AcasăOameni care au intrat în istorieDanielle Mitterrand, eroină în Rezistența franceză

Danielle Mitterrand, eroină în Rezistența franceză

Danielle Mitterrand

Danielle Mitterrand s-a născut pe 29 octombrie 1924 la Verdun, fiind fiica lui Antoine Gouze, care era directorul unui colegiu, și a profesoarei Renée Flachot. Părinții ei erau conservatori și republicani, iar în 1940, pentru că Antoine Gouze refuzase să întocmească, așa cum i se ceruse, lista elevilor și a profesorilor evrei din școala sa, a fost demis de guvernul de la Vichy.

Ambii erau adepții învățământului public și s-au opus ideii școlilor private, astfel că Danielle a fost înscrisă ca internă la o școală gimnazială din Lyon, a urmat apoi cursurile Colegiul de fete Broussais din Dinan și mai târziu a fost singura elevă a liceului de băieți pe care tatăl ei îl conducea. În 1941 a fost declarată respinsă la foarte seriosul examen de bacalaureat francez, însă l-a luat anul următor.

În perioada 1940-1942, familia Gouze a adăpostit în mod regulat în locuința lor mai mulți membri ai rețelei de rezistență din zonă, inclusiv pe liderul acesteia, Henri Frenay. Danielle Gouze s-a alăturat Rezistenței franceze la vârsta de șaptesprezece ani, devenind agent de legătură, la fel ca și sora ei mai mare, Christine, care era un adevărat factor poștal pentru Mișcarea Națională a Prizonierilor de Război și Deportaților, ambele fete dovedind un curaj extraordinar în misiunile care le erau încredințate de luptătorii din mișcarea de Rezistență.

La începutul anului 1944 Christine l-a introdus în rețea pe „François Morland” (numele de cod al lui François Mitterrand), care conducea la acea vreme o rețea de rezistență din Paris, dar fusese nevoit să fugă din capitală în Burgundia. Danielle a fost cea care l-a ajutat, dându-se drept iubita lui, pentru a înșela vigilența Gestapo-ului. Realitatea a bătut însă scenariul filmului. Când au ajuns la destinație, cei doi tineri erau îndrăgostiți unul de celălalt. Danielle s-a căsătorit cu François după Eliberare, pe 28 octombrie 1944, mai întâi la primărie, apoi la biserica Saint-Séverin din Paris.

Danielle Mitterrand

Cuplul a avut trei copii, Pascal, mort la puțin timp după naștere, Jean-Christophe, care a venit pe lume în 1946, și Gilbert Mitterrand, născut în 1949. În 1946, Danielle Mitterrand va rămâne la Nièvre când soțul ei a devenit deputat, apoi cei doi s-au mutat la Paris, unde politicianul a devenit ministru pentru problemele veteranilor de război. I-a fost alături în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 1965, iar în cea din 1981 l-a susținut și mai vizibil, prezentându-se ca o femeie foarte simplă, spre deosebire de soția președintelui în exercițiu, Anne-Aymone Giscard d’Estaing, care părea mai burgheză. Danielle i-a fost alături în numeroase acțiuni de campanie, iar mesajele ei au fost considerate foarte puternice de către opinia publică.

În 1981, după alegerea soțului ei ca președinte al Republicii, Danielle Mitterrand a respectat cu strictețe protocolul, îndeplinindu-și cu mare succes obligațiile sale de gazdă pentru oaspeții de la Palatul Elisee și și-a impus stilul, preferând să fie numită „soția președintelui Republicii” în loc de „Prima Doamnă a Franței”. Cuplul prezidențial își petrecea vacanțele la Lache, unde a fost invitat și liderul sovietic Mihail Gorbaciov.

Danielle Mitterrand

Sprijinul puternic pe care i l-a acordat liderului cubanez Fidel Castro și regimului său a fost criticat de presă. Totuși, și-a împins soțul să-l invite pe Castro în Franța, iar când acesta a ajuns la Paris, în martie 1995, l-a îmbrățișat călduros și a luat micul dejun cu el, ceea ce i-a atras alte critici. Danielle l-a primit și pe liderul tibetan Dalai Lama, iar în 1986 a creat Fondation France-Libertés, o organizație non-guvernamentală umanitară de utilitate publică. De asemenea, s-a implicat în numeroase organizații de caritate, încercând să sprijine în special mamele singure și urmașii veteranilor de război.

Soția președintelui a rămas activă politic și după încheierea mandatului soțului ei, în 1995, iar în noiembrie 2007, a publicat o autobiografie intitulată „Le Livre de ma mémoire”.

Danielle a trecut cu discreție peste legăturile extraconjugale ale soțului ei, care a avut doi copii în afara căsătoriei: o fiică recunoscută, Mazarine, născută în 1974, care este fiica amantei lui, Anne Pingeot, și un fiu nerecunoscut numit Hravn Forsne a cărei mamă este jurnalista suedeză Chris Forsne.

În ultimii ani de viață a fost spitalizată de mai multe ori pentru diverse afecțiuni,  iar pe 18 noiembrie 2011 a fost din nou internată pentru anemie și i-a fost indusă coma artificială. Danielle Mitterrand a murit câteva zile mai târziu, pe 22 noiembrie, 2011, la Spitalul Georges-Pompidou, la vârsta de 87 de ani, și a fost înmormântată în cimitirul din Cluny, în aceeași criptă cu sora ei, Christine Gouze-Rénal, care după război devenise producător în cinematografie.

Puteți citi și:

Marcel Marceau, cel mai mare Mim din istorie

Niciun comentariu

Lasă un comentariu