HomeMonarhieAlfonso al XIII-lea a devenit regele Spaniei în secunda nașterii sale

Alfonso al XIII-lea a devenit regele Spaniei în secunda nașterii sale

DS TW

Alfonso al XIII-lea s-a născut la Palatul Regal din Madrid pe 17 mai 1886 și a fost fiul postum al regelui Alfonso al XII-lea al Spaniei, care murise în noiembrie 1885, și a devenit rege al Spaniei în secunda nașterii sale. Imediat după ce a venit pe lume, bebelușul a fost dus dezbrăcat, pe o tavă de argint, pentru a-i fi prezentat premierului spaniol Práxedes Mateo.

Cinci zile mai târziu, bebelușul a fost purtat într-o procesiune solemnă având Colanul Lâna de Aur în jurul gâtului și a fost botezat cu apă special adusă din râul Iordan din Israel. Ziarul francez Le Figaro l-a descris pe micul rege în 1889 ca fiind “cel mai fericit și mai iubit dintre toți conducătorii pământului”. Mama sa, Maria Christina a Austriei, i-a fost regentă până la împlinirea vârstei de 16 ani. În acest timp, mai exact în 1898, Spania și-a pierdut dominația colonială asupra statelor Cuba, Puerto Rico, Guam și Filipine în fața Statelor Unite ca urmare a războiului hispano-american.

Ajuns la vârsta de cinci ani, Alfonso s-a îmbolnăvit grav în timpul pandemiei de gripă din 1889-1890, iar starea sa de sănătate i-a îngrijorat pe medici, care au constatat că gripa i-a atacat sistemul nervos, dar în cele din urmă și-a revenit.

Când a ajuns la vârsta majoratului, în mai 1902, aniversarea sa a fost marcată de festivități grandioase, lupte cu tauri, baluri și recepții în toată Spania, tânărul rege depunând jurământul de credință pe 17 mai.

Băiatul a primit o educație militară solidă, impregnată de un naționalism puternic, și, pe lângă lecțiile oferite de tutorii săi militari, Alfonso a primit și învățături politice de la un liberal, Vicente Santa María de Parede, și morale de la preotul și istoricul José Fernández de la Montaña.

În 1905, regele a început să-și caute o soție potrivită rangului său. În timpul unei vizite de stat în Regatul Unit, la Palatul Buckingham, a întâlnit-o pe Prințesa Victoria Eugenie de Battenberg, fiica Prințesei Beatrice, sora mai mică a regelui Eduard. Alfonso a găsit-o atractivă, iar Ena era interesată de un posibil mariaj cu tânărul suveran, dar, pentru că era protestantă, trebuia să devină catolică. În plus, se știa că fratele Victoriei, Leopold, suferea de hemofilie, deci erau 50% șanse ca și ea să fie purtătoare a bolii.

Victoria a fost dispusă să-și schimbe religia, iar hemofilia era doar o ipoteză, așa că mama lui Alfonso, Maria Christina, care inițial s-a împotrivit mariajului, a fost convinsă în cele din urmă să renunțe la poziția sa. Victoria s-a întâlnit cu soacra și cu viitorul soț, Alfonso, la Biarritz și mai târziu în acea lună s-a convertit la catolicism în orașul San Sebastián.

 

În luna mai, diplomații ambelor regate au semnat oficial acordul de căsătorie. Alfonso și Victoria s-au căsătorit la Mănăstirea Regală San Jerónimo din Madrid pe 31 mai 1906, iar la ceremonie au fost prezenți verișorii ei, prințul și prințesa de Wales, care vor deveni mai târziu regele George al V-lea și regina Mary de Teck. Nunta a fost marcată de un eveniment tragic.

Anarhistul catalan Mateu Morral a aruncat o bombă de la o fereastră în timp ce mirii se întorceau de la biserică și 30 de trecători și participanți la procesiune au fost uciși, în timp ce alți 100 au fost răniți, iar acest eveniment tragic a fost considerat un semn rău pentru mariajul care de-abia se întemeia.

Pe 10 mai 1907 s-a născut primul copil al cuplului, Alfonso, Prinț de Asturia, și în acel moment s-a dovedit că Victoria era purtătoare a genei hemofiliei, pentru că micuțul a moștenit boala.

Alfonso și soția sa au avut în total șapte copii: Alfonso, Prinț de Asturias, Infantele Jaime, Duce de Segovia, Infanta Beatriz, Infantele Fernando, născut mort, Infanta María Cristina, Infantele Juan, Conte de Barcelona și Infantele Gonzalo.

Niciuna dintre cele două fiice ale cuplului regal nu a fost purtătoare a bolii, dar un alt fiu, Gonzalo, a suferit și el de afecțiune. Alfonso s-a distanțat de soția sa, pentru că a considerat-o vinovată că a transmis boala fiilor lor și, începând din 1914, regele a avut mai multe amante și cinci copii nelegitimi, un al șaselea fiu fiind născut înainte de căsătoria cu buna regină Ena.

În timpul Primului Război Mondial, din cauza legăturilor de familie cu ambele părți beligerante și a opiniei publice ostile războiului, Spania a rămas neutră.  Regele a înființat un birou de asistență pentru prizonierii de război din toate taberele, iar acest oficiu a folosit rețeaua diplomatică și militară spaniolă din străinătate pentru a interveni pentru mii de prizonieri de război, sediul lui fiind chiar în Palatul Regal.

Regele Alfonso s-a îmbolnăvit grav în timpul pandemiei de gripă din 1918. Datorită faptului că Spania era neutră și, prin urmare, nu se afla sub nici o restricție de cenzură specifică războiului, presa spaniolă a scris pe larg despre gravitatea și amploarea pandemiei, în timp ce toate celelalte țări beligerante au ascuns adevărul populației, iar acest lucru a creat impresia că Spania a fost țara cea mai afectată, astfel că pandemia a fost numită “gripă spaniolă.”

După Primul Război Mondial, țara a intrat în îndelungatul Război Rif, pentru a-și păstra dominația colonială asupra nordului Marocului. Criticii monarhiei au considerat conflictul militar o pierdere de vieți omenești și o risipă de bani de neiertat, regele fiind poreclit Alfonso el Africano. Războiul Rif a polarizat puternic societatea spaniolă. Un episod din cea mai dramatică perioadă a conflictului militar a rămas în conștiința publică: Alfonso era în vacanță în sudul Franței și a fost informat despre pierderea Bătăliei de la Anual în timp ce juca golf. Potrivit martorilor, când a aflat deznodamântul dramatic al luptelor, regele a ridicat din umeri și a spus: “Carnea de pui este ieftină”, înainte de a-și relua jocul de golf cu care se relaxa în acel moment. Regele a rămas în Franța și nu s-a întors în Spania nici măcar pentru a consola familiile soldaților morți în luptă, iar acest lucru a dovedit că era complet indiferent față de viața soldaților săi.

După “Dezastrul de la Anual”, războiul Spaniei în Rif a mers din ce în ce mai rău, în august 1923 soldații spanioli care urmau să plece în Maroc s-au răzvrătit, alți soldați din Málaga pur și simplu au refuzat să urce la bordul navelor care urmau să-i ducă pe front, iar la Barcelona mulțimi uriașe de oameni au organizat proteste anti-război și au dat foc steagurilor spaniole.

Pe fondul nemulțumirii populare în creștere, pe 13 septembrie 1923 generalul Miguel Primo de Rivera a preluat puterea printr-o lovitură de stat militară și a instalat un regim dictatorial sprijinit de Alfonso. Istoricii contemporani consideră că unul dintre principalele motive ale regelui pentru susținerea loviturii de stat a fost dorința de a opri publicarea raportului care îl învinovățea pentru pierderile din timpul Războiului Rif.

Pe 28 ianuarie 1930, din cauza problemelor economice, a neîncrederii în clasa politică și a unui complot iminent condus de generalul Manuel Goded, despre care Alfonso al XIII-lea era cel mai probabil informat, Miguel Primo de Rivera a fost forțat să demisioneze, exilându-se la Paris, unde a murit câteva săptămâni mai târziu.

Suveranul l-a numit pe generalul Dámaso Berenguer prim-ministru, ceea ce a dus la perioada cunoscută sub numele “dictablanda”, dar casa regală era atât de strâns asociată cu dictatura lui Primo de Rivera încât i-a fost dificil să se distanțeze de regimul pe care îl susținuse timp de aproape șapte ani.

 

Victoria Eugenie de Battenberg

În aprilie 1931, generalul José Sanjurjo i-a spus regelui că armata nu îi mai este loială, partidele pro-monarhiste pierduseră în marile orașe alegerile municipale, iar Alfonso s-a văzut nevoit să părăsească țara în noaptea de 14 spre 15 aprilie, după ce a fost proclamată a doua Republică Spaniolă.

Regele a luat această decizie pentru a evita un război civil, dar nu a abdicat oficial și, în cele din urmă, s-a stabilit la Roma. În 1933, cei doi fii mai mari ai săi, Alfonso și Jaime, au renunțat la pretențiile la tron, iar în 1934 fiul cel mic, Gonzalo, a murit, astfel că al treilea fiu al suveranului, Juan, conte de Barcelona, a rămas singurul lui moștenitor de sex masculin.

Pe 15 ianuarie 1941, Alfonso al XIII-lea a renunțat oficial la drepturile sale asupra tronului Spaniei în favoarea lui Juan și a murit în urma unui atac de cord la Roma, pe 28 februarie în același an. Ceremonia funerară a avut loc la Biserica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, regele fiind înmormântat în Biserica Santa Maria din Monserrato degli Spagnoli, biserica națională spaniolă din Roma, lângă mormintele papilor Callixtus al III-lea și Alexandru al VI-lea, iar în ianuarie 1980 rămășițele sale au fost transferate la El Escorial, în Spania.

Pentru efortul său fără precedent pentru organizarea Oficiului European de Război în timpul Primului Război Mondial, regele a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în 1917 și era aproape de a obține premiul, dar distincția a fost oferită în cele din urmă Organizației Crucea Roșie. Până astăzi, Alfonso rămâne singurul monarh din istorie care a primit vreodată o nominalizare la Nobel.

DS TW
No comments

leave a comment