HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteBarbara Bush, portret de Primă Doamnă (galerie foto)

Barbara Bush, portret de Primă Doamnă (galerie foto)

DS TW

Barbara Bush (Pierce) s-a născut pe 8 iunie 1925 la Booth Memorial Hospital, în Manhattan, fiind fiica Paulinei Pierce și a lui Marvin Pierce. Tatăl ei a devenit mai târziu președintele companiei McCall care edita două reviste populare pentru femei, Redbook și McCall’s.

Barbara a urmat Școala Publică Milton, apoi a fost înscrisă la o școală privată pentru fete din Charleston, Carolina de Sud. La vârsta de 16 ani, în timpul vacanței de Crăciun, l-a întâlnit pe George H. W. Bush, care era student la Academia Phillips din Massachusetts, la un bal organizat la Round Hill Country Club din Greenwich, Connecticut, iar după 18 luni cei doi s-au logodit.

Evenimentul a avut loc chiar înainte ca tânărul să plece în al Doilea Război Mondial, ca pilot pe un bombardier torpilă al Marinei. Revenit acasă într-o permisie la sfârșitul anului 1944, cei doi s-au căsătorit pe 6 ianuarie 1945 la Biserică Presbiteriană din New York, rămânând împreună timp de 73 de ani, până la moartea Barbarei.

Barbara Bush

În primele opt luni ale căsniciei, familia Bush s-a mutat în estul Statelor Unite, în orașele Michigan, Maryland și Virginia, în funcție de angajamentele escadrilei de marină în care funcționa George Bush.

În următorii 13 ani, cuplul a avut șase copii: viitorul președinte George Walker Bush, născut în 1946, în timp ce tatăl său era încă student la Yale University, Pauline, care a murit de leucemie la doar 3 ani, John Ellis “Jeb” Bush, Neil Mallon, Marvin Pierce și mezina, Dorothy Walker “Doro”.

Tânăra familie s-a mutat curând în Texas, unde George a intrat în afaceri cu petrol, apoi în Los Angeles și din nou în Texas, la Midland, în acești ani punând bazele afacerii în industria petrolieră.

În august 1959, s-au mutat din Midland în Houston, în 1963 George Bush a fost ales președinte al Partidului Republican din Harris County și un an mai târziu a candidat pentru prima dată la funcția de senator, însă a pierdut alegerile.

În 1966, bărbatul a fost ales reprezentant al Congresului și, de-a lungul anilor care au urmat, a fost ales sau numit în mai multe poziții diferite în senat sau în guvern, iar Barbara Bush i-a fost alături de fiecare dată.

Ca soție a unui congresman, Barbara s-a implicat în proiectele mai multor organizații caritabile și grupuri republicane de femei din Washington. După ce a pierdut o a doua candidatură pentru Senat în 1970, președintele Richard Nixon l-a numit ambasador al Statelor Unite la Națiunile Unite, devenind mai târziu președinte al Comitetului Național Republican.

Succesorul lui Nixon, Gerald Ford, l-a desemnat în 1974 pe George Bush șef al Biroului de legătură în Republica Populară Chineză, iar Barbara l-a însoțit în misiunea pe care a avut-o timp de trei ani la Beijing. Bărbatul a fost rechemat în țară pentru a prelua funcția de director al Serviciului Central de Informații și în această perioadă Barbara a început să susțină discursuri la diverse evenimente despre experiențele sale în China comunistă.

Când George și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al Statelor Unite, în 1980, Barbara i s-a alăturat în campania electorală, dar nominalizarea a fost obținută de guvernatorul Californiei, Ronald Reagan, care a și câștigat alegerile, dar l-a numit pe Bush vicepreședinte.

Barbara Bush

Barbara Bush a devenit astfel a doua Primă Doamnă a Statelor Unite și s-a implicat în continuare în organizații și fundații filantropice, mai ales în cele care se ocupau de problemele copiilor cu dislexie, afecțiune de care suferea și fiul ei, Neil. Varbara a fost cunoscută pentru simțul umorului și spiritul autocritic pe care nu ezita să le folosească în aparițiile ei publice, iar aceste calități au făcut-o foarte populară.

În 1988, vicepreședintele Bush și-a anunțat candidatura la președinția Statelor Unite și, din nou, Barbara s-a implicat în campanie, promițându-le alegătorilor că va fi o primă doamnă tradițională, preocupată de familie, biserica și grădinărit. Fără să-și dorească neapărat acest lucru, Barbara Bush a atras atenția cu celebrul ei păr alb și cu înfățișarea simplă, evitând să afișeze haine de designer sau bijuterii scumpe.

George Bush a fost ales președintele Statelor Unire în noiembrie 1988 și a depus jurământul pe 20 ianuarie 1989, iar în calitate de Primă Doamnă Barbara și-a anunțat ținta mandatului, declarând că alfabetizarea este “cea mai importantă problemă pe care o avem”, a prezidat mai multe organizații de lectură și a sprijinit programele în care părinții și copiii puteau învăța împreună.

Barbara Bush
Barbara Bush

A fost, de asemenea, activă în activitatea Asociației Istorice a Casei Albe și a devenit cunoscută pentru afecțiunea ei pentru Millie, cățelușa ei din rasa Englez Springer Spaniel, pe care a inclus-o în portretul oficial de la Casa Albă.

În martie 1989 Barbara Bush a dezvăluit că suferă de boala Graves, o afecțiune tiroidiană, iar după ce a părăsit Casa Albă cuplul a locuit la River Oaks în Houston, Texas. Când fiul ei, George Bush Jr, și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale, Barbara i-a susținut public campania, deși nu credea în șansele lui de a câștiga.

Începând noiembrie 2008, Barbara Bush, care suferea deja de o insuficiență cardiacă congestivă, a fost internată de mai multe ori în spital, în 2009 a suferit o intervenție chirurgicală de înlocuire a valvei aortice, iar în 2013 a fost din nou spitalizată cu pneumonie.

Pe 15 aprilie 2018, familia ei a dat publicității o declarație explicând că starea de sănătate a fostei Prime Doamne este precară, dar că dorește să rămână acasă, alături de familie.

Barbara Bush

Barbara Bush a murit pe 17 aprilie 2018 în casa sa din Houston, la vârsta de 92 de ani, decesul fiind anunțat pe Twitter de George W. Bush jr care a scris: “Draga mea mamă a murit la vârsta de 92 de ani. Laura, Barbara, Jenna, și eu suntem triști, dar sunt un om norocos pentru că ea a fost mama mea. Ne va fi foarte dor de ea, vă mulțumim tuturor pentru gândurile voastre”.

Funeraliile fostei Prime Doamne au avut loc la Biserica Episcopală St. Martin din Houston pe 21 aprilie 2018, foștii președinți Barack Obama, George W. Bush Jr, Bill Clinton și soțul ei, George H. W. Bush, precum și Primele Doamne Melania Trump, Michelle Obama, Laura Bush și Hillary Clinton fiind prezenți la slujbă. A doua zi, George Bush Sr. a fost internat în spital cu o infecție care a dus la septicemie. Fostul președinte al Statelor Unite i-a supraviețuit Barbarei doar șapte luni, murind pe 30 noiembrie 2018.

Surse:

Official White House biography of Barbara Bush

Barbara Bush, A MEMOIR/Life after White House is fun and different, 1994

Barbara Bush, Reflections: Life After the White House, 2004

 

Puteți citi și:

Eleanor Roosevelt, “rățușca cea urâtă” devenită Prima Doamnă

Danielle Mitterrand, eroină în Rezistența franceză

Martha Washington, prima Primă Doamnă a Americii

DS TW
No comments

leave a comment