AcasăVizionariiIsabelle Bogelot, un înger al deținutelor de la Saint-Lazare

Isabelle Bogelot, un înger al deținutelor de la Saint-Lazare

Isabelle Bogelot s-a născut pe 11 mai 1838 la Paris, fiind fiica lui Antoine André Cottiaux, un comerciant de bumbac, și a Mariei Anne Thérèse Cottiaux. Rămasă orfană la vârsta de doi ani, după ce tatăl ei a murit în 1840 și mama ei doi ani mai târziu, Isabelle a fost adoptată de Maria Deraismes, una dintre primele franțuzoaice care au luptat pentru drepturile femeilor și de sora acesteia, Anna Féresse-Deraismes.

 

 

Pe 7 mai 1864, Isabelle s-a căsătorit cu Gustave Bogelot, care era avocat la Curtea de Apel din Paris, cuplul având doi copii. Soțul ei a scris mai multe lucrări pe tema vieții în penitenciare și a fost foarte implicat în activitatea filantropică.

Deși știa din familia adoptivă cât de complicate erau problemele femeilor în epocă, iar mai târziu a aflat despre dramele sociale ale acestora de la soțul ei, Isabelle Bogelot a declarat că avut o „revelație filantropică” de-abia în 1876, când soțul i-a adus un buletin al “Œuvre des libérées de Saint-Lazare”.

Atunci a realizat că este de datoria ei să se dedice femeilor aflate în închisoare. Două zile mai târziu, a participat la o întâlnire de caritate și le-a cunoscut pe Émilie de Morsier și Sarah Monod, două militante feministe foarte cunoscute la sfârșitul secolului al XIX-lea.

 

Œuvre des libérées de Saint-Lazare (Societatea pentru femeile eliberate din Saint-Lazare) a fost creată în 1870 de Pauline Grandpré și a avut drept scop sprijinirea femeilor și a copiilor eliberați din închisori, pentru a-i proteja de recidive.

Închisoarea Saint-Lazare fusese initial o leprozerie, în 1632 fiind donată Congregației Sfântului Vincent de Paul. În această etapă, a devenit loc de detenție pentru persoanele care “aduseseră rușine” familiilor lor.

 

Clădirea a fost transformată în închisoare în timpul Domniei terorii, în 1793, apoi în închisoare pentru femei la începutul secolului al XIX-lea.

Numai în 1837, de exemplu, un număr de 11.063 de femei și fete fuseseră încarcerate la Saint-Lazare. În 1838, la inițiativa baronului Delessert, pe atunci prefect al poliției din Paris, custodia deținutelor a fost asigurată de femei, fiind încredințată Congregației Marie-Joseph, cunoscută sub numele de Surorile închisorilor.

În jurul anului 1857 închisoarea Saint-Lazare, aflată sub administrația prefecturii de poliție, avea 1.300 de prizoniere și era împărțită în trei secțiuni principale. Prima era dedicată inculpatelor și condamnatelor, a doua era loc de pedeapsă temporară, dar și spital pentru prostituate, iar a treia găzduia fetele tinere care erau fie condamnate de justiție, fie trimise aici pentru o corecție chiar de familiile lor, cu acceptul unui judecător, fie erau internate pentru a fi protejate de abuzurile familiilor.

Din 1883, Isabelle a creat, din banii ei, adăposturi temporare pentru a găzdui femeile și copiii acestora la ieșirea din închisoare, iar asociația pe care a înființat-o a fost recunoscută ca organizație de interes public pe 26 ianuarie 1885.

 

Războiul franco-prusac a determinat-o să se implice în ajutarea militarilor răniți, astfel că în 1886 s-a înscris la școala de asistente medicale obținând și o diplomă de paramedic în anul următor.

Restul vieții și l-a dedicat cauzei femeilor oropsite, implicându-se în inițierea unei legislații specifice pentru femei, în promovarea igienei, a educației și asistenței de urgență.

Isabelle Bogelot a murit pe 14 iunie 1923 la Boulogne-Billancourt, la vârsta de 85 de ani.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu