Boala care a ucis tânărul cuplu regal al Spaniei

Maria de las Mercedes d’Orleans y Borbon s-a născut pe 24 iunie 1860 la Madrid și a fost fiica lui Antoine d’Orleans, Duce de Montpensier, și a infantei Luisa Fernanda a Spaniei. Prin tatăl ei, Mercedes a fost nepoata regelui Ludovic-Filip al Franței, dar a fost oficial și infantă spaniolă. În anii 1860, regina Isabela a II-a a Spaniei a fost detronată și întreaga familie regală, inclusiv micuța Mercedes, a fost exilată. În 1872, pe când fetița avea vârsta de 12 ani, l-a întâlnit pe vărul ei primar, Alfonso, Prinț de Asturia, de care s-a îndrăgostit.

Tinerii și-au propus să se căsătorească, dar mariajul nu a întrunit acordul întregii famiii regale. În special fosta regină Isabela s-a înfuriat, pentru că planul ei era ca fiul său, Alfonso, să se căsătorească cu Infanta Blanca a Spaniei, fiica rivalului ei carlist, Carlos, Duce de Madrid.

Pe 25 iunie 1870 regina a abdicat în favoarea fiului ei, în prezența unor nobili care sprijineau cauza reginei exilate. Tânărul și-a luat titlul de Alfonso al XII-lea, pentru că, deși nici un rege al Spaniei unite nu a purtat titlul de Alfonso al XI-lea, monarhia spaniolă era considerată o continuatoare a monarhiilor mai vechi reprezentate de cei unsprezece regi ai Castiliei și Leonului, numiți toți Alfonso.

Alfonso a intrat la Academia Militară Regală în Regatul Unit pentru a-și continua studiile militare. Pe când era în școala militară, a emis, pe 1 decembrie 1874, ca răspuns pentru o urare primită de la susținătorii săi, un manifest prin care se autoproclama singurul pretendent al monarhiei spaniole.

Înscăunat rege, Alfonso a putut să pledeze pentru decizia lui de a se căsători cu tânăra verișoară Mercedes și a avut câștig de cauză. Logodna a fost sărbătorită printr-un mare bal, în decembrie 1877, iar căsătoria a avut loc pe 23 ianuarie 1878 la biserica Atocha din Madrid.

La scurtă vreme după luna de miere, Mercedes a început să se simtă rău și doctorii au diagnosticat-o cu tuberculoză. Căsnicia cuplului a durat numai șase luni, timp în care Mercedes a suferit și un avort spontan. Disperat, regele n-a putut face nimic pentru a preveni decesul soției sale. Regina Mercedes a murit la Madrid la două zile după ce a împlinit 18 ani.

Corpul prea-tinerei regine a fost îmbrăcat în veșminte albe și negre de călugăriță și a fost înmormântat la Escorial, însă nu în cripta regală deoarece acolo erau înmormântate numai reginele care dăduseră naștere unui moștenitor regal.

În același an, pe 29 noiembrie 1879, regele Alfonso s-a recăsătorit cu o rudă mult mai îndepărtată, arhiducesa Maria Cristina de Austria. Cuplul a avut trei copii, dar mariajul nu a fost unul fericit. Maria Cristina a născut, pe rând, două fetițe, infanta Mercedes și infanta Maria Tereza.

În noiembrie 1885, regale Alfonso a murit, cu trei zile înainte de a împlini vârsta de 28 de ani, la Palatul Regal din El Pardo, lângă Madrid. Și el, ca și regina Mercedes, suferea de tuberculoză, dar cauza imediată a morții sale a fost dizenteria. Când regele a murit, soția lui, Maria Cristina, era însărcinată, așa că tronul era vacant și depindea de copilul nenăscut al reginei.

Fiul postum al regelui Alfonso al XII-lea al Spaniei a fost declarat rege al Spaniei la naștere și a domnit între 1886 și 1931. Mama sa, Maria Cristina de Austria, a fost numită regentă cât timp Alfonso a fost minor, iar în 1902, când a împlinit 16 ani, regele Alfonso a preluat controlul în stat.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *