HomeOameni care au intrat în istorieImpostori și infractoriCum a păcălit-o impostoarea Anna Anderson pe Xenia Georgievna

Cum a păcălit-o impostoarea Anna Anderson pe Xenia Georgievna

DS TW

Prințesa Xenia Georgievna a Rusiei a venit pe lume pe 22 august 1903 la Mikhailovskoe, în Rusia imperială, a fost fiica cea mică a Marelui Duce George Mihailovici al Rusiei și a prințesei Maria Georgievna a Greciei și Danemarcei și a avut o soră mai mare, Nina Georgievna, născută în 1901. Mama și cele două fete au părăsit Rusia în 1914 pentru a petrece anii de război în Anglia. În 1919, tatăl ei, fratele acestuia, Marele Duce Nicolae Mihailovici, și vărul lor, Marele Duce Paul Alexandrovici, au fost executați de un pluton de execuție bolșevic în Sankt Petersburg.

În vara anului 1927, Xenia s-a implicat în afacerea impostoarei Anna Anderson, care susținea că este Marea Ducesă Anastasia, fiica țarului Nicolae al II-lea. Împreună cu Gleb Botkin, fiul medicului imperial Eugene Botkin, doctor care fusese ucis împreună cu fostul țar și familia acestuia în 1918, Xenia a invitat-o pe femeie pentru a-i fi oaspete în reședința sa luxoasă din Oyster Bay, New York.

Xenia a explicat mai târziu: “Auzisem că Botkin aranjase să o aducă pe Anna Anderson în Statele Unite, călătoria fiind finanțată de un ziar. Acest lucru m-a deranjat, pentru că am auzit atât de multe povești contradictorii. Apoi mi-am dat seama că ar trebui să o iau la mine și să evit toată publicitatea. Dacă ea ar fi fost o impostoare, acest fapt ar fi salvat multe dezvăluiri neplăcute pentru familia mea, iar dacă ar fi fost adevărata Anastasia, ar fi fost groaznic ca nimeni să nu facă nimic pentru a-i recunoaște identitatea… Această soluție a fost simplă, așa mi s-a părut.”

În copilărie, Xenia și sora ei, Nina, se jucau frecvent cu cele două fiice mai mici ale țarului Nicolae al II-lea, Marile Ducese Maria Nikolaevna și Anastasia Nikolaevna, precum și cu Țareviciul Alexei. Ambele surori aveau amintiri vii despre Anastasia, pe care o descriau ca fiind “extrem de temperamentală, sălbatică și dură”.

Xenia se afla într-o croazieră cu soțul ei, William, în Indiile de Vest, în momentul sosirii presupusei ducese la New York și a aranjat ca Anna să stea cu Annie Burr Jennings, o prietenă de-a sa, care locuia într-o casă din Park Avenue. La întoarcerea din vacanță, ducesa s-a strecurat în salonul lui Annie Jennings pentru a o observa pe tânără și a remarcat că radia o grandoare naturală care a impresionat-o.

Xenia a recunoscut-o pe femeie ca fiind Marea Ducesă Anastasia, afirmând că nu lasă nici cea mai mică impresie că joacă un rol, apoi a găzduit-o în casa ei pentru o vreme, cele două rămânând apropiate chiar și după ce impostura a devenit evidentă.

Pierre Gilliard, fostul tutore al celor cinci copii ai țarului Nicolae al II-lea din 1905 până în 1918, a spus că Prințesa Xenia și-a văzut ultima dată verișoara când avea 10 ani, iar Anastasia avea 12 ani, deci e puțin probabil să aibă amintiri atât de puternice încât să o recunoască.

Xenia a fost căsătorită de două ori. Primul ei soț a fost William Bateman Leeds Jr., fiul și moștenitorul magnatului american William B. Leeds Sr. Young Leeds, cuplul fiind unul influent în societatea new-yorkeză. Xenia și William au avut o fiică născută pe 25 februarie 1925, Nancy Helen Marie Leeds, dar au divorțat în 1930. Cel de-al doilea mariaj al Xeniei a fost cu un anume Herman Jud, cu care s-a căsătorit pe 10 august 1946.

Marea Ducesă Xenia Georgievna a murit pe 17 septembrie 1965, la vârsta de 62 de ani, la New York.

DS TW
No comments

leave a comment