HomeVizionariiPictori și sculptoriStrania poveste a pictoriței Tamara de Lempicka

Strania poveste a pictoriței Tamara de Lempicka

DS TW

Fiică de avocat, pictorița Tamara de Lempicka s-a născut pe 16 mai 1898 la Varșovia si a fost crescută într-un mediu privilegiat, primind o educație bună. Și-a petrecut tinerețea între Sankt Peterburg, Monte Carlo și stațiunile turistice la modă din Europa, iar la vârsta de 16 ani, în 1914, s-a instalat la Sankt Peterburg, la o rudă, unde a luat primele lecții de pictură și unde l-a întâlnit pe Tadeusz Lempicki, un tânăr avocat rus, cu care s-a căsătorit în 1916.

Revoluția bolșevică a întrerupt brusc viața fără griji a cuplului. Cei doi au plecat la Copenhaga, apoi au ajuns la Paris ca, de altfel, majoritatea emigranților ruși. Relația lor a cunoscut primele momente de tensiune, pentru că soțul refuza să muncească, iar Tamara s-a hotărât să-și ia soarta în mâini, alegând, pentru a reuși să se întrețină, o carieră în pictură.

Începând din 1920, a frecventat Académie de la Grande Chaumière, a luat lecții de la pictorii Maurice Denis și André Lhote și a făcut călătorii de studiu în Italia, copiind tablourile marilor maeștri.

Primul contact cu publicul l-a avut în 1922, la Salonul de Toamnă, unde a expus un singur portret. Succesul Tamarei nu a venit imediat, dar, datorită personalității sale puternice, s-a impus repede în mediul artistic și în cel monden. S-a instalat în cartierul Montparnasse, a participat la evenimentele mondene, de unde s-a inspirat cu teme pentru picturile sale. Artista a realizat mai ales portretele de femei, de care, de altfel, era atrasă și și-a creat o imagine de “femeie bărbat”, ilustrată chiar în tabloul său, “Autoportret într-un Bugatti verde”.

În această perioadă a primit comenzi de portrete de la diverse personalități artistice sau ale lumii mondene, iar maniera sa artistică particulară, deformarea proporțiilor, i-a adus supranumele “Ingres pervers”.

După ce a divorțat de soțul său în 1928, pictorița a făcut o călătorie în Statele Unite, unde a avut un mare succes, operele sale fiind recunoscute la nivel internațional și achiziționate de muzee.

În 1933, Tamara s-a căsătorit cu baronul Raoul Kuffner, unul din cei mai importanți clienți pe care îi avea, și a intrat într-o altă etapă artistică: a început să picteze mai ales figuri de bătrâni, țărani și sfinți. În 1939, s-a stabilit cu noul soț în Statele Unite, unde a avut succes mai ales în lumea cinematografiei, multe din picturile sale aflându-se astăzi în colecțiile milionarilor americani.

Tamara de Lempicka a încetat din viață pe 18 martie 1980 la Cuernavaca, în Mexic, unde se retrăsese din 1974. La cererea ei, corpul i-a fost incinerat după moarte, iar cenușa a fost împrăștiată deasupra vulcanului Popocatepetl.

DS TW
No comments

leave a comment