HomeMonarhieCum a devenit Cixi împărăteasa Chinei

Cum a devenit Cixi împărăteasa Chinei

Împărăteasa văduvă Cixi, una dintre amantele oficiale ale împăratului Xianfeng, a fost cea mai influentă personalitate de la finalul epocii Chinei imperiale.

Yehe Nara – numele pe care femeia l-a purtat înainte de a deveni împărăteasă regentă – s-a născut pe 29 noiembrie 1835 la Peking, în cartierul Xisi, într-o familie nobilă sărăcită. În 1852, la vârsta de doar 16 ani, s-a înscris la alegerile tradiționale care desemnau noile concubine de la curtea împăratului. Regula era ca, după ce sunt parcurse toate probele, pentru că aspirantele erau obligate să treacă prin controale severe (juriul solicita verificarea stării sănătății, a originii, a educației și a compatibilității horoscopului cu cel al împăratului), să rămână în competiție doar 60 de candidate din familii nobile manciuriene.

Decizia finală asupra câștigătoarei postului revenea, conform tradiției, văduvei ultimului împărat. Yehe Nara a fost desemnată câștigătoare și a fost primită la curtea împăratului Xianfeng ca amantă de gradul 4, poziție numită Gui Ren (persoană onorată).

Ajunsă la curte, în Orașul Interzis, un fel de casă de bătrâni în care trăiau sute de concubine bătrâne și văduve ale foștilor împărați, Yehe Nara a început să regrete decizia de a se înscrie în competiție. I se părea că orice îngrijitoare de la curtea imperială avea mai multe șanse de a avea o viață fericită și împlinită decât ea. De exemplu, angajatele obișnuite se puteau căsători și, contra unei sume de bani, puteau părăsi Orașul Interzis.

Concubinele imperiale trebuiau, însă, să se pregătească pentru rolul de la curte. Astfel că tânăra a învațat scrierile chineză și manciuriană, a fost înscrisă la academia imperială unde a studiat textele clasice, pictura și poezia. În plus, a reușit să creeze și să întrețină relații bune cu văduva fostului împărat și cu soția împăratului în funcție.

Yehe Nara reușește să ajungă concubina favorită a împăratului Xianfeng. Împăratul a fost impresionat de inteligența și talentul tinerei concubine pentru politică. Prima misiune a lui Yehe Nara a fost să ierarhizeze misiunilor împăratului, însă în foarte scurt timp aceasta primește sarcini mult mai importante decât celelalte concubine ale bătrânului împărat. Când acesta descoperă talentul ei pentru politică, îi permite, din ce în ce mai des, să ia parte la ședințele oficiale.

Prinții conservatori, colaboratorii principali și funcționarii au fost însă indignați de faptul că o femeie se amesteca în treburile lor, așa se face că anturajul împăratului încearcă să o înlăture din preajma lui, dar acesta, aflând, decide să o ridice pe Gui Ren la gradul de Bin, mai exact concubină de gradul 3. Nu după mult timp, apare anunțul public că Yehe Nara este însărcinată. Marele triumf vine pe 27 aprilie 1856 – Yehe Nara dă naștere singurului fiu al împăratului.

Se spune despre Împăratul Xianfeng că avea un apetit sexual neobișnuit, că iubea opera și alcoolul, că fuma opium și devenea adesea violent cu cei din jurul său.

Cixi a rămas în istorie ca o persoană crudă, ambițioasă și brutală. Se pare că a dat dovadă de mult curaj prin intervenția ei pe lângă împăratul aflat pe patul de moarte pentru impunerea fiului lor ca urmaș la tron, sub regența ei și a soției împăratului, dejucând intrigile celorlați nobili de la curtea imperială. Când fiul lor, împăratul Tongzhi a murit, tot Cixi a condus manevrele pentru impunerea noului împărat, iar familia imperială a fost de acord cu alegerea ei.

Zaitian, un nepot al împărătesei Cixi, a fost numit moștenitor și succesor al unchiului său, împăratul Xianfeng, deși avea vârsta de doar patru ani. Copilul a fost adoptat de împărăteasa văduvă Cixi ca fiu al ei, iar ea a rămas regentă sub numele de “Sfânta Împărăteasă Mamă”.

 

 

Cum Cixi avea de multă vreme probleme de sănătate, a fost nevoită să renunțe la regență. Între timp, eunicii imperiali au abuzat adesea de influența lor asupra băiatului-împărat.

În 1887, împăratul Guangxu ar fi fost destul de mare pentru a începe să domnească în nume propriu. Cu toate acestea, în anul anterior, mai mulți curteni, printre care Prințul Chun și Weng Tonghe, i-au cerut împărăteasei văduve să-și amâne retragerea de la regență. În februarie 1889, în pregătire pentru retragerea împărătesei Cixi, Guangxu a fost căsătorit. Ca nouă împărăteasă Cixi a ales-o pe o nepoată a ei, verișoara lui Guangxu, Jingfen, care a devenit împărăteasa Longyu. Tot ea a selectat două concubine, surori, care să devină consoartele Jin și Zhen. În săptămâna următoare după nuntă, Cixi s-a retras de la regență.

Împărăteasa a murit în Sala Păsării Grăitoare din Palatul Zhongnanhai din Beijing pe 15 noiembrie 1908, după ce îl instalase pe Puyi ca nou împărat cu o zi înainte, pe 14 noiembrie 1908.

No comments

leave a comment