membru al Societății Regale Asiatice, fiind avansat la gradul de colonel în 1854.

A murit la casa sa din Hyde Park Gardens pe 1 decembrie 1866 și a fost înmormântat în Biserica Sf. Andree din Hove, lângă Brighton.

George Everest nu a avut nicio legătură directă cu muntele care îi poartă numele, de altfel nu l-a văzut niciodată, fiind doar responsabil pentru angajarea ofițerului Andrew Scott Waugh, cel care a făcut primele observații despre celebrul munte, și a lui Radhanath Sikdar, cel care i-a calculat înălțimea. Înainte Muntele Everest era cunoscut sub numele de Vârful „B” și mai târziu ca Vârful XV. În martie 1856, Waugh a scris Societății Geografice Regale pentru a anunța că muntele este cel mai înalt din lume și a propus ca acesta să fie numit „după ilustrul său predecesor”.

 

Propunerea lui Waugh a fost dezbătută pe scară largă de Societatea Geografică Regală, savanții din India prezentând diverse nume native pe care le-au considerat corecte, cum ar fi Deva-dhunga sau Gaurisankar. Everest însuși s-a opus folosirii numelui său, pentru că nativii din India nu-l puteau pronunța și nici nu putea fi scris în hindi. Cu toate acestea, în 1865 societatea a stabilit oficial numele „Muntele Everest”.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu