HomeVizionariiScriitoriDramele și iubirile lui Camil Petrescu

Dramele și iubirile lui Camil Petrescu

DS TW

Camil Petrescu s-a născut pe 9 aprilie 1894 la București, dar despre copilăria sa nu există prea multe informații pentru că scriitorul a refuzat să vorbească despre evenimentele triste din primii ani ai vieții. Foștii colegi de școală au povestit mai târziu că le spusese că nu și-a cunoscut părinții, știa doar că tatăl său fusese ofițer superior, ajuns comandant cu grad de general de artilerie al unei divizii din Oltenia în anii ‘20. Mama lui Camil se numea Ana Cheler, nume care a fost înscris în certificatul de naștere înregistrat la Spitalul Filantropia, maternitate care avea la acel vreme o secțiune de azil pentru femeile care aduceau pe lume copii din flori.

Ana Cheler a murit înainte ca băiatul să împlinească trei ani, apoi un unchi prin alianță l-a luat pe copil pentru a-l crește undeva în mahalaua Făinari, dar, din cauza unor neînțelegeri, băiatul a ajuns în grija fostei sale doici, fiind îngrijit de această femeie care făcea parte din familia subcomisarului de poliție Tudor Popescu din mahalaua Moșilor.

După absolvirea gimnaziului, Camil și-a continuat studiile la Colegiul „Sfântul Sava” din București, a obținut rezultate bune la învățătură și a primit o bursă intern, iar din 1913 s-a înscris la cursurile Facultății de Filozofie și Litere de la Universitatea București.

În anul 1916, la intrarea României în Primul Război Mondial, tânărul a fost mobilizat și a fost trimis pe front, fiind rănit încă din primele zile ale luptelor. După o perioadă de refacere într-un spital militar, a ajuns din nou în prima linie, a fost luat prizonier și în timpul unui bombardament german și-a pierdut parțial auzul, infirmitate care îi va marca întreaga viață. În 1918 Camil Petrescu a fost eliberat din lagărul german și a revenit la București, începând să participe la întâlnirile Cenaclului Sburătorul al lui Eugen Lovinescu și să publice primele sale poezii.

După mai bine de zece ani, în 1929, pe când se afla cu scriitorul Mihail Sebastian la proaspăt inauguratul Ștrand Kiseleff, Camil Petrescu o întâlnește pe tânăra Cella Serghi. După acest episod, viitoarea scriitoare intră la Facultatea de Drept şi se căsătoreşte cu un inginer, dar un an mai târziu îl va întâlni pe Camil Petrescu tot la ştrand, de această dată la Bazinul Lido, se îndrăgostește de el și speră că sentimentele îi vor fi împărtășite, dar scriitorul nu o va privi niciodată ca pe o viitoare iubită sau soţie, ci doar ca pe o simplă prietenă.

Târziu, în aprilie 1947, Camil Petrescu, care împlinise deja 53 de ani, s-a căsătorit cu actrița Eugenia Marian, care avea 24 de ani în acel moment, iar dupa câteva luni se va naște primul copil al cuplului, Camil Aurelian, iar după trei ani, în 1950, cel de-al doilea, Octavian.

Mariajul nu a rezistat si cei doi au divorțat în 1953, dar au continut să trăiască în aceeași casă până la moartea scriitorului, pe 14 mai 1957.

În anii ’70 cei doi fii ai scriitorului și mama lor au emigrat în America. Cella Serghi, femeia care l-a iubit toată viața pe Camil Petrescu, a murit la București, în 1992.

DS TW

leave a comment