Strania poveste a pictoriței Tamara de Lempicka

Fiică de avocat, pictorița Tamara de Lempicka s-a născut pe 16 mai 1898, la Varșovia si a fost crescută într-un mediu privilegiat, primind o educație bună.

Tamara și-a petrecut tinerețea între Sankt Peterburg, Monte Carlo și stațiunile turistice la modă din Europa. La vârsta de 16 ani, în 1914, se instalează la Sankt Peterburg, la o rudă, unde ia primele lecții de pictură.

 

 

Aici îl întâlnește pe Tadeusz Lempicki, un tânăr avocat rus, cu care se căsătorește în 1916. Revoluția bolșevică întrerupe brusc viața fără griji a cuplului. Cei doi pleacă la Copenhaga, apoi ajung la Paris ca, de altfel, majoritatea emigranților ruși. Relația celor doi cunoaște primele momente de tensiune pentru că soțul ei refuză să muncească, iar Tamara se hotărăște să-și ia soarta în mâini, alegând, pentru a reuși să se întrețină, o carieră în pictură.

 

Începând din 1920 frecventează Académie de la Grande Chaumière și ia lecții de la pictorii Maurice Denis și André Lhote și face călătorii în Italia, unde copiază tablourile marilor maeștri ai picturii.

Primul contact cu publicul l-a avut în 1922, la Salonul de Toamnă, unde expune un portret. Succesul Tamarei nu este imediat, dar, datorită personalității sale puternice, se impune repede în mediul artistic și în cel monden.

Se instalează în cartierul Montparnasse, participă la viața boemă, se inspiră cu teme pentru pictura sa. Subiectul preferat îl constituie portretele de femei, de care de altfel era atrasă. Își creează o imagine de “femeie bărbat”, ilustrată chiar în tabloul său, “Autoportret într-un Bugatti verde”.

 

Este perioada în care primește comenzi de portrete de la diverse personalități artistice sau ale lumii mondene, portrete care constituie o altă latură a operei sale. Felul particular în care realizează aceste portrete, prin deformarea proporțiilor, ii atrage numele de “Ingres pervers”.

După ce divorțează de soțul ei în 1928, pictorița face o călătorie în Statele Unite unde are un mare succes. Opera sa este recunoscută oficial și începe să fie achiziționată de muzee.

 

În 1933 se căsătorește cu baronul Raoul Kuffner, unul din cei mai importanți clienți pe care îi avea și intră într-o altă etapă artistică: pictează figuri de bătrâni, țărani și sfinți.

În 1939 se stabilește cu noul ei soț în Statele Unite, iar aici are un mare succes mai ales în lumea cinematografiei, multe din picturile sale găsindu-se astăzi în colecțiile starurilor americane.

Tamara de Lempicka a murit pe 18 martie 1980 la Cuernavaca, în Mexic unde se retrăsese din 1974. La cererea ei, cadavrul a fost incinerat după moarte, iar cenușa a fost împrăștiată deasupra vulcanului Popocatepetl.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *