HomeMonarhieBoala care a ucis tânărul cuplu regal al Spaniei

Boala care a ucis tânărul cuplu regal al Spaniei

DS TW

Maria de las Mercedes d’Orleans y Borbon s-a născut pe 24 iunie 1860 la Madrid și a fost fiica lui Antoine d’Orleans, Duce de Montpensier, și a infantei Luisa Fernanda a Spaniei. Prin tatăl ei, Mercedes a fost nepoata regelui Ludovic-Filip al Franței, dar a fost oficial și infantă spaniolă. În anii 1860, după detronarea reginei Isabela a II-a a Spaniei, întreaga familie regală, inclusiv micuța Mercedes, a fost nevoită să plece în exil, iar în 1872, pe când fetița avea vârsta de 12 ani, l-a întâlnit pe vărul ei primar, Alfonso, Prinț de Asturia, care era născut pe 28 noiembrie 1857.

Tinerii s-au îndrăgostit și și-au propus să se căsătorească, dar mariajul nu a întrunit acordul întregii familii regale. În special fosta regină Isabela s-a înfuriat, pentru că planul ei era ca Alfonso să se căsătorească cu Infanta Blanca a Spaniei, fiica rivalului ei carlist, Carlos, Duce de Madrid.

 

Pe 25 iunie 1870 suverana abdicase în favoarea lui și tânărul își luase numele Alfonso al XII-lea, a urmat Academia Militară Regală în Regatul Unit și în această perioada, mai exact pe 1 decembrie 1874, a emis, ca răspuns la un apel al susținătorilor săi, un manifest prin care se autoproclama singurul pretendent al monarhiei spaniole.

 

Înscăunat rege, Alfonso a putut să pledeze pentru decizia lui de a se căsători cu tânăra verișoară Mercedes și a avut câștig de cauză. Logodna a fost sărbătorită printr-un mare bal organizat în decembrie 1877, iar căsătoria a avut loc pe 23 ianuarie 1878 la biserica Atocha din Madrid.

La scurtă vreme după luna de miere, Mercedes a început să se simtă rău și doctorii au diagnosticat-o cu tuberculoză. Căsnicia cuplului a durat numai șase luni, timp în care tânăra suverană a suferit și un avort spontan. Disperat, regele n-a putut face nimic pentru a preveni decesul soției sale. Mercedes a murit la Madrid la două zile după ce a împlinit 18 ani, pe 26 iunie 1878.

Corpul prea-tinerei regine a fost îmbrăcat în veșminte albe și negre de călugăriță și a fost înmormântat la Escorial, însă nu în cripta regală, deoarece acolo erau înmormântate numai reginele care dăduseră naștere unui moștenitor regal.

 

În același an, pe 29 noiembrie 1879, regele Alfonso s-a recăsătorit cu o rudă mult mai îndepărtată, arhiducesa Maria Cristina de Austria. Cuplul a avut trei copii, dar mariajul nu a fost unul fericit. Maria Cristina a născut, pe rând, două fetițe, infanta Mercedes și infanta Maria Tereza.

Pe 25 noiembrie 1885, regele Alfonso a murit, cu trei zile înainte de a împlini vârsta de 28 de ani, la Palatul Regal din El Pardo de lângă Madrid. Și el, ca și regina Maria de las Mercedes, suferea de tuberculoză, dar cauza imediată a morții sale a fost dizenteria. Când suveranul a murit, soția lui, Maria Cristina, era însărcinată, așa că tronul vacant depindea de copilul nenăscut al reginei.

 

Fiul postum al regelui Alfonso al XII-lea al Spaniei a fost declarat rege al Spaniei la naștere și a domnit între 1886 și 1931. Mama lui, Maria Cristina de Austria, a fost numită regentă cât timp micul Alfonso a fost minor, iar în 1902, când a împlinit 16 ani, tânărul rege a preluat controlul în stat.

DS TW
Latest comments

leave a comment