Bertha von Suttner s-a născut pe 9 iunie 1843 la Palatul Kinský din Praga și a fost fiica feld-mareșalului Franz de Paula Josef Graf Kinsky von Wchinitz und Tettau, care avea aproape 75 de ani, și a Sofiei Wilhelmine von Körner, care provenea dintr-o familie din mica nobilime și era cu cincizeci de ani mai tânără decât soțul ei.
La scurt timp după naștere fetiței și decesul bătrânului mareșal, mama Berthei s-a mutat la Brno, fratele ei mai mare, Arthur, a fost trimis la o școală militară, iar copila a crescut împreună cu verișoara ei, Elvira. Bertha era interesată de literatură, muzică și filozofie, vorbea franceza, italiana și engleza și a studiat cu profesori particulari. Mama și mătușa fetei, pasionate de jocuri de noroc și dornice de îmbogățire, au plecat în vara anului 1856 la Wiesbaden, în Hesse, pentru a juca la diverse cazinouri, dar pierderile lor au fost atât de mari încât au fost nevoite să-și vândă casa și să se mute la Viena. În timpul acestei călătorii, Bertha, care avea 13 ani, a primit o propunere de căsătorie de la prințul Philipp zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, dar mariajul a fost refuzat de familie din cauza vârstei ei fragede.
Sofia și cumnata ei și-au mai încercat o data norocul în Wiesbaden în 1859, dar din nou au pierdut bruma de avere pe care o mai aveau, așa că s-au mutat într-o mică proprietate din Klosterneuburg. Situația financiară precară a determinat-o pe Bertha să se logodească cu Gustav Heine von Geldern, care era cu 31 de ani mai mare decât ea și pe care îl considera neatractiv și respingător. În memoriile sale povestește cât de dezgustată a fost când bărbatul a încercat să o sărute, așa că a decis să se desparță de el după scurt timp.
În 1864, familia și-a petrecut vara la Bad Homburg, o destinație pentru pasionații de jocuri de noroc la modă în epocă, unde Bertha s-a împrietenit cu prințesa georgiană Ecaterina Dadiani de Mingrelia și l-a cunoscut, prin intermediul ei, pe țarul Alexandru al II-lea.
Căutând o soluție pentru viitor, în ideea de a nu se căsători din interes, tânăra a încercat să se pregătească pentru o carieră de cântăreață de operă, a făcut cursuri intensive de canto, dar nu a primit niciodată vreo ofertă profesională serioasă. Dezamăgită, în vara anului 1872 s-a logodit cu prințul Adolf zu Sayn-Wittgenstein-Hohenstein, care, însă, a murit în octombrie același an, în timp ce se afla într-o călătorie în America.
Verișoara și buna ei prietenă, Elvira, a murit în 1866, iar Bertha, ajunsă la vârsta căsătoriei, se simțea din ce în ce mai constrânsă să găsească o soluție, mai ales din cauza excentricităților mamei și a situației financiare a familiei. În 1873, și-a găsit un loc de muncă ca guvernantă și însoțitoare a celor patru fiice ale lui Karl von Suttner, care aveau vârste cuprinse între 15 și 20 de ani.
Familia Suttner locuia la Viena toamna, iarna și primăvara și petrecea verile la proprietatea lor, Castelul Harmannsdorf, iar Bertha a avut o relație apropiată cu cele patru fete de care se ocupa și a fost bine tratată de părinții lor, dar curând s-a îndrăgostit de fratele mai mare al copilelor, baronul Arthur Gundaccar von Suttner, care era cu șapte ani mai mic decât ea. Cei doi s-au logodit, dar nu au putut să se căsătorească pentru că tatăl lui, deși o îndrăgea, s-a opus categoric mariajului. În 1876, încurajată de soții Suttner, Bertha a răspuns unui anunț care apăruse în ziar, iar în scurt timp a devenit secretara și menajera omului de știință Alfred Nobel, care locuia în acel moment la Paris. După câteva săptămâni după angajare, s-a împrietenit cu acesta și se pare că Nobel i-a făcut chiar avansuri, dar ea, care era logodită cu Arthur, s-a întors la Viena și s-a căsătorit cu el în secret, la biserica St. Aegyd.
Cuplul proaspăt căsătorit a plecat apoi spre Principatul Mingrelia, aflat în vestul Georgiei, unde Bertha spera să reia prietenia cu prințesa georgiană Ecaterina Dadiani pe care o întâlnise la Bad Homburg. Bertha și Arthur s-au stabilit la Kutaisi, unde și-au găsit de lucru predând limbi străine copiilor aristocrației. În ciuda conexiunilor cu bogata familie georgiană, cei doi au avut mari probleme financiare, iar situația lor s-a agravat în 1877, în momentul izbucnirii războiului ruso-turc, deși Arthur lucra ca reporter de război pentru Neue Freie Presse, iar Bertha trimitea și ea articole pentru presa austriacă. După război, Arthur a încercat să înființeze o mica afacere bazată pe exploatarea lemnului, dar nu a avut succes. Soții Suttner au fost rapid izolați din punct de vedere social, pentru că sărăcia le-a restricționat legăturile cu înalta societate. Pentru a se susține, amândoi au început să scrie și să-și vândă articolele, pe bani puțini, presei locale.
În august 1882 Ecaterina Dadiani, de la care Bertha mai primea câte un mic ajutor financiar, a murit, astfel că tinerii au decis să se mute la Tbilisi, unde Arthur a lucrat în contabilitate, în construcții, în proiectare, iar Bertha s-a concentrat pe scrierile ei. Prima lucrare politică semnificativă, Inventarium einer Seele („Inventarul sufletului”), a fost publicată la Leipzig în 1883 și a fost considerată un puternic manifest pro-dezarmare și o susținere filozofică a păcii mondiale.
În acea perioadă, Arthur s-a împrietenit cu un jurnalist georgian din Tbilisi, numit M. în memoriile Berthei, iar cuplul a fost de acord să colaboreze cu el la o traducere a epopeei georgiene “The Knight in the Panther Skin” (Viteazul în piele de tigru). Munca s-a dovedit anevoioasă, iar M. nu a reușit să-i plătească, iar în 1885, cuplul, care între timp se împăcase cu familia lui Arthur, a decis să se întoarcă în Austria.
Bertha Suttner și-a continuat cariera în jurnalism și s-a concentrat pe tematica pacifismului, corespondând frecvent cu filosoful francez Ernest Renan. În 1889, scriitoarea a devenit o figură importantă a mișcării mondiale pentru pace, mai ales după publicarea romanului “Die Waffen nieder!” (Jos armele!), carte ce a fost publicată în 37 de ediții și tradusă în 12 limbi.
După moartea lui Arthur, în 1902, Bertha Suttner a fost nevoită să-și vândă reședința și să se mute din nou la Viena. În 1904 s-a adresat Congresului Internațional al Femeilor din Berlin și apoi, timp de șapte luni, a făcut un turneu în Statelor Unite, participând inclusiv la Congresul Universal pentru Pace de la Boston, unde s-a întâlnit cu președintele american Theodore Roosevelt.
Deși contactul din tinerețe cu chimistul Alfred Nobel a fost de scurtă durată, scriitoarea a corespondat cu savantul până la moartea acestuia, în 1896, și se pare că a avut o influență majoră în decizia lui de a include un premiu pentru pace printre cele pe care le-a fondat prin testament,
Pe 10 decembrie 1905, la cea de-a cincea ediție a galei de decernare a Premiilor Nobel, Bertha a primit Premiul pentru Pace, devenind prima femeie laureată din istoria distincțiilor. În 1907, a participat la cea de-a doua Conferință de pace de la Haga, în perioada premergătoare Primului Război Mondial, continuând să se implice în campanii împotriva înarmării, iar în 1911 a devenit membră a Consiliului Consultativ al Fundației Carnegie pentru Pace.
Bertha Suttner a încetat din viață pe 21 iunie 1914, la vârsta de 71 de ani. Șapte zile mai târziu moștenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar, principele Franz Ferdinand, a fost ucis la Sarajevo, eveniment ce a dus la declanșarea Primului Război Mondial.