AcasăMonarhie„Cenușăreasa Nilului”, ultima regină a Egiptului

„Cenușăreasa Nilului”, ultima regină a Egiptului

Narriman Sadek s-a născut pe 31 octombrie 1933 la Cairo și a fost fiica lui Hussain Fahmi Sadiq Bey, un oficial de rang înalt din guvernul egiptean, și a soției sale, Asila Kamil.

În 1948, când fata avea 15 ani, regele Farouk al Egiptului tocmai divorța de prima sa soție, regina Farida, după o căsnicie care durase zece ani. Farida născuse trei fiice, dar regele nu avea niciun moștenitor băiat și, în încercarea de a-și asigura succesiunea și de a reaprinde entuziasmul public față de dinastie, Farouk a lansat zvonul că este în căutarea unei noi mirese, de preferință o egipteană, de familie nobilă, dar nu neapărat din aristocrația înaltă.

Narriman, care făcea parte din clasa de mijloc, a fost aleasa regelui ca un gest populist pentru a câștiga simpatia opiniei publice pentru monarhie. Tânăra și-a întrerupt logodna anterioară cu un doctorand de la Harvard numit Zaki Hashem și a fost trimisă la ambasada Egiptului din Roma pentru a învăța regulile impuse de viitoarele îndatoriri regale. În timp ce se afla la Roma, ea și-a asumat identitatea nepoatei ambasadorului pentru a ascunde adevăratul scop al prezenței la misiunea diplomatică a Egiptului.

 

Aici a studiat istoria, eticheta și patru limbi europene. Contesa Layla Martly, una dintre cele mai cultivate și experimentate doamne din Europa, a fost cea care a primit misiunea de a o învăța pe tânără regulile noii sale vieți. Narriman a trăit la Roma în sediul ambasadei egiptene din Villa Savoy, care fusese reședința familiei regale italiene care locuia la acea vreme în Alexandria. Tânăra a fost supusă și unui program strict de slăbire, astfel încât să corespundă standardelor de frumusețe ale regelui. În mai 1951, la vârsta de 17 ani, Narriman s-a căsătorit cu Farouk, devenind astfel regina Egiptului. Nunta cuplului a fost deosebit de extravagantă, mireasa a purtat o rochie brodată cu 20.000 de diamante, iar cei doi au primit multe cadouri scumpe.

 

Pe 16 ianuarie 1952, Narriman l-a născut pe singurul lor fiu, Ahmed Fuad și, mai târziu în același an, Farouk a fost forțat să abdice în contextul Revoluției Egiptene din 1952. Regele a fost succedat de micuțul său fiu, care a preluat tronul ca regele Fuad al II-lea, dar domnia simbolică a regelui-copil s-a încheiat odată cu înființarea Republicii Egipt în anul următor.

După abdicarea lui Farouk, familia regală a plecat în exil la bordul iahtului regal „El-Mahrousa”, dar în martie 1953, sătulă de stilul de viață itinerant, regina Narriman s-a întors în Egipt cu mama ei, renunțând la poziția ei și devenind un om de rând.

 

A divorțat de Farouk în februarie 1954 și după nici patru luni, pe 3 mai 1954, s-a căsătorit cu Adham al-Nakib din Alexandria, care fusese medicul personal al lui Farouk. Noul cuplu a avut un fiu, Akram, și ulterior cei doi au divorțat în 1961. În 1967, s-a căsătorit cu Ismail Fahmi, un alt medic, și a trăit în anonimat în suburbia de lux Heliopolis din Cairo până la moartea ei, pe 16 februarie 2005. Regina detronată a Egiptului a murit la vârsta de 71 de ani, la spitalul Dar al-Fouad aflat la periferia orașului Cairo, după ce a suferit o hemoragie cerebrală.

 

Galerie foto:

Niciun comentariu

Lasă un comentariu