HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseCharlotte a Marii Britanii, o prințesă “foarte simplă”

Charlotte a Marii Britanii, o prințesă “foarte simplă”

DS TW

Prințesa Charlotte s-a născut pe 29 septembrie 1766 la Palatul Buckingham din Londra și a fost fiica regelui George al III-lea și a Charlottei de Mecklenburg-Strelitz. Copila a fost botezată pe 27 octombrie 1766 la Palatul St James de arhiepiscopul de Canterbury, Thomas Secker, iar nașii ei au fost regele Christian al VII-lea al Danemarcei și mătușile paterne, Caroline Matilda și Louisa.

Charlotte a fost numită oficial Prințesă Regală pe 22 iunie 1789, părinții ei fiind foarte încântați de venirea pe lume a micuței după nașterea a trei fii la rând. Fiind fiica cea mare a monarhului, Charlotte urma să facă un mariaj într-o familie regală europeană, iar educația ei a fost considerată foarte importantă. Pentru că franceza era limba oficială la toate curțile regale de pe continent, prințesa a avut o bonă franțuzoaică, pentru a nu avea accent britanic mai târziu, a fost învățată să recite versuri și să spună povești și a avut o capacitate aproape stranie de a-și aminti multe detalii din copilărie tot restul vieții.

Deși era sora cea mare, Charlotte a fost comparată constant cu Augusta Sophia, care era cu doar doi ani mai mică decât ea. Când mezina avea o lună, Lady Mary Coke a numit-o “cel mai frumos copil pe care l-am văzut vreodată”, în timp ce despre Charlotte a spus că era “foarte simplă”. În 1770, grupul prințeselor a fost completat cu Elisabeta, cel de-al șaptelea copil al cuplului regal.

Pe 18 mai 1797, prințesa s-a căsătorit cu Frederic, Prinț Ereditar de Württemberg, fiul cel mare și moștenitorul aparent al lui Frederic al II-lea Eugene, Duce de Württemberg, care a devenit Duce de Württemberg în decembrie 1797. Cuplul a avut un copil, o fiică ce a murit chiar în ziua nașterii, pe 27 aprilie 1798.

În 1800, armata franceză a ocupat Württembergul, ducele și ducesa au fugit la Viena, iar anul următor Frederic a încheiat un tratat prin care ceda orașul Montbéliard Franței. În 1803, a preluat titlul de Elector de Württemberg și Napoleon l-a recunoscut ca rege de Württemberg după doi ani, iar Charlotte a devenit regină pe 1 ianuarie 1806, fiind încoronată în aceeași zi la Stuttgart.

Noua alianță l-a făcut însă pe rege dușmanul socrului său, George al III-lea, care a refuzat să i se adreseze fiicei sale ca “regină de Württemberg”. În 1813, regele Frederic a schimbat taberele și, după căderea lui Napoleon, a participat la Congresul de la Viena, unde a fost confirmat ca suveran.

Frederic a murit în octombrie 1816, iar Charlotte a continuat să locuiască la Palatul Ludwigsburg, lângă Stuttgart. În 1827, s-a întors în Marea Britanie pentru prima dată de la nunta ei, iar un an mai târziu, pe 6 octombrie 1828, a murit la Palatul Regal, fiind înmormântată în cripta suveranilor din oraș.

DS TW
No comments

leave a comment