HomeMonarhieRosalie Gicanda, regina inimilor din Rwanda

Rosalie Gicanda, regina inimilor din Rwanda

DS TW

Regina Rosalie Gicanda s-a născut în 1928 și a fost soția lui Rwadan Mwami Mutara a III-a al Rwandei, ambii provenind din etnia Tutsi, majoritară în Rwanda, celelalte două fiind Hutu și Twa. Soțul ei a murit în circumstanțe misterioase în 1959. Bărbatul a acuzat dureri puternice de cap, a fost dus la spital, dar nu a apucat să fie văzut de un medic pentru că s-a prăbușit pe holul instituției medicale și a decedat în câteva minute, posibil din cauza unei hemoragii cerebrale. Monarhia rwandeză a mai durat doar doi ani, sub conducerea lui Mwami Kigeli al V-lea, fiind abolită în 1961.

 

Cu toate acestea, regina a continuat să locuiască în orașul Butare din Rwanda, împreună cu mama ei și mai multe foste doamne de onoare.

Pe 6 aprilie 1994, avionul în care se aflau președintele Rwandei din acel moment, Juvénal Habyarimana, și președintele Burundi-ului, ambii etnici hutu, s-a prăbușit în condiții neelucidate, lângă capitala Kigali. Tragicul accident a declanșat genocidul din Rwanda în care au fost masacrați între 800.000 și 1 milion de etnici Tutsi și etnici Hutu moderați.

 

Extinderea conflictului a fost cauzată și de pasivitatea comunității internaționale, deși în acel moment în Rwanda era staționată o misiune de pace sub egida Națiunilor Unite care ar fi putut interveni pentru a deschide căi de negociere.

Pe 20 aprilie 1994, când genocidul împotriva Tutsi condus de milițiile Hutu s-a extins în orașul Butare, un detașament de soldați comandat de locotenentul Pierre Bizimana, care acționa conform ordinelor căpitanului Nizeyimana, a răpit-o pe fosta regină împreună cu toți cei din casa ei.

 

Soldații au dus toți prizonierii în spatele Muzeului Național și i-au împușcat, singura supraviețuitoare fiind o fată tânără care a spus povestea crimelor. Două zile mai târziu, și bătrâna mamă a reginei a fost ucisă. La cererea unui preot, primarul orașului Butare, Kanyabashi, a recuperat corpul reginei Gicanda și l-a îngropat în curtea casei sale.

 

Regina era un simbol viu pentru etnia Tutsi, uciderea ei i-a șocat pe mulți dintre cei care o admirau și a declanșat uciderea în masă a localnicilor din Butare, locul unde au fost comise unele dintre cele mai grave atrocități din timpul luptelor.

După genocid, un tribunal militar din Rwanda i-a găsit pe locotenentul Bizimana și pe un soldat din plutonul său vinovați de genocidul din oraș și de uciderea reginei Gicanda și a familiei sale, Bizimana a fost condamnat la moarte, iar soldatul Mazimpaka la închisoare pe viață.

DS TW
No comments

leave a comment