HomeEroii României moderneEroi uitațiAgatha și George Bacovia, povestea iubirii și a sacrificiului

Agatha și George Bacovia, povestea iubirii și a sacrificiului

George Andone Vasiliu s-a născut pe 4 septembrie 1881 la Bacău, părinții săi fiind comerciantul Dimitrie Vasiliu și soția sa, Zoe Vasiliu. Copilul a fost înscris în 1889 la un pension din Bacău, apoi la Școala Primară Domnească numărul 1. În 1899, în timpul liceului, a obținut premiul I pe țară la concursul Tinerimii române pentru “desen artistic de pe natură” și în același an a publicat în revista Literatorul din 30 martie poezia “Și toate”.

În 1900 tânărul George s-a înscris la Școala Militară din Iași, de unde s-a retras însă în al doilea semestru, apoi a revenit acasă și s-a înscris la cursul superior al Liceului Ferdinand. Bacovia a absolvit liceul la Bacău în 1903 și a fost admis la Facultatea de Drept din București, frecventând în acea perioadă cenaclul Literatorul al lui Alexandru Macedonski.

 

 

Un an mai târziu tânărul Bacovia s-a retras de la Facultatea de Drept și în 1906 s-a reîntors la Bacău, apoi s-a înscris la Facultatea de Drept din Iași, reîncepând studiile cu anul I. Poetul a obținut în 1911 diploma de licență și a fost admis în baroul din Bacău, dar nu a profesat ca jurist. A lucrat o vreme ca suplinitor în învățământ, în 1913 a devenit ajutor contabil la prefectură, dar s-a îmbolnăvit de o boală de plămâni și a demisionat după scurt timp.

În 1914 Bacovia a fost internat la sanatoriul de boli nervoase al doctorului Mărgăritescu din București, iar în 1916, după ce starea sa de sănătate s-a ameliorat, a devenit copist la Direcția învățământului secundar și superior din Ministerul Instrucțiunii, apoi a lucrat ca funcționar în Ministerul Muncii. În 1922 s-a reîntors la Bacău, grav bolnav. A reușit să se întremeze și până în 1928 a ocupat funcția de profesor suplinitor la diverse școli din Bacău, a scris mult și a publicat primele volume de versuri.

În 1928, ajuns la vârsta de 47 de ani, Bacovia s-a căsătorit cu poeta Agatha Grigorescu, o tânără care avea 33 de ani, pe care o cunoscuse cu 12 ani în urmă. Cei doi s-au stabilit la București, unde ea era profesoară.

 

 

Agatha, o orfană din Mizil, era deosebit de ambițioasă. Ajunsese la vârsta de 14 ani în Capitală, unde a lucrat ca funcționară, dar s-a înscris și a finalizat Facultatea de litere si filozofie, a studiat mult, a scris, s-a apucat de un doctorat și și-a publicat lucrările.

Pe poetul George Bacovia, care era cu 14 ani mai vârstnic, l-a cunoscut pe când avea 21 de ani, în timp ce se plimba pe Calea Victoriei. Devenită soție a poetului, își va dedica viața acestuia și operei lui, fiind secretară și asistentă a soțului bolnav, sprijinindu-l cu salariul de profesoară. Agatha a renunțat la propria ei carieră și și-a concentrat toate eforturile pentru a-l susține, iar când scriitorul a fost nevoit în noiembrie 1930 să revină din nou în Bacău, pentru că rămăsese fără serviciu, tenacea sa soție l-a urmat.

 

În 1931 a venit pe lume unicul lor fiu, Gabriel, iar în 1932 Societatea Scriitorilor i-a aprobat poetului o pensie lunară de 1.000 lei.

Din 1933 familia Bacovia a revenit în Capitală, unde va rămâne până la sfârșitul vieții poetului, perioadă în care acesta a primit în continuare pensia care le va permite să supraviețuiască.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, George Bacovia a fost numit bibliotecar la Ministerul Minelor și Petrolului, dar un an mai târziu, în 1946, după ce i-a fost publicat volumul “Stanțe burgheze”, opera sa este interzisă, situație care durează până la mijlocul anilor ’50, când cărțile îi sunt repuse în circulație.

George Bacovia a murit pe 22 mai 1957 în locuința sa din cartierul Giurgiului, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu, iar un an mai târziu soția sa, Agatha, a donat statului locuința familiei pentru a deveni muzeu. Oferta a fost acceptată de-abia în 1966, când s-a deschis oficial “Casa George si Agatha Bacovia”, al cărei custode a fost timp de mulți ani Gabriel, fiul celor doi.

 

foto: Casa Memorială “George Bacovia”

 

No comments

leave a comment